|
przez Jakob Iwan Wereszczyński-Bagrat » 29 mar 2015, 12:45
Skarbiec rodu Wereszczyńskich Zdobyczny szyszak Fedora Wereszczyńskiego Zdobyczne uzbrojenie tureckie Miecz Andrzeja Wereszczyńskiego Buława Józefa Wereszczyńskiego Mitra biskupia Józefa Wereszczyńskiego Sygnet herbowy Emaliowany kielich Szabla Jakoba Wereszczyńskiego podarowana mu przez Mikołaja Hrychowicza Statuetka Czempiona Wystawy Koni Arabskich MMXV ogiera Incitatusa Nagroda od Hetmana Wielkiego Krzyż Zasługi dla Kultury III Amarantowa Wstążka Abachazyjski Order Męstwa Abachazyjski Order Cara Tomasza I
Jakub Wereszczyński-Bagrat książę Abachazji
-
-
- Miecznik
-
- Posty: 1804
- Dołączył(a): 13 gru 2014, 19:55
- Lokalizacja: Wereszczyn, Korona Królestwa Polskiego
- Medale: 9
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Szkoła Rycerska
przez Jakob Iwan Wereszczyński-Bagrat » 06 kwi 2015, 10:34
Folwark Wereszczyn na jednej wsi osadzony Historia tej miejscowości sięga XI w.Chata chłopska Stara kuźnia Stary krzyż przydrożny Kapliczka prawosławna
Jakub Wereszczyński-Bagrat książę Abachazji
-
-
- Miecznik
-
- Posty: 1804
- Dołączył(a): 13 gru 2014, 19:55
- Lokalizacja: Wereszczyn, Korona Królestwa Polskiego
- Medale: 9
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Szkoła Rycerska
przez Jakob Iwan Wereszczyński-Bagrat » 06 kwi 2015, 11:05
Folwark Browarek na dwóch wsiach osadzony Fragment zagrody chłopskiej. Budynek tutejszego browaru. Wytwarzane tutaj piwo jest znane i cenione na terenie całej Rzeczpospolitej. Tutejszy trunek jest wytwarzany w tradycyjny sposób z czterech składników: jęczmienia, chmielu, wody i drożdże. Czasami wytwarzamy również i inne rodzaje złotego napoju również z kukurydzy, owsa, pszenicy, prosa, sorga, lub ryżu. Beczki w piwnicach browaru. Rycina przedstawiająca pracę w browarze.
Jakub Wereszczyński-Bagrat książę Abachazji
-
-
- Miecznik
-
- Posty: 1804
- Dołączył(a): 13 gru 2014, 19:55
- Lokalizacja: Wereszczyn, Korona Królestwa Polskiego
- Medale: 9
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Szkoła Rycerska
przez Jakob Iwan Wereszczyński-Bagrat » 06 kwi 2015, 11:31
Folwark Zimna Wódka na dwóch wsiach osadzony Kamienny dom bogatego gospodarza. Budynek tutejszej gorzelni Wbrew popularnej opinii produkcja wódki ma bardzo długą historię, istnieją przypuszczenia że destylację alkoholu znano w niektórych cywilizacjach bliskowschodnich, jednak pewni możemy być jedynie starożytnej Grecji. Pierwszą znaną osobą której udało się ją przeprowadzić był Zosimos z Panapolis, żyjący w IV wieku po Chrystusie. Zainspirowani starożytnymi mędrcami Arabowie nauczyli się przeprowadzać destylację alkoholu z wina w VII wieku, nazywając uzyskany produkt „Al Koh’l” – „substancja oczyszczona”. W wyniku kontaktów świata arabskiego z chrześcijańską Europą destylacja rozpowszechnia się w Europie, docierając także do Polski i na Ruś. Na terenie Niemiec nauczono się uzyskiwać spirytus ze zbóż, a już w 1405 r. w sandomierskich dokumentach sądowych po raz pierwszy użyto określenia „wódka”. Aż do XVI wieku napoje spirytusowe traktowano jako lekarstwo i sprzedawano jedynie w aptekach; w 1534 r. Te wódki zawsze były smakowe, często wytwarzano z nich nalewki (nazywane w Polsce kordiałami). Prawdopodobnie pod koniec średniowiecza pojawia się we wschodniej Europie zwyczaj picia wódki, nazywanej częściej gorzałką. W XV wieku Wielki Książę Moskiewski Iwan III Srogi wprowadził monopol na produkcję „chlebowego wina”. W XVII wieku popularność gorzałki na terenie Rzeczypospolitej znacząco wzrosła, na co wpływ miał zapewne kryzys w eksporcie zbóż, powodujący nadwyżkę produkcji. Mimo to aż do XVIII wieku najpopularniejszym polskim napojem alkoholowym było piwo. W tym samym czasie wódka była bardzo popularna w Rosji i zdobywała coraz większe uznanie w Skandynawii. Butelki na wódkę
Jakub Wereszczyński-Bagrat książę Abachazji
-
-
- Miecznik
-
- Posty: 1804
- Dołączył(a): 13 gru 2014, 19:55
- Lokalizacja: Wereszczyn, Korona Królestwa Polskiego
- Medale: 9
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Szkoła Rycerska
przez Jakob Iwan Wereszczyński-Bagrat » 06 kwi 2015, 11:39
Że jako zbliża się dzień wizyty Króla Marka Pawła w Wereszczynie, pan Jakob kazał dworzanom swym ucztę wielką na powitanie Władcy szykować, w tym celu to części z nich kazał największą salę w dworze przygotować, a reszcie w las jechać, po zwierzynę. Gdy uczta była już gotowa i na przyjazd Jego Wysokości czekała, pan objechał raz jeszcze swój majątek. Szlachcic rozgniewał się widząc bród na zagrodach swych chłopów i zaraz kazał ład i porządek w nich zaprowadzić. Nakazał też wszystkim swoim poddanym obuć się świątecznie, konie umyć i grzywy im rozczesać, a alejki w parku zamieść, krzaki przyciąć i wypielić rabaty. Kiedy wszystkie przygotowania zakończone zostały pan przed dworem stanął, rozejrzał się dookoła z zadowoleniem i udał się na długi spacer po ogrodach.
Jakub Wereszczyński-Bagrat książę Abachazji
-
-
- Miecznik
-
- Posty: 1804
- Dołączył(a): 13 gru 2014, 19:55
- Lokalizacja: Wereszczyn, Korona Królestwa Polskiego
- Medale: 9
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Szkoła Rycerska
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Majątki Jakoba Iwana Wereszczyńskiego-Bagrata
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
|
|