Statystyki i ciekawostki

Miejsce swobodnych i luźnych rozmów

Re: Statystyki i ciekawostki

Postprzez Jerzy IV » 26 paź 2025, 21:34

Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):A to akurat wydaje mi się, że dział Kościół Święty jest do likwidacji, czy raczej archiwizacji.

Dokładnie. Dział Kościoła Świętego powinien zostać przeniesiony do archiwum, ale król nie jest pewnych swych umiejetności i nie chce niczego zepsuć, dlatego też tego nie uczynił. Jeśli jakiś inny admin mógłby to zrobić, to byłoby to zbawienne.
Słowo wyjaśniające dla Pana Olizara. W skrócie, był kiedyś w RON Kościół Rotryjski, potem doszło do pogorszenia stosunków PKR i RON, doszło do zerwania konkordatu i powstał Kościół Święty. Następnie w tym roku, doszło do unii kościelnej pomiędzy Kościołem Świętym a Kościołem Rotryjskim i obecnie Kościół Święty stał się Kościołem Rotryjskim i mamy jeden kościół na ziemiach RON, który jest takim naszym wirtualnym kościołem katolickim.
Co do budowli kościelnych, to praktycznie w każdym Mieście Królewskim jak mamy napisane kościół, czy katedra to jest to budynek kościelny przynależny Kościołowi Rotryjskiemu. Chyba, że jest napisane inaczej, że jest to np. budowla protestancka, prawosławna, ormiańska, ariańska czy jakakolwiek inna. Co do budowli kościelnych w majątkach prywatnych to raczej domyślnie jest tak, że wszelkie kościoły, kapliczki, czy katedry są raczej Rotryjskie, ale to kwestia domysłu, bo nikt nigdy nie prowadził żadnych spisów, nikt nigdy tego nie ustalał. Nie mniej o ile właściciel stanowczo nie powie, że dany budynek nie jest, lub nie może być z przeznaczeniem, dla Kościoła Rotryjskiego, to można uznać, że są to budynki sakralne Kościoła Rotryjskiego. Przy czym tutaj mówię o kościołach, katedrach i kapliczkach katolickich czy unickich. Wiadome jest, że jak szlachcic zbuduje Zbór, albo Synagogę, to nie są to budynki w których czy to rzeczywiście żyjący duchowni Rotryjscy, czy tylko narracyjnie. posługują, lub mogą posługiwać duchowni Kościoła Rotryjskiego.

Jeszcze raz potwierdzając moje wcześniejsze słowa, to tak jak gdzieś już pisałem, ogół wiernych katolickich i grekokatolickich w obecnych uwarunkowaniach jest naszego wirtualnego wyznania rotriokatolickiego. Wiadomo, że na pewno na Rusi szczególnie np. w Kijowie są wierni prawosławni. I nimi opiekuje się Patriarcha Rusowii, który ma Sobór w Kijowie. Prócz tego pewnie jakiś odsetek wiernych prawosławnych (v-prawosławnych) jest też na Litwie, choć raczej podobnie jak w realu to w XVII wieku liczba ich jest niewielka. Raczej w Wielkim Księstwie Litewskim są katolicy, grekokatolicy, ewentualnie protestanci. Ormianie będą na Rusi, takim największym skupiskiem będzie pewno u nas Miasto Królewskie Lwów. Protestanci będą w głównej mierze w Miastach Królewskich, na pomorzu, w Prusach, w Wielkopolsce.

Co do kwestii spisu budynków sakralnych Kościoła Rotryjskiego w RON, to pomysł ciekawy, choć wielki. Podziwiam za chęć zrobienia takiej mapki, ale przez to że trzech głównych Rotryjczyków w RON (tj. moja osoba, mój ojciec, oraz mój brat) często teraz mamy realiozę, czy to przez pracę czy to przez studia, to nie będzie to chyba takie łatwe aby taki spis zrobić. Może Pan spróbować zrobić tak, że przejrzy póki co księgi miejskie Miast Królewskich i jak są tam budynki katolickie lub grekokatolickie to je doda. Co do mojego majątku, to w Wiosce Wolmar jest Kościół św. Szymona, zaś w mieście Dorpat jest Kościół pw. św. Apostołów Piotra i Pawła. Oba budynki sakralne można uznać za kościoły rotryjskie.
/-/ Jerzy IV
Electus Rex Poloniae, Magnus Dux Lithvaniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Olizar Kierdej » 26 paź 2025, 23:24

