Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek Łuck
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek ŁuckCzy te liczne majątki istnieją?
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]() Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek ŁuckPo śmierci, a raczej skazaniu właścicieli przeszły na własność skarbu Korony
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto, baron Pesaro Hetman Wielki, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski, ![]()
Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek ŁuckJW wojewodo, bardzo dziękuję za odpowiedz. Szkoda mi, Wołynianiu patrzeć, że na całej Ziemi Wołyńskiej nie powstało żadnego królewskiego miasta i tylko Kijów znajduje się na obrzeżach naszych granic pokazując siłę władcy Rzeczypospolitej. Oby kiedyś Łucko nad Styrem, stolica Wołynia, ponownie rozkwitł. Najlepiej pod rządem Jego Królewskiej Mości.
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]() Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek ŁuckZawsze po okresie bycia mieszczaninem, jeśli szanowny by chciał to można zostać szlachcicem i w miarę jak się dorobi zakupić majątek.
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek ŁuckZobaczymy czy Pan Bóg za stworzenia dzieł artystycznych wynagrodzi mnie, biednego artysta z Wołynia w Kijowie osiadłym, wystarczającymi sumami by przywrócić Łucku i okolicom życie pewne nadziei
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]() Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek Łuck
Tak sobie myślę, jeżeli miasto to, które stolicą województwa jest, w skarbie państwa przybywa, to czy nie pasowało by mu być miastem królewskim? Nie wiemy jak się potoczy los RON i do której twierdzy w przyszłości dojdą wrogowie ze wschodu i południa. W każdym razie zbieram fundusz. Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]() Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek Łuck
Łuck raczej nie zostanie miastem krolewskim, ale zawsze moze Pan w przyszlosci odkupic od skarbu. Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek ŁuckTrzeba będzie z tym coś zrobić w przyszłości, panie Kierdej!
Jak trzeba będzie, to mogę na tak szczytny cel pożyczyć moje pieniądze
Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek Łuck
Jaśnie Panie, wartość Łucka to tylko 2 564 000 DPL, nie wiem czy posiada Pan tyle fortuny i cierpliwości, bo zysk z Łucka to aż 10 800 DPL na miesiąc)) Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]() Re: Hubert Szablarczyk-Hrychowicz - Majątek ŁuckW tych starych dokumentach koń nogę złamie...
Jest majątek Łuck w 2021. Rok później Eugenia Potocka tworzy ten sam majątek tylko Łuck u niej w kilka razy tańszy. Gdzie się podział zamek i reszta budowli? Dlaczego nikt nie odnotował tego w tym wątku? Eugenia została skazana (no i fajnie, bo tak nie wolno robić), a co z majątkiem? Trzeba wypracować jakiś pracujący i zrozumiały system kupna-sprzedaży i odnotowania tego. Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]()
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3