|
przez Henryk Horoch » 16 lip 2011, 15:27
Chrzan pospolity Ludowe nazwy tej rosliny to warzęcha lub warzucha. W Polsce występuje pospolicie na całym obszarze. Osiągająca do 150 cm wysokości. Rozgałęziona w górnej części, kanciasta, gładka, ulistniona. Korzeń ma długi, mięsisty o barwie jasnożółtej, na przekroju biały. O bardzo silnym aromacie i ostrym smaku. Liście odziomkowe bardzo duże, nawet do 101 cm dł., podłużnojajowate do podłużnych o sercowatej nasadzie, zwężone w długi ogonek. W leczeniu używany jest jedynie korzeń chrzanu, który zawiera m.in. glikozyd sinigryna, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E sole mineralne (wapń, potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo), olejek eteryczny, cukry, enzymy. Zastosowanie :- Starty korzeń wewnętrznie jest używany przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli, przy anemii, zaburzeniach trawienia, chronicznym katarze, chorobach reumatycznych i przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. - Okłady ze świeżo utartego korzenia używa się przy chorobach reumatycznych i nerwobólach (działają drażniąco na skórę. - Miazga z korzenia przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwreumatyczne
(-) gen. płk. Henryk książę Horoch
-
-
- Zmarły
-
- Posty: 2325
- Dołączył(a): 02 gru 2010, 17:03
- Medale: 11
-
-
-
-
przez Henryk Horoch » 16 lip 2011, 16:04
Głóg dwuszyjkowy Gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Rodzimym obszarem jego występowania jest Europa. W Polsce jest pospolity na całym obszarze. Głóg to ciernisty krzew liściasty, osiągający wysokość 4 metrów. Pojedyncze liście, o długości 2-5 cm, odwrotnie jajowate, u podstawy klinowate, z dużymi, zwykle trwałymi przylistkami, górą ciemnozielone, dołem jaśniejsze. Wyrastają na cienkich ogonkach, do połowy długości są całobrzegie, w górnej części blaszki 3-5 klapowe. Kształt liści u różnych okazów dość zmienny. Kwiaty drobne kwiaty tworzą baldachogrona. Zbudowane są z 5 działek kielicha, 5 wolnych, białych lub różowawych płatków korony oraz licznych pręcików i 1 dolnego słupka z 2 szyjkami (od tego właśnie pochodzi nazwa gatunkowa).Głóg ma niemal kulisty owoc jabłkowaty ciemnoczerwonego koloru ma długość ok. 1 centymetra. W środku zawiera 2 pestki (czasami trzy). Jest jadalny, stanowi też przysmak wielu zwierząt. Zastosowanie : - napar z kwiatów stosuje się przy nadciśnieniu, przy nerwicach, bezsenności, dolegliwościach wieku starczego oraz w leczeniu po zawale mięśnia sercowego. - nalewka z owoców głogu ma działanie rozkurczające naczynia wieńcowe serca i uspokajające.
(-) gen. płk. Henryk książę Horoch
-
-
- Zmarły
-
- Posty: 2325
- Dołączył(a): 02 gru 2010, 17:03
- Medale: 11
-
-
-
-
przez Henryk Horoch » 16 lip 2011, 17:05
Nalewka bursztynowaReceptura wg ks. Klimuszki Drobne kawałki bursztynu zalać czystym spirytusem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Po wyczerpaniu nalewki można rozdrobnić bursztyn i powtórnie zalać. Bursztyn należy zalewać tylko 2 razy. Zastosowanie :- Nalewka ma wszechstronne zastosowanie. W przypadku zmęczenia lub bólu głowy należy natrzeć kark, nadgarstek i skronie. Zapobiegawczo przeciw grypie i przy dolegliwościach astmatycznych pić herbatę z trzema kroplami nalewki. Stosuje się ją także do nacierania klatki piersiowej. Na korzonki i bóle reumatyczne wskazane jest nacieranie bolących miejsc. Według niektórych podań nalewka bursztynowa obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga wydzielanie żółci, uspokaja, hamuje rozwój bakterii, ułatwia gojenie ran, aktywizuje układ immunologiczny, zapobiega tworzeniu się zmarszczek. Pomaga na bakteryjne zapalenie przewodu pokarmowego, pospolite zatrucia i nieżyty.
(-) gen. płk. Henryk książę Horoch
-
-
- Zmarły
-
- Posty: 2325
- Dołączył(a): 02 gru 2010, 17:03
- Medale: 11
-
-
-
-
przez Henryk Horoch » 16 lip 2011, 17:08
Olejek różanyPozyskiwany z nasion dzikiej róży. Zastosowanie :- Łagodzi depresje, bezsenność, koszmary senne, stres, napięcia nerwowe, stany lękowe, bóle głowy różnego pochodzenia, nadciśnienie, arytmię, zaburzenia w krążeniu. W przypadku wymienionych dolegliwości wskazane jest nacieranie olejkiem czoła, skroni lub piersi w okolicy serca.
(-) gen. płk. Henryk książę Horoch
-
-
- Zmarły
-
- Posty: 2325
- Dołączył(a): 02 gru 2010, 17:03
- Medale: 11
-
-
-
-
przez Henryk Horoch » 16 lip 2011, 21:18
Sadło Borsucze Sadło z borsuka to cenny, leczniczy produkt, zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe. Normalizuje pracę żołądka i jelit. Poprawia stan emocjonalny. Leczy procesy ropienia, zamyka ogniska ropne, oczyszcza rany i zmusza organizm do wyzdrowienia. Zastosowanie :- Wewnętrzne przy dolegliwościach przewody pokarmowego, żołądka i jelit Sadło można przyjmować na trzy różne sposoby: 1. Rano 30 - 40 minut przed śniadaniem (łyżka stołowa) 2. W ciągu dnia na 30 -40 minut przed obiadem (łyżka stołowa) i na noc (łyżka stołowa) 3. Na noc 2 - 3 godziny po kolacji ( łyżka stołowa) Kuracja trwa dwa tygodnie. - Zewnętrzne, jako okłady ropieni i trudno gojących się ran. - Przy osłabieniu organizmu zaleca się zalać sadło borsuka wywarem owoców z dzikiej róży lub kwiatów dziurawca. Można również sadło zmieszać z miodem i pić ciepłe.
(-) gen. płk. Henryk książę Horoch
-
-
- Zmarły
-
- Posty: 2325
- Dołączył(a): 02 gru 2010, 17:03
- Medale: 11
-
-
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Dział kultury
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|