Nowy rodzaj handlu.
Re: Nowy rodzaj handlu.Wydaje mi się, że jak na razie nic nie wynika...
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam oppidanus Gedanum. Maior civitatis regiae Gedanum.
Re: Nowy rodzaj handlu.
Zachęcam Pana, jako pomysłodawcy, do spisania takich konkluzji. Tylko wtedy jeśli dyskusja będzie odpowiednio moderowana są szanse, że pomysły które padły zostaną wcielone w życie. Plus ratio quam vis
Re: Nowy rodzaj handlu.Ja myślę, że były takie istotne myśli: zachęta do oddolnego wprowadzenia łańcuchów dostaw, propozycja spławiania rzecznego obok karawan i konwojów, propozycja systemu zarabiania przez spławianie (zarabiania przez sprawiającego i miasto docelowe).
Może coś jeszcze. Albo coś inaczej. Trzeba by to spisać. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
Re: Nowy rodzaj handlu.To mysle, ze jest podstawa, proponuję spisac to w formie jak na konstytucje. Podjalbym sie tego, jeno srednio sie juz odnajduje w tych pomyslach, w sensie nie wiem jak to w koncu chcemy organizować.
Hrabia IL Gubbio Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii Cześnik Wileński
Re: Nowy rodzaj handlu.Ale też nie wszystko trzeba tu regulować konstytucją.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
Re: Nowy rodzaj handlu.Zatem, jestem zdeterminowany aby zboże zaczęło przepływać przez porty RON. Może i to zwołanie sejmu byłoby możliwe? Można by było oficjalnie utworzyć nowy rodzaj handlu. Przy okazji znalazło by się też inne tematy do dyskusji.
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam oppidanus Gedanum. Maior civitatis regiae Gedanum.
Re: Nowy rodzaj handlu.Najpierw niech Pan spisze główne punkty i pomysły i wtedy można nawet o sejmie porozmawiać.
Hrabia IL Gubbio Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii Cześnik Wileński
Re: Nowy rodzaj handlu.1. Co miesiąc szlachcic może z każdego ze swoich spichlerzy wysłać 300 łasztów zboża.
2. Jeżeli szlachcic ma swoje ziemie na terenach, na których występują lasy, będzie wysyłał drewno zamiast zbóż wysyłać i spławiać drewno. 3. Nie trzeba opisywać codziennych „przygód” towaru. 4. Czas, jaki będzie wynosić spływ produktu, będzie wynosić od 3 do 14 dni od rozpoczęcia spływu. 5. Szlachcic będzie zarabiać 500 DPL. od łasztu. 6. Miastem zajmującym się wysyłaniem produktów za granicę i otrzymującym zysk z ceł w Koronie, jest miasto Gdańsk. 7. Miastem zajmującym się wysyłaniem produktów za granicę i otrzymującym zysk z ceł na Litwie jest miasto Ryga. 8. Miasto Ryga zostaję dołączone do grona miast królewskich i staje się nie zależnym podmiotem z własną radą miasta. Wilhelmus Sigismundus de Zugdam oppidanus Gedanum. Maior civitatis regiae Gedanum.
Re: Nowy rodzaj handlu.Co państwo sądzicie o takim pomyśle?
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||