Majątek Łańcut-Zamość-Bełz
Majętność ziemska Łańcut-Zamość-Bełz leży w granicach Korony Królestwa Polskiego, a dokładnie rzecz ujmując na terenach województw sandomierskiego, lubelskiego, ruskiego i bełskiego. Włości te są własnością Hieronima Sieniawskiego herbu Grzymała, który wyznaczył je na swą siedzibę.
W skład majętności wchodzi 7 miast (Łańcut, Zamość, Lubaczów, Biłgoraj, Tomaszów Lubelski, Jarosław, Bełz), 15 miasteczek (Rzeszów, Sieniawa, Leżajsk, Szczebrzeszyn, Hrubieszów, Morańce, Grabowiec, Chmielek, Narol, Głogowiec, Ropczyce, Józefów, Rudnik nad Sanem, Strzyżów, Dynów), 2 dwory (Krzemienica, Rachanie), 3 duże zamki (Łańcut, Zamość, Bełz), 4 średnie zamki (Szczebrzeszyn, Morańce, Chmielek, Hrubieszów), 4 małe zamki (Narol, Dubiecko, Głogowiec, Rudnik nad Sanem) oraz 115 folwarków osadzonych na 532 wsiach.
Trzeba nadmienić, że okoliczne ziemie słyną z żyzności, a rolnicy prócz produkcji żywności i hodowli zwierząt również uprawiają znakomity oraz rzadkiego gatunku tytoń, który w manufakturach folwarcznych jest osuszany, a potem krajany na znamienite wyroby (począwszy od tabaki przez wkłady do fajek po cygaretki). Nadto w kilku browarach produkuje się wyśmienite piwo z najlepszej jakości chmielu. We włościach tych nie brakuje także wiejskich kowali, bednarzy, drwali, ceglarzy i innych chłopskich rzemieślników.
W skład majętności wchodzi 7 miast (Łańcut, Zamość, Lubaczów, Biłgoraj, Tomaszów Lubelski, Jarosław, Bełz), 15 miasteczek (Rzeszów, Sieniawa, Leżajsk, Szczebrzeszyn, Hrubieszów, Morańce, Grabowiec, Chmielek, Narol, Głogowiec, Ropczyce, Józefów, Rudnik nad Sanem, Strzyżów, Dynów), 2 dwory (Krzemienica, Rachanie), 3 duże zamki (Łańcut, Zamość, Bełz), 4 średnie zamki (Szczebrzeszyn, Morańce, Chmielek, Hrubieszów), 4 małe zamki (Narol, Dubiecko, Głogowiec, Rudnik nad Sanem) oraz 115 folwarków osadzonych na 532 wsiach.
Trzeba nadmienić, że okoliczne ziemie słyną z żyzności, a rolnicy prócz produkcji żywności i hodowli zwierząt również uprawiają znakomity oraz rzadkiego gatunku tytoń, który w manufakturach folwarcznych jest osuszany, a potem krajany na znamienite wyroby (począwszy od tabaki przez wkłady do fajek po cygaretki). Nadto w kilku browarach produkuje się wyśmienite piwo z najlepszej jakości chmielu. We włościach tych nie brakuje także wiejskich kowali, bednarzy, drwali, ceglarzy i innych chłopskich rzemieślników.