Top 5 mikronacji w latach 2020-2025

Miejsce swobodnych i luźnych rozmów

Re: Top 5 mikronacji w latach 2020-2025

Postprzez Jerzy IV » 18 wrz 2025, 15:02

Konrad Radziwiłł napisał(a):Discord kompasu to mikronacja? Ja zawsze myslalem ze to jakis taki wytwor przypominajacy chaotyczny chat.

Kompas to jest mikronacja. Przy czym termin bardziej stosowny to discordnacja, gdyż głównie aktywność ma miejsce na discordzie gdzie piszą. Na discordzie znajduje się kilka państw. Jednym z nich jest np. chyba najbardziej znane czyli Osiek. Ale są też inne. Generalnie poza discordem gdzie są wydarzenia, rozmowy, narracje i cały role play, to jeszcze mają minecraft. Na serwerze, maja podział terytorium i kazde to państwo ma tam swój obszar. Na którym kupują, budują, o który walczą itd. Więc to jest taki miks, taki tygl różnych podejść.

Zapewne też jakoś idealnie nie wytłumaczyłem całego tego uniwersum, ale to ciężko byłoby tak ogarnąć i ubrać w słowa jak się nie siedzi w tym jakoś bardziej dokładnie i częściej.
/-/ Jerzy IV
Electus Rex Poloniae, Magnus Dux Lithvaniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Konrad Radziwiłł » 18 wrz 2025, 16:05

Po obejrzeniu filmiku to zrozumiałem i nie jestem pewien czy pasuje do zbioru mikronacji...
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Starosta
Starosta

Medale: 5
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Olbracht Łaski » 18 wrz 2025, 16:49

Mam nadzieję, że pani szybko będzie w stanie nadrobić tą towarzyską stratę, bo Rusin pan Mylski, to interesujący człowiek :D

Wojski
Wojski

Medale: 1
Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: .
Wykształcenie: wyższe

Postprzez Femme Mystere » 19 wrz 2025, 06:23

W doborze mikronacji do top5 posiłkowałam się Instytutem Statystyk Międzynarodowych. Tam widnieje Kompas. Jest specyficzny, ale nazwałabym go mikronacją korzystającą z innych narzędzi internetowych niż forum. Ponoć tą samą droge obrała Bialenia, lecz nie wiem, czy będą korzystać z Minecrafta.
Lieselotte Augentrost
Faktotum Kotliny Edelweiss

Gość zagraniczny

Stopień: Hetman Wielki

Poprzednia strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Karczma zwana Rzym