|
przez Michał apo Zep » 09 maja 2012, 22:17
 Majątek Czarcigród jest własnością Artura Czartoryskiego. W skład majątku wchodzą: Pałac letni Sopocki  Pałac letni Czartoryskich w Sopocie, to rezydencja zarezerwowana dla baronessy Czartoryskiej i jej służek. Tutaj Pani Kanclerz odpoczywa od miejskiego zgiełku w czasie urlopu. Widok od strony ogrodu:   Widok z "lotu ptaka":  Pokój muz:  Sypialnia "Czerwona":  Salon owalny: To właśnie w nim przyjmuje Pani Kanclerz wszystkich petentów podczas jej wyjazdu urlopowego. Nawet i tutaj czasem musi popracować. wewnątrz:  zewnątrz:  Park:  Ujęcie nocą: 
(-) Michał apo Zep Książę Surmenii
-
-

- Zmarły
-
- Medale: 3
-
- Wykształcenie: wyższe
przez Izabella Ossolińska » 27 cze 2012, 17:32
Baronessa Ossolińska po rychłym wyjeździe z Warszawy udała się najpierw w odwiedziny do swej przyjaciółki do Monarchii Austro-Węgierskiej. Natomiast później chcąc wypocząć zatrzymała się w majątku w Sopocie. Przebywa więc z powrotem w kraju.
(-) dr inż. Izabella Ossolińska baronessa h. Korwin - Czartoryska
-
-

- Zmarły
-
- Medale: 1
-
przez Michał apo Zep » 27 cze 2012, 18:25
W dniu dzisiejszym o godzinie 18.13, w Pałacu Sopot, odeszła od Nas z niewyjaśnionych przyczyn nieodżałowana Izabella Ossolińska-Czartoryska, oddana małżonka i nauczycielka, o czym ze smutkiem zawiadamia Kochający mąż.
Nabożeństwo żałobne odbędzie się w niedzielę, po czym Nasza nieodżałowana Siostra spocznie na cmentarzyku rodzinnym opodal w Majątku Czarcigród.
-
-

- Zmarły
-
-
przez Michał apo Zep » 24 paź 2012, 22:21
- Zaszczyt to dla mnie, Łaskawa Panno, żeś zechciała skorzystać z mego zaproszenia i przybyłaś w progi letniej rezydencji mojej ś.p. małżonki - Izabelli. Urządziła ona pałacyk ze smakiem, według własnego, barokowego stylu. Zechciejże zostać tu na dłużej i do czasu, gdy przymioty Twoje w pełni się okażą i przez nie, a także i słuszną pracę, otrzymasz wynagrodzenie, które pozwoli Ci swój własny dom urządzić. Bądź mi gościem, a czuj się jak na swoim.
Po czym ujmując rękę swego gościa, pomógł panience wyjść z karocy, prowadząc ją dalej, aż do drzwi pałacu, gdzie puścił ją wprzódy do holu.
- Jak wrażenia? - rzucił, licząc iż wnętrze przypadnie do gustu Damie, którą przyszło mu gościć.
-
-

- Zmarły
-
-
przez Michał apo Zep » 24 paź 2012, 22:42
Ekscelencja z wyrozumiałością spojrzał na młodą damę. W myśli przemknęły mu wszystkie ciepłe wspomnienia o małżonce, która jeszcze przed przyjęciem sutanny, była dlań radością życia. Przez chwilę twarz biskupa straciła wyraz, jakby jej właściciel zapadł w swego rodzaju trans. Po chwili jednak biskup wybudził się z marzycielskich wspomnień. - Wkrótce miną cztery miesiące - odrzekł ze spokojem. Mała łezka spłynęła po Jego policzku, lecz szybko wytarł ją rękawem, nie dając po sobie nic poznać swojej rozmówczyni. - Proszę dalej, do salonu, niech się Panienka rozgości. - rzucił ze szczerą przyjaźnią w głosie - Cóż Panienka najchętniej czytuje? Mamy tu dość sporą bibliotekę, ufam, że znajdzie Waćpanna co nieco dla siebie.
-
-

- Zmarły
-
-
przez Michał apo Zep » 24 paź 2012, 22:59
Gospodarz sam nalał kawy do filiżanki panienki, napełniwszy ją, uczynił to samo i ze swoją, po czym zajął miejsce na przeciw, na wygodnym fotelu. Spojrzał na ściąganą z pietyzmem rękawiczkę, po czym odparł: - Klasyka jest piękna. Ja natomiast nade wszystko umiłowałem sobie pisarzy przygodowych. London, May, jednak nade wszystko lubuje się w Sienkiewiczu i jego powieściach - wziął do ręki filiżankę, zrobił łyk, po czym odstawił ją na miejsce - A Szanowna Panienka, jakim dziełem najbardziej się zachwyca? - rzekł z wielkim zaciekawieniem, oczekując cierpliwie odpowiedzi rozmówczyni.
-
-

- Zmarły
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Majątki Marka Wiktorowicza Zepa
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
|
|