Fryderyk Orański napisał(a):Co do kwestii spisu budynków sakralnych Kościoła Rotryjskiego w RON, to pomysł ciekawy, choć wielki. Podziwiam za chęć zrobienia takiej mapki, ale przez to że trzech głównych Rotryjczyków w RON (tj. moja osoba, mój ojciec, oraz mój brat) często teraz mamy realiozę, czy to przez pracę czy to przez studia, to nie będzie to chyba takie łatwe aby taki spis zrobić. Może Pan spróbować zrobić tak, że przejrzy póki co księgi miejskie Miast Królewskich i jak są tam budynki katolickie lub grekokatolickie to je doda. Co do mojego majątku, to w Wiosce Wolmar jest Kościół św. Szymona, zaś w mieście Dorpat jest Kościół pw. św. Apostołów Piotra i Pawła. Oba budynki sakralne można uznać za kościoły rotryjskie.

Mapa ta już jakiś czas funkcjonuje. Umieściłem je w wątkach o Kalwinach, Arianach, Muzułmanach i Żydach

Mapa Świątyń RON. Miasta królewskie też już naniesiona na mapę. Najciekawsze miasto to Tarnów, a z królewskich - Kijów
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego
kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich
autor Interaktywnej mapy RON

Wojski
Wojski

Medale: 5
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza II (1)
Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Olizar Kierdej » 27 paź 2025, 00:11

Leocja, która we wrześniu miała aż 102 wpisy na forum i znajdowała się na 13 miejscu w rankingu (My byliśmy na 2-m miejscu mając wynik 917), za trzy dni zajęli nasze 2gie miejsce. 4 dni temu mieli 104 wpisy, a teraz - 852. U nas 811...

Wojski
Wojski

Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza II (1)

Postprzez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 27 paź 2025, 01:48

A no cóż, tak to jest, Rajd Leocji.
Ale niestety z aktywnością jako taką u nich ostatnio krucho moim zdaniem.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Wojewoda brzeskolitewski
regimentarz wojsk litewskich
asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 14
Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1)
Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Regimentarz
Gadu-Gadu: 50331381
Wykształcenie: bakałarz mikrozofii

Postprzez Konrad Radziwiłł » 27 paź 2025, 07:43

Te rajdy to takie trochę szalone nabijacze aktywnosci, ale pamiętajmy, żeby nie kierować się sama liczba postów.
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Jerzy IV » 27 paź 2025, 08:12

Konrad Radziwiłł napisał(a):Te rajdy to takie trochę szalone nabijacze aktywnosci, ale pamiętajmy, żeby nie kierować się sama liczba postów.

Dokładnie.
Co do samych luczb i rajdów to praktycznie co roku odbywają się w tych samych państwach, w niektórych gdzie aktywność jest mniejsza to sporo dają, w niektórych gdzie aktywność jest większa, kub stabilna to dają jeszcze więcej i napędzają ekonomię, posty.
Co do nas to przecież jak u nas były różne aktywności i konkursy to wtedy też mieliśmy ogromną aktywność. Także normalne to jest. :) ;)
/-/ Jerzy IV
Electus Rex Poloniae, Magnus Dux Lithvaniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Olizar Kierdej » 30 paź 2025, 23:11

10 listopada MMXXV będzie 15 lat od pierwszego zamieszczonego wpisu na tym forum.

Będzię jakieś swięto?

P.S. Będzie także skropma rocznica moich 2 msc na tym forum)))

Wojski
Wojski

Postprzez Konrad Radziwiłł » 31 paź 2025, 11:07

Będzie swieto, czemu by nie. :D
Hrabia IL Gubbio

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Olizar Kierdej » 31 paź 2025, 21:43

Jeszcze niema statystyk, ale na pewno można mówić że w październiku ponownie zajęliśmy 2 miejsce wśród wszystkich państw. Ogólnie mamy 957. Co prawda, jeżeli we wrześniu żadne państwo nie miało 1000+, to tym razem różnica między 1 miejscem (Kotlina Edelweiss) a 2 jest znacząca, blisko 800 wpisów. 4 razy w ciągu miesiąca byliśmy na 1 miejscu w ratingu dziennym.

Zmierzamy się w dobrą stronę swoją aktywnością, mimo, że nie mamy większych imprez))

Wojski
Wojski

Postprzez Konrad Radziwiłł » 31 paź 2025, 22:40

Przedewszystkim u nas stale się coś dzieje, są podejmowane tematy, czasem pomniejsze zabawy i tak do przodu idziemy jako mikronacja.
Hrabia IL Gubbio

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Poprzednia stronaNastępna strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Karczma zwana Rzym