|
Miejsce swobodnych i luźnych rozmów
przez Femme Mystere » 08 wrz 2025, 08:06
Cześć!
Pewnie część z Was wie, że ostatnio dość intensywnie działam w social mediach celem promowania idei mikronacji. Tworzę głównie filmiki o różnych treściach. Obecnie rozpoczynam serię TOP, w której będę prezentować różne zestawienia i ciekawostki dotyczące mikronacji.
Pierwszy filmik z tej serii będzie Top 5 mikronacji w latach 2020-2025 i jak możecie się spodziewać, RON w tym zestawieniu się pojawi.
Zadanie dla Was jest takie, żebyście wymyślili, czym chcielibyście pochwalić się w czasie kilku sekund na temat RON w tym materiale. Napiszcie mi proszę w 5 zdaniach, o czym mam powiedzieć.
Oczywiście im szybciej dostane od Was te informacje, tym szybciej je zmontuję i przygotuję materiał, więc proszę, abyście zdecydowali się w ciągu max 3 dni. Do końca tygodnia chcę wypuscić ten materiał.
Lieselotte Augentrost Faktotum Kotliny Edelweiss
-
-

- Gość zagraniczny
-
- Stopień: Hetman Wielki
przez Konrad Radziwiłł » 08 wrz 2025, 09:08
Dziękujemy, napewno coś wymyślimy. 
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Starosta

-
- Medale: 5
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Femme Mystere » 08 wrz 2025, 09:29
Będę również wdzięczna za jakieś ciekawe grafiki. Jeśli nie doślecie, będę musiała sama wygenerować, ale może posiadacie już coś ciekawego.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Jerzy IV » 08 wrz 2025, 12:49
Piękny to był/jest okres lat 2020-2025. Sporo rzeczy się wydarzyło. Na pewno reforma prawna w RON się odbyła, reforma sejmików ziemskich, które stały się bardziej wydarzeniami, zjazdem szlachty a nie organem władzy, uchwalającym jakieś decyzje. Prócz tego powstał MTR, czyli Międzynarodowy Turniej Rycerski, który w swym zamyśle miał być wydarzeniem międzynarodowym, miał promować RON, a przy okazji być okazją do wspólnego spędzenia czasu, pojedynków itp. Można by ewentualnie wspomnieć też o wojskowości. Wojsko Rzeczpospolitej przeszło pewną reformę zmieniły się dywizje, nieco bardziej dopasowaliśmy wojsko RON do warunków historycznych, także marynarkę. W 2021 roku mieliśmy kampanię wojenną z Kozakami Zaporowskimi, którzy to by pojawili się jako oddzielna mikronacja, sąsiadująca z RON, ale byli pewną efemerydą i kampania dość szybko po 2 miesiącach się skończyła. Obecnie zaś mamy kampanię wojenną przeciwko narracyjnym Tatarom. Także można by i to wspomnieć. RON też aktywnie działa jeśli chodzi o dyplomację, ma zawarte traktaty z resztą państw kontynentu udziela się na różnych wydarzeniach, a obywatele RON organizują często karawany czy konwoje do różnych państw.
Takie pomysły przychodzą mi do głowy jeśli chodzi o RON i te fajne rzeczy warte wspomnienia z tych pięciu lat. Ciężko też tak w kilka sekund omówić 5 lat historii, sporo się działo. Mieliśmy panowania Samuela Kazimierza, Sebastiana Januarego II, Jana V, Michała IV, Michała V, Stefana II Daniela, Konrada I (dwie kadencje), Stanisława, Konrada (II?) ponownie dwie kadencje. Zatem w ciągu tych 5 lat było kilku monarchów z 6 rodów. Z czego najwięcej było Radziwiłłów w tym czasie na tronie, bo kadencja Samuela Kazimierza, a potem 4 kadencje Konrada. Do tego obecnie obywatel RON jest Patriarchą Rotrii, co w historii najnowszej Rotrii czyli powiedzmy III Państwa Kościelnego się jeszcze nie wydarzyło. Także serio czasy te były intensywne, sporo się wydarzyło, na pewno można coś wybrać.
