Dyskusje w Karczmie Rzym

Miejsce swobodnych i luźnych rozmów

Re: Dyskusje w Karczmie Rzym

Postprzez Jerzy IV » 07 gru 2025, 09:42

Barnasz Kos napisał(a):Coś ziściłem, przychodzi poczekać i wypatrywać cóż z tego będzie: https://www.rzeczpospolitaobojganarodow.pl/forum/viewtopic.php?f=707&t=7848&p=82813#p82812

Całkiem ciekawy pomysł. Czyli można wam powierzyć środki na konwój, następnie wy go zrobicie tak. I jaki zysk przewidujecie dla was a jaki dla inwestora? Załóżmy, że dałbym 100 000 DPL.
Przy okazji proszę pamiętać o limitach. Miesięcznie osoba może wyprawiać 1 konwój lub karawanę.
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Eleonora Koskull » 07 gru 2025, 12:13

Fryderyk Orański napisał(a):
Barnasz Kos napisał(a):Coś ziściłem, przychodzi poczekać i wypatrywać cóż z tego będzie: https://www.rzeczpospolitaobojganarodow.pl/forum/viewtopic.php?f=707&t=7848&p=82813#p82812

Całkiem ciekawy pomysł. Czyli można wam powierzyć środki na konwój, następnie wy go zrobicie tak. I jaki zysk przewidujecie dla was a jaki dla inwestora? Załóżmy, że dałbym 100 000 DPL.
Przy okazji proszę pamiętać o limitach. Miesięcznie osoba może wyprawiać 1 konwój lub karawanę.

Założenie jest takie, że klient organizuje konwój, a ja tylko zarządzam jego podróżą - w praktyce oznacza to, że klient nie musi martwić się pamiętaniem o wstawianiu postów, będę robił to ja; po prostu klient pozbywa się przymusu żmudnej pracy i przekazuje go mnie, ale wciąż sam organizuje konwój.

Wchodząc w link i zjeżdżając poniżej, do biura, jest tam statut, w którym widnieje zapisek "§4. Usługa protekcyi konwoju oznaczona jest kosztem wysokim na 5% zysku z konwoju klienta.", co znaczy, iż ja zajmuję się wypisywaniem tych 10 postów (po każdym dziennie, dwa ostatnie na forum obcego państwa, będącego celem wyprawy), więc przeprowadzeniem bezpiecznej podróży, po czym klient normalnie dostaje zysk, jakby sam to wszystko robił, mi dając 5% ze swojego zysku. Zatem za 100 000 DPL zysk wynosi 400 000 DPL (jeśli dobrze pojmuję) i klient daje mi za wykonaną usługę 5% z tego, tako tutaj będzie to 20 000 DPL.

Ma tu też miejsce pewna luka prawna może, gdyż nie ja organizuję konwój, lecz klient, ja zajmuję się tylko doprowadzeniem przeprawy do celu. Zatem każdy z moich klientów może wyprawić jeden konwój na miesiąc, lecz ja mogę przyjąć miesięcznie zleceń ile zechcę.
@>~>~ Eleonora Koskull ~<~<@

Gubernatorka Generalna KVB

@>~>~ @ ~<~<@

Obrazek

Obrazek

Mieszczanin
Mieszczanin

Postprzez Maurycy Orański » 10 gru 2025, 13:53

Ja nie traktował bym tego jako luki. Mając na względzie cel ustawy, jakim niewątpliwie jest ożywienie życia gospodarczego Najjaśniejszej, i zasadę że co nie jest zakazane to jest dozwolone, uznałbym działanie kompanii za zupełnie legalne.
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau
Książę na Tarnowie i San Alberto,
baron Pesaro
Hetman Wielki,
wicekról Nowej Kurlandii,
arcybiskup Jerozolimy.
wojewoda sandomierski,

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 25
Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari Złoty (1) Order Virtuti Militari Srebrny (1)
Medal Honoru/Wierności (2) Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1)
Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1)
Krzyż Monarchii I (1) Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1)
Medal Wojska (1) Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1)
Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1)
Medal 100 lat niepodległości (1) Gwiazda Inflant (1) Gwiazda Mołdawii (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Hetman Wielki
Wykształcenie: Wojskowe

Postprzez Olizar Kierdej » 11 gru 2025, 15:44

Mam pytanie:

Czemu warsztat rzemieślniczy (miejsce, gdzie pracuje 1 osoba) kosztuje 1000 DPL, a manufaktura (coś, co ma być większe i gdzie zatrudniono zespół osób) kosztuje 600 DPL. Czy nie logicznie, że jedna osoba nie może dochodu produkować więcej od starożytnej fabryki? Chyba warto zamienić te ceny
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego
kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich
autor Interaktywnej mapy RON

Wojski
Wojski

Medale: 5
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza II (1)
Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Maurycy Orański » 11 gru 2025, 16:56

Też mnie to trochę zastanawiało. Może warto wrócić do tego że można rozbudowywać manufakturę, jak było kiedyś?
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau
Książę na Tarnowie i San Alberto,
baron Pesaro
Hetman Wielki,
wicekról Nowej Kurlandii,
arcybiskup Jerozolimy.
wojewoda sandomierski,

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 25
Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari Złoty (1) Order Virtuti Militari Srebrny (1)
Medal Honoru/Wierności (2) Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1)
Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1)
Krzyż Monarchii I (1) Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1)
Medal Wojska (1) Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1)
Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Hetman Wielki
Wykształcenie: Wojskowe

Postprzez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 11 gru 2025, 17:40

A może wprowadzić mechanikę rozbudowy nie tylko manufaktur ale i innych budynków, jak kamienic, portów itp?
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam

Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska,
Obrazek
Podskarbi Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji.
Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
Obrazek

Burmistrz
Burmistrz

Medale: 4
Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
Stopień: Chorąży

Postprzez Aleksander Trzaska-Chojnacki » 11 gru 2025, 19:30

Zgadzam się z Bratem Kardynałem
Aleksander Trzaska-Chojnacki
(Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg )

Ordynat Prusko-Pomorski

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela

Obrazek

Starosta
Starosta

Medale: 21
Order Virtuti Militari Srebrny (1) Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1)
Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego I (1)
Order Świętego Jerzego II (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (4) (1)
Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1)
Stopień: Hetman Polny Litewski

Postprzez Konrad Radziwiłł » 11 gru 2025, 21:00

rzemieślnik to 1 osoba i pare uczniów, oni robią rzeczy bardzo wysokiej jakości, z ich usług korzystają bogaci magnaci oraz szlachta i handlarze. Manufaktury zaś tworzą tanie produkty bardziej ogólno dostępne. Zakładam, iż stąd wyniki taka różnica.
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Olizar Kierdej » 11 gru 2025, 21:09

Konrad Radziwiłł napisał(a):rzemieślnik to 1 osoba i pare uczniów, oni robią rzeczy bardzo wysokiej jakości, z ich usług korzystają bogaci magnaci oraz szlachta i handlarze. Manufaktury zaś tworzą tanie produkty bardziej ogólno dostępne. Zakładam, iż stąd wyniki taka różnica.
Raczej rzemieślnik robi wyroby gliniane, a manufaktura robi porcelanę. Bo nie da się za bardzo porcelanę sobie z kilku uczniami robić, bo proces ten trudny i wymagający wiedzy ponad jednego rodzaju. Przynajmniej manufakturę zawsze przedstawiano jak coś co przyszło na zmianę rzemieślnikom, w tym przez to, że pozwalali robić więcej i szybciej, stąd i rentowność wyższa. Co u nas w RON nie uwzględniono.

Wojski
Wojski

Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza II (1)

Postprzez Olizar Kierdej » 12 gru 2025, 18:29

OGŁOSZENIE

Jako Starszy w Wspólnocie Braci Polskich, od imienia ostatniej, oferuję pomoc chętnym w postawieniu na koszt Wspólnoty w pańskich majątkach Zborów ariańskich. Nasza Wspólnota przedstawiona w każdym z miast Królewskich, ale woleliby by idea religijne byli szerzone nie tylko w większych ośrodkach naszej Ojczyzny, ale byli dostępne i na prowincji i w majątkach prywatnych. Posiadamy własną szkatule, z której kosztów możemy pozwolić na opłacenie budowy kilku zborów miesięcznie.

Olizar Kierdej

Wojski
Wojski

Poprzednia stronaNastępna strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Karczma zwana Rzym