Aleksander Trzaska-Chojnacki napisał(a):Nie chcą nikomu wchodzić w paradę chciałem się zapytać, czy ktoś jest posiadaniu miejscowości w Kurlandii :
1. Oberpahlen
2. Walk
3. Wolmar
4. Segewold
5. Goldingen
6. Widau
7. Selburg
8. Rezeknes
9. Lamsal
10. Rositten
11. Mitawa (Mitau)
Od kiedy 1 i 3 są w Kurlandii? Gdyby dać region inflant to wtedy mógłbym się zgodzić z takim stwierdzeniem. Nie mniej co do 1 i 3 to ja je posiadam. Wolmar nadał mi król, a Oberpahlen to jest kupione i jest w majątku Dorpackim. Najprościej będzie jeśli nie kupowałby szanowny żadnych miast czy wsi w województwie Dorpackim bowiem są one tam wykupione przeze mnie.
Aleksander Trzaska-Chojnacki napisał(a):Proszę o pomoc
Ile pojedynczy szlachcic może mieć wojska ?
Konrad Radziwiłł napisał(a):Tyle, na ile miesięcznie stać szlachcica, oczywiście jeżeli Hetman Wielki się zgodzi.
A to ciekawe, bo 15 wrz 2020 kiedy była uchwalana KSW o wojskach prywatnych, to art. 4 mówił, że można posiadać 9 chorągwi. Po czym poniżej powinny być poprawki. Jest jedna i ona zmienia ceny. Nie ma nigdzie mowy o usunięciu art. 4. Po czym na górze strony jest tekst jednolity i już w nim nie ma zapisu ograniczającego liczbę maksymalną posiadanego wojska. Jak zatem to rozumieć. Bo jeśli była jakaś zmiana i usunęła ograniczenie to chyba powinna być o tym mowa...
viewtopic.php?f=588&t=5808