|
Miejsce swobodnych i luźnych rozmów
przez Olizar Kierdej » 12 gru 2025, 21:08
Konrad Radziwiłł napisał(a): Panie Starszy, proszę wybadać czy w któryś miastach moich nie ma wyznawców Waszej religi. Proszę wykonać liste i postawie z własnych pieniędzy zbory pod Wasza opiekę. Nikomu wolności religijnej w moich miastach zabraniać nie będę.
Drogi Panie, dziękuję za propozycję. Oto lista miast, w pobliżu których lub w których mieszkają moi Braci i Siostry religijni: Lublin, Grodno, Gniezno, Witebsk i Radziwiłłów. Wierni z Radziwiłłowa zazwyczaj udają się na modlitwę do pobliskiego Lwowa, ale na pewno będzie im miło, że właściciel miasta im zapewni możliwość w rodzinnym mieście się modlić. Proszę tylko dać znać, w których miastach i kiedy powstaną Zbory ariańskie, by my, Wspólnota, ogłosili to całej naszej społeczności.
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegoHerold Wielkikartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Zmarły
-
- Medale: 5
-
-
przez Olizar Kierdej » 13 gru 2025, 11:12
Maurycy Orański napisał(a):Dochodzą mnie słuchy że za wschodnią granicą moich majątków gdzieś jest wspólnota Ariańska. Prawda li to?
Słyszałem, że część kalwinów przechodzi na arianizm. Związano to także z nauką w szkołach ariańskich. Młodzi po nauce lub w jej trakcie przyjmują chrzest i dołączają się do wspólnoty. Pobliskie do pańskiego majątku Kraków i Lwów przyciągają do siebie.
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegoHerold Wielkikartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Zmarły
-
-
-
przez Olizar Kierdej » 24 sty 2026, 19:00
Witam wszystkim, życzę miłego 2026 roku (wiem, wiem, trocha już tego roku minęło)!
Za dawną wołyńską tradycją, musiałem wszystkich sąsiadów objechać, więc kulig trocha trwał;)
No i najszczerszę pozdrowienie nowemu Królu!
-
-

- Zmarły
-
-
-
przez Olizar Kierdej » 24 sty 2026, 20:17
Ogólnie tak, ale, jak to była, to wiatr, to śnieg, to chłód czy inna bieda ze wschodu
-
-

- Zmarły
-
-
-
przez Jerzy IV » 24 sty 2026, 21:59
Mości Olizarze, do kuligu będzie jeszcze okazja bo 1 lutego odbędzie się sejmik litewski. 
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Kontradmirał
- Wykształcenie: doktor net
przez Olbracht Łaski » 25 sty 2026, 00:02
No cóż, czasem się zdarza, mości panie Olizarze! P.S Mam jednak dobre wieści, bo zgodnie z umową, oddaję pożyczone od waszmości pieniądze!  Z całego serca, dziękuję!  )
Olbracht Łaski h. Niesobia Miecznik Łęczycki Marszałek Nadworny 
-
-

- Miecznik

-
- Medale: 2
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Pocztowy
- Wykształcenie: wyższe
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Karczma zwana Rzym
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|