Pozdrowienia z zaświatów
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Re: Pozdrowienia z zaświatówTak sobie pomyślałem, że do Rzeczpospolitej mógłby bardziej pasować tytuł śpiącego rycerza.
/-/ Abp Enrique kardynał Sánchez Oviedo, OSI Prymas Królestwa Skarlandu Arcybiskup Walencji ![]()
Re: Pozdrowienia z zaświatówCiekawa propozycja. Na pewno do przemyślenia.
![]() Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Re: Pozdrowienia z zaświatów
Dziękuję Waszej Królewskiej Mości, ale, jak sądzę, J. O. Książę von Tauer już wyjaśnił wszystkie wątpliwości, bo (chyba) według zapisów konstytucji sejmowej nie traci się nawet szlachectwa (obywatelstwa). ![]() (—) August Medycejski książę na Uniejowie i Janowcu, wojewoda sieradzki, książę Bari i Salty, profesor historii na Uniwersytecie Krakowskim
Nie każdy zmarły jest rycerzem, jeno szlachta w prawdziwej RON była rycerstwem, a dwa osobne "cmentarze" z jednej strony nie mają sensu, a z drugiej strony osobny "cmentarz" dla szlachty byłby dość fajny. ![]()
W mojej parafii ministranci, którzy byli mała aktywni i niezbyt często służyli do mszy trafiali na specjalnej korowej tablicy pod chmurkę "Śpiący rycerze". Taka ciekawostka. ![]() Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
O, ciekawe. Kiedy, za księdza R.? :O
Nie, to nie tak. viewtopic.php?f=585&t=5781 KSW o Szlachcie
viewtopic.php?f=585&t=6053 KSW o tytule xiążęcym
Czyli Wasz tytuł książęcy nie jest normalnie odebrany, tylko niejako zawieszony. Ale szlachectwa to nie dotyczy. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Hetman Wielki Podskarbi Wielki Stolnik podlaski Rector Universitatis Cracoviensis ![]()
Re: Pozdrowienia z zaświatówA czy szlachectwo nie kryje się pod "godność swą"?
Ja z przepisów wyczytałem i zinterpretowałem że traci się szlachectwo lub tak dokładniej to jest ono zawieszone. Bo po dwóch tygodniach Pan August może zwrócić się o przywrócenie szlachectwa, które pociągnie za sobą odzyskanie tytułu książęcego i majątku (majątek nadam taki jaki był, czyli Uniejów.) Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Godność tę bym tak interpretował. Może nawet można by do tego zaliczyć godności ziemskie? A reszta zapisów wydaje się być jasna. Dobrze rozumiem, że szlachectwo były szlachcic może odzyskać po prostu na warunkach zwykłych? Chyba mieszczanin nowy też ma tyle czasu? Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Hetman Wielki Podskarbi Wielki Stolnik podlaski Rector Universitatis Cracoviensis ![]()
Re: Pozdrowienia z zaświatówOt, więcej narobiło się problemów niż pożytku.
![]() A tymczasem – zauważyłem, że strona Rzeczypospolitej jest niejako "rozjechana" – poszczególne moduły tekstu i grafiki nie przystają do siebie, chyba że to wina smartfona, a na komputerze wszystko wygląda normalnie.
U mnie wszystko jest poprawnie ![]() Wilhelm Jan Orański wojski pomorski pan na San Alberto komodor Marynarki Wojennej ![]()
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3