|
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 07 mar 2021, 19:20
Obiad powitalny
Od godzin porannych najlepsi kucharze z całego Królewskiego Miasta Krakowa szykowali potrawy na obiad, który miał być częścią inauguracji konferencji. Ze względu na trwający Wielki Post, potrawy nie były nazbyt wykwintne i nie zawierały mięsa, jednakże kucharze zadbali o to, by były smaczne, pożywne i zdrowe, a przy tym dobrze przyrządzone. Przygotowano salę jadalną, która wcześniej została posprzątana. Udekorowano pomieszczenie, stoły nakryto białym obrusem i rozstawiono naczynia. Na nich znalazly się świeczniki. Przed rozpoczęciem obiadu służba wniosła różnorakie potrawy, przede wszystkim złożone z ryb i warzyw. Rozpalony kominek rzucał światło na ściany i sufit. W sali było jednak jasno, bo dzień jeszcze trwał, a do zachodu czasu było jeszcze niemało.
Gdy nadszedł stosowny ku temu zas, goście weszli i zasiedli przy stołach. Gospodarz Uniwersytetu przemówił i jeszcze raz powitał przybyłych. Następnie zaczęto spożywać posiłek. Do zaspokojenia pierwszego głodu, czyniono to w milczeniu, następnie jednak rozpoczęto rozmaite rozmowy. Obiad, choć niezbyt wykwintny, był bardzo smaczny i pożywny. Następnie podano deser w postaci owoców.
Po posiłku, goście siedzieli przy stołach, wciąż prowadząc rozmaite dyskusje. Niektórzy wyszli na dwór, inni grzali się przy dużym kominku. Tak upływał czas gościom konferencji. Następnie nadszedł czas, aby rozpocząć właściwą część konferencji - dysputy i wykłady.
Michał Franciszek Lubomirski-LisewiczKasztelan brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
-
-
- Kasztelan
-
- Posty: 3413
- Dołączył(a): 05 sty 2018, 17:19
- Lokalizacja: Białowieża
- Medale: 13
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Kanclerz Wielki
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Ametyst Faradobus » 07 mar 2021, 22:32
Dobrze żeście o to zadbali - codzienny bankiet to jest najważniejsza część konferencji. Niczego się tak nie boję jak tego, że w realowej nauce konfy onlajn zaczną dominować, bo durnym urzędnikom, którzy myślą że konferencja to to co się odbywa na sali obrad, wydadzą się one wspaniałym sposobem na oszczędzenie pieniędzy.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTERAmetyst z rodu FaradobusówKról Hirschbergii i Weerlandu, Prezydent Republiki Bialeńskiej
-
-
- Gość zagraniczny
-
- Posty: 177
- Dołączył(a): 02 mar 2015, 18:21
- Medale: 1
-
- Gadu-Gadu: 28373368
- Skype: ametyst.faradobus
- Wykształcenie: UH
przez Apolinary Montserrat » 10 mar 2021, 20:50
Ja ze swojej strony pochwalić muszę przygotowania do konferencji. Posiłki wyjątkowe, szczególnie przypasowała mi dziczyzna. Krucha, świetnie doprawiona, pieczeń z dzika wyborna. Mamy w Leocji nową tradycję jarmarku przed świętami - może w Rzeczpospolitej warto byłoby rozważyć organizację dni staropolskich? Kiermasze, wspomnienia, konkursy jadeł - myślę, że pół mikroświata by się do Rzeczpospolitej zjechało.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk Redaktor Naczelny Głosu Leocji
-
-
- Gość zagraniczny
-
- Posty: 13
- Dołączył(a): 06 mar 2021, 19:03
- Lokalizacja: Leocja
- Wykształcenie: Profesor, LAN
przez Taddeo von Hippogriff-Piccolomini » 11 mar 2021, 12:28
viewforum.php?f=598Przed świętami Narodzenia Pańskiego był jarmark
(~) Taddeo von Hippogriff-Piccolomini Pan na Żywcu
-
-
- Miecznik
-
- Posty: 415
- Dołączył(a): 05 lip 2019, 21:28
- Medale: 2
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Gadu-Gadu: 68034442
- Wykształcenie: magister net
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 11 mar 2021, 12:39
Apolinary Montserrat napisał(a):Ja ze swojej strony pochwalić muszę przygotowania do konferencji. Posiłki wyjątkowe, szczególnie przypasowała mi dziczyzna. Krucha, świetnie doprawiona, pieczeń z dzika wyborna.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Od godzin porannych najlepsi kucharze z całego Królewskiego Miasta Krakowa szykowali potrawy na obiad, który miał być częścią inauguracji konferencji. Ze względu na trwający Wielki Post, potrawy nie były nazbyt wykwintne i nie zawierały mięsa, jednakże kucharze zadbali o to, by były smaczne, pożywne i zdrowe, a przy tym dobrze przyrządzone. [...] Przed rozpoczęciem obiadu służba wniosła różnorakie potrawy, przede wszystkim złożone z ryb i warzyw.
Michał Franciszek Lubomirski-LisewiczKasztelan brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
-
-
- Kasztelan
-
- Posty: 3413
- Dołączył(a): 05 sty 2018, 17:19
- Lokalizacja: Białowieża
- Medale: 13
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Kanclerz Wielki
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Apolinary Montserrat » 11 mar 2021, 13:51
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Apolinary Montserrat napisał(a):Ja ze swojej strony pochwalić muszę przygotowania do konferencji. Posiłki wyjątkowe, szczególnie przypasowała mi dziczyzna. Krucha, świetnie doprawiona, pieczeń z dzika wyborna.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Od godzin porannych najlepsi kucharze z całego Królewskiego Miasta Krakowa szykowali potrawy na obiad, który miał być częścią inauguracji konferencji. Ze względu na trwający Wielki Post, potrawy nie były nazbyt wykwintne i nie zawierały mięsa, jednakże kucharze zadbali o to, by były smaczne, pożywne i zdrowe, a przy tym dobrze przyrządzone. [...] Przed rozpoczęciem obiadu służba wniosła różnorakie potrawy, przede wszystkim złożone z ryb i warzyw.
Ups, miałem o tym głośno nie mówić, bo pieczeń dostałem na lewo i do pokoju, ale... Naprawdę była wyborna!
prof. Apolinary Montserrat OL LAN Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk Redaktor Naczelny Głosu Leocji
-
-
- Gość zagraniczny
-
- Posty: 13
- Dołączył(a): 06 mar 2021, 19:03
- Lokalizacja: Leocja
- Wykształcenie: Profesor, LAN
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Konferencja naukowa „Człowiek w mikroświecie”
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|