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: doktor net
przez Femme Mystere » 09 wrz 2025, 07:59
Dziękuję za wstępną analizę. Zależałoby mi na tym, by wyjaśnić potencjalnie nowym zainteresowanym internautom, czym jest RON. Co go charakteryzuje. Czemu warto dołączyć. Co sprawiło, ze przetrwało tyle lat. I to najlepiej w 5 zdaniach  Zadanie nie jest łatwe, wiem.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Femme Mystere » 10 wrz 2025, 06:11
Bardzo proszę o przesłanie dzisiaj do końca dnia tych 5 zdań opisu. Jeśli nie znajdą Państwo czasu, wtedy sama coś zaproponuję na treść dla slajdu o RON.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Jerzy IV » 10 wrz 2025, 09:31
Femme Mystere napisał(a):Bardzo proszę o przesłanie dzisiaj do końca dnia tych 5 zdań opisu. Jeśli nie znajdą Państwo czasu, wtedy sama coś zaproponuję na treść dla slajdu o RON.
A koniecznie muszą to być 5 zdań? To będzie film taki na yt normalny, czy też to będzie shot?
/-/ Jerzy IV Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Femme Mystere » 11 wrz 2025, 07:21
Będzie to filmik rodzaju short. Na jedną mikronację przypadają ok. 2 slajdy po 9 sekund, więc 18 sekund. To około 5 zdań.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Jerzy IV » 11 wrz 2025, 12:05
Femme Mystere napisał(a):Będzie to filmik rodzaju short. Na jedną mikronację przypadają ok. 2 slajdy po 9 sekund, więc 18 sekund. To około 5 zdań.
Rozumiemy, choć w sumie łatwiej byłoby zrobić jakby każdy z krajów top5 miał oddzielny short wtedy więcej czasu i już w kilkadziesiąt sekund dałoby radę więcej opowiedzieć.
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Jerzy IV » 11 wrz 2025, 12:49
Femme Mystere napisał(a):Dziękuję za wstępną analizę. Zależałoby mi na tym, by wyjaśnić potencjalnie nowym zainteresowanym internautom, czym jest RON. Co go charakteryzuje. Czemu warto dołączyć. Co sprawiło, ze przetrwało tyle lat. I to najlepiej w 5 zdaniach  Zadanie nie jest łatwe, wiem.
Wspiąłem się chyba na wyżyny mojej kreatywności ale będziemy mieli chyba te 5 zdań. Też powiem, że jest to mega trudne by uchwycić w 5 zdaniach historię RON, jej przemiany, jej zalety, charakterystykę, a do tego zachować taki lekki styl materiału. Gdybyśmy mieli więcej czasu, albo jakiś oddzielny materiał, to mógłbym w jednym filmie charakteryzować RON, opowiadać o niej, może o prawie itd. a w innym pewnie nawet godzinnym opowiedzieć historię. Spokojnie ostatnie 5 lat mogłoby zająć godzinny podcast rozmowy o historii RON, jak również mógłby nawet powstać osoby godzinny podcast o historii mojej osoby, historii RON z mojej perspektywy. To mogłaby być nawet cała seria. Także jeśli jakieś Radio Mikronacje albo Radio Edel FM, jest zainteresowane to możemy pomyśleć o kooperacji i może przygotowaniu jakiś materiałów, albo przygotowaniu się do rozmów. A może "2-óch Orańskich Podcast" lub gdyby była to rozmowa między dwoma różnymi członkami rodów to np. "Oranżada i Radziwiłłówka". Choć mogłyby być też takie bardziej neutralne nazwy bez wskazywania kto by brał udział w podcastach; "Liberum Veto", "Sarmaci 2.0 / Sarmaci w Sieci" (choć jeśli jest Księstwo Sarmacji to może mogłoby dochodzić do pomyłek, dla niewtajemniczonych), "Pospolite Ruszenie Umysłów", "Szlachecka Trybuna 2.0" lub "Szlachecki Trybunał", "Sejmikowa Łączka", "Chorągiew Prawie Królewska", "Res Publica Virtualis", "Vox Nobilium", "Colloquium Micronationale", "Herbowe Gawędy" Nasza odpowiedź na rzeczone zadanie: Rzeczpospolita Obojga Narodów to jedna z najdłużej działających i najbardziej stabilnych mikronacji, trwająca nieprzerwanie od 2008 roku. Naszą siłą jest unikalny, oparty na historycznych fundamentach ustrój - elekcyjna monarchia i Złota Wolność szlachecka, dająca każdemu obywatelowi realny wpływ na władzę. Tętni życiem społecznym dzięki wydarzeniom jak międzynarodowy turniej rycerski MTR, sejmiki czy kampanie wojenne, które wspólnie tworzymy. Aktywnie kształtujemy kontynent Vaarlandu poprzez dyplomację i członkostwo w jego Radzie. Dołącz do nas, by współtworzyć żywą historię w przyjaznej, zaangażowanej społeczności, gdzie Twoja kreatywność naprawdę ma znaczenie.
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Karczma zwana Rzym
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
|
|