Nowy rodzaj handlu.
Re: Nowy rodzaj handlu.Wydaje mi się, że jak na razie nic nie wynika...
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, ![]() Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie. ![]()
Re: Nowy rodzaj handlu.
Zachęcam Pana, jako pomysłodawcy, do spisania takich konkluzji. Tylko wtedy jeśli dyskusja będzie odpowiednio moderowana są szanse, że pomysły które padły zostaną wcielone w życie. Plus ratio quam vis
Re: Nowy rodzaj handlu.Ja myślę, że były takie istotne myśli: zachęta do oddolnego wprowadzenia łańcuchów dostaw, propozycja spławiania rzecznego obok karawan i konwojów, propozycja systemu zarabiania przez spławianie (zarabiania przez sprawiającego i miasto docelowe).
Może coś jeszcze. Albo coś inaczej. Trzeba by to spisać. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis ![]()
Re: Nowy rodzaj handlu.To mysle, ze jest podstawa, proponuję spisac to w formie jak na konstytucje. Podjalbym sie tego, jeno srednio sie juz odnajduje w tych pomyslach, w sensie nie wiem jak to w koncu chcemy organizować.
![]() Hrabia IL Gubbio Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii Stolnik Wileński
Re: Nowy rodzaj handlu.Ale też nie wszystko trzeba tu regulować konstytucją.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis ![]()
Re: Nowy rodzaj handlu.Zatem, jestem zdeterminowany aby zboże zaczęło przepływać przez porty RON. Może i to zwołanie sejmu byłoby możliwe? Można by było oficjalnie utworzyć nowy rodzaj handlu. Przy okazji znalazło by się też inne tematy do dyskusji.
![]() ![]() Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, ![]() Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie. ![]()
Re: Nowy rodzaj handlu.Najpierw niech Pan spisze główne punkty i pomysły i wtedy można nawet o sejmie porozmawiać.
Hrabia IL Gubbio Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii Stolnik Wileński
Re: Nowy rodzaj handlu.1. Co miesiąc szlachcic może z każdego ze swoich spichlerzy wysłać 300 łasztów zboża.
2. Jeżeli szlachcic ma swoje ziemie na terenach, na których występują lasy, będzie wysyłał drewno zamiast zbóż wysyłać i spławiać drewno. 3. Nie trzeba opisywać codziennych „przygód” towaru. 4. Czas, jaki będzie wynosić spływ produktu, będzie wynosić od 3 do 14 dni od rozpoczęcia spływu. 5. Szlachcic będzie zarabiać 500 DPL. od łasztu. 6. Miastem zajmującym się wysyłaniem produktów za granicę i otrzymującym zysk z ceł w Koronie, jest miasto Gdańsk. 7. Miastem zajmującym się wysyłaniem produktów za granicę i otrzymującym zysk z ceł na Litwie jest miasto Ryga. 8. Miasto Ryga zostaję dołączone do grona miast królewskich i staje się nie zależnym podmiotem z własną radą miasta. Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, ![]() Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie. ![]()
Re: Nowy rodzaj handlu.Co państwo sądzicie o takim pomyśle?
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, ![]() Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie. ![]()
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości |
||