Vivat Albertus

Miejsce swobodnych i luźnych rozmów

Vivat Albertus

Postprzez Guliano Montini » 19 maja 2025, 19:55

Nowym patriarchą został aktywny członek Rzeczpospolitej Obojga Narodów - Friederich von Baden. Gratulację i otaczamy go naszą modlitwą.

Vivat Albertus!
[center]x. prof. dr hab. net. Guliano Giuseppe Montini

Duchowny

Wykształcenie: Duchowny

Re: Vivat Albertus

Postprzez Benedykt Orański » 19 maja 2025, 19:58

W diecezji chełmińskiej na cześć nowego Patriarchy zabiły dzwony we wszystkich kościołach diecezji!
W katedrze chełmińskiej odprawiono Mszę dziękczynną za wybór nowego Patriarchy Rotrii.
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau
Herbu Pilawa
Książe Siewierski
Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Kanclerz Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim

Biskup KŚ
Biskup KŚ

Medale: 6
Order Świętego Stanisława (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON VI (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Konrad Radziwiłł » 19 maja 2025, 20:20

Vivat Albertus! Vivat, choć nie chcemy się mieszać do Rotrii to będziemy wspierać naszego rodaka!
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Medale: 5
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Benedykt Orański » 19 maja 2025, 20:21

Konrad Radziwiłł napisał(a):Vivat Albertus! Vivat, choć nie chcemy się mieszać do Rotrii to będziemy wspierać naszego rodaka!

Raczej teraz Rotria wmiesza się do nas :lol:
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau
Herbu Pilawa
Książe Siewierski
Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Kanclerz Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim

Biskup KŚ
Biskup KŚ

Order Świętego Stanisława (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON VI (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Guliano Montini » 19 maja 2025, 20:39

Bracia!
Jedność - to słowo klucz do zrozumienia tego pontyfikatu. Czas zakopać topory sporu i zacząć budować mosty!
[center]x. prof. dr hab. net. Guliano Giuseppe Montini

Duchowny

Wykształcenie: Duchowny

Postprzez Adrian Wiktorowicz Zep » 19 maja 2025, 21:08

Dopiero co wybaczyłem mu podszywanie się pod moją córkę.
Zaprawdę parcie na szkło nie do opisania.
Dobrze,że nie jestem już księciem Urbino i, że samo Urbino już nie graniczy z tym szambem spisków i klonów.
Adrian Wiktorowicz Zep
Książę senior Urbino
Hrabia Urbanii
Podkomorzy kaliski

Podkomorzy
Podkomorzy

Medale: 11
Order Świętego Stanisława (1) Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal Honoru/Wierności (1)
Godności Kancelaryjne: .
Gadu-Gadu: 37354723
Wykształcenie: dr net.

Postprzez Konrad Radziwiłł » 19 maja 2025, 21:23

Ja tez się bardzo cieszę, że już nie graniczymy z Rotria...
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Medale: 5
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Jerzy IV » 19 maja 2025, 22:27

Guliano Montini napisał(a):Nowym patriarchą został aktywny członek Rzeczpospolitej Obojga Narodów - Friederich von Baden. Gratulację i otaczamy go naszą modlitwą.

Vivat Albertus!

:D

Benedykt Krakowski vel Potocki napisał(a):
W diecezji chełmińskiej na cześć nowego Patriarchy zabiły dzwony we wszystkich kościołach diecezji!
W katedrze chełmińskiej odprawiono Mszę dziękczynną za wybór nowego Patriarchy Rotrii.

Dziękuję diecezji chełmińskiej i pozdrawiam ją.

Konrad Radziwiłł napisał(a):Vivat Albertus! Vivat, choć nie chcemy się mieszać do Rotrii to będziemy wspierać naszego rodaka!

Dziękuję serdecznie za dobre słowo. :)

Benedykt Krakowski vel Potocki napisał(a):

Raczej teraz Rotria wmiesza się do nas :lol:

Aj tam biskupie. Już wy się nie martwcie. Po to jest właściwy człowiek u steru aby dobrze było.

Guliano Montini napisał(a):Bracia!
Jedność - to słowo klucz do zrozumienia tego pontyfikatu. Czas zakopać topory sporu i zacząć budować mosty!

Święta prawda. :)

Adrian Wiktorowicz Zep napisał(a):Dopiero co wybaczyłem mu podszywanie się pod moją córkę.
Zaprawdę parcie na szkło nie do opisania.
Dobrze,że nie jestem już księciem Urbino i, że samo Urbino już nie graniczy z tym szambem spisków i klonów.

Spokojnie Książe Seniorze, to nie kwestia parcia na szkło. Gdyby to było to, to nie zostałbym patriarchą. Proszę o cierpliwość, a także zaufanie. Zaufałem kardynałom ja, zaufali także oni mnie.
Co do Urbino aby to było jasne, Rotria nie zgłasza żadnych pretensji do Urbino, jego ziem, ludzi etc. To wam gwarantuję. Dawne niesnaski i nieporozumienia proszę niech odejdą w niepamięć. Urbino jest suwerennym państwem w unii z Rzeczpospolitą! I to nie podlega dalszym dywagacjom, dyskusjom, ani podważaniu. Urbino się przeniosło, jest teraz większe, jest gdzieś indziej, ale nawet gdyby tak się nie stało, to nie ma Rotria prawa podważać tego jaki jest stan faktyczny.
Wiem, że różne rzeczy działy się w przeszłości, wiem, że padały złe słowa ze stron Rotryjczyków, ale zapewniam to przeszłość i dołożę starań by to się nie powtórzyło. Za przeszłe zachowania i słowa członków Państwa Kościelnego Rotria i Kościoła Rotryjskiego przepraszam.

Konrad Radziwiłł napisał(a):Ja tez się bardzo cieszę, że już nie graniczymy z Rotria...

I graniczyć nie będziecie. :) ;)
/-/ Jerzy IV
Electus Rex Poloniae, Magnus Dux Lithvaniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Adrian Wiktorowicz Zep » 20 maja 2025, 07:25

Nie daję wiary zapewnieniom, ze Rotria się nie wmiesza. Tak ma i zapewne będzie miała w zwyczaju, żeby się mieszać. Co już widzimy.
Nie uwierzę też w zapewnienia o suwerenności, póki nie usłyszę tego od najbardziej zatwardziałego rotryjskiego betonu (Medici, Wieniawa) wraz z propozycja zadość uczynienia za ataki na Urbino.

Przypominam Jego Królewskiej Mości i reszcie Panów o artykule II Paktu Unii w razie pomysłu nawiązania ponownie stosunków dyplomatycznych.
Na uwadze proszę mieć też artykuł VII i nie zapominać, że na panu Wieniawie ciąży wyrok śmierci.
Liczę na współpracę Rzeczpospolitej w tym temacie.
Adrian Wiktorowicz Zep
Książę senior Urbino
Hrabia Urbanii
Podkomorzy kaliski

Podkomorzy
Podkomorzy

Medale: 11
Order Świętego Stanisława (1) Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal Honoru/Wierności (1)
Gadu-Gadu: 37354723
Wykształcenie: dr net.

Postprzez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 20 maja 2025, 08:10

Moja osoba podchodzi sceptycznie do kościoła w mikroświecie, ale i tak chciałbym pogratulować Panu, Panie Fryderyku, oraz chciałbym życzyć powodzenia:)
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam

Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska,
Obrazek
Podskarbi Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji.
Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
Obrazek

Burmistrz
Burmistrz

Medale: 4
Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
Stopień: Chorąży

Następna strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Karczma zwana Rzym