Prośba o Nobilitacyję Olizara Kierdeja do Jego Królewskiej Mości Króla Konrada Radziwiłła
Najjaśniejszy Panie, Królu Miłościwy, z Bożej łaski i woli Narodu, Król Polski, Wielki Książę Litewski, Książę Ruski, Pruski, Mazowiecki, Żmudzki, Kijowski, Wołyński, Podolski, Podlaski, Inflancki, Smoleński, Siewierski, Czernihowski i innych Państw Panie dziedziczny!
Ja, Olizar Kierdej, wierny poddany Waszej Królewskiej Mości, z pokorą i uniżeniem staję przed tronem, prosząc o przyjęcie mnie w poczet szlachty Rzeczypospolitej Obojga Narodów i nadanie mi nobilitacji wraz z herbem własnym, który pragnę nazwać „Kierdeja”, ku wiecznej pamięci rodu mego i zasług moich dla Rzeczypospolitej.
Z łaski Bożej i z własnych trudów służyłem wiernie dobru publicznemu. Przeto, w pokorze serca mego, proszę, byś, Panie Miłościwy, raczył spojrzeć łaskawym okiem na wierne usługi moje i dom mój podźwignąć do stanu szlacheckiego, dając mi prawo i tytuł.
Proszę też, bym w darze królewskim otrzymał wieś Kisielin, w województwie wołyńskim nad rzeką Stochód leżącą, z lasami, rzeką i rolami do niej należącymi, abym mógł tam dom swój założyć, ludzi osadzić, i Bogu oraz Królowi wiernie służyć po wieczne czasy.
Niechaj herb mój, nazwany „Kierdeja”, przedstawia tarczę dzieloną w słup, w polu prawym błękitnym, trzy lilie w słup, a pole lewe czerwone, w klejnocie trzy pióra strusie. Znaki te odziedziczyłem jako potomek chana Tatarów Perekopskich o imieniu Tarko.
Niechaj potomni moi pamiętają, iż nie z pychy, lecz z umiłowania Ojczyzny i Króla swego ten zaszczyt pragnąłem otrzymać, aby móc w stanie szlacheckim lepiej służyć Bogu, Rzeczypospolitej i Ludowi Jej wiernemu.
Jeżeli będzie wasza łaska nadać mi tytuł, o który wnioskuję, to proszę także pozwolić mi zebrać zysk z majątków moich miejskich w miastach królewskich i w Nowej Kurlandii.
Dan w roku Pańskim dwa tysiąca dwudziesta piątym, z rąk własnych podpisuję i pieczęcią moją pokornie opieczętowuję.
Olizar Kierdej Pisarz miejski, kartograf i artysta
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
Z góry przepraszam, że tutaj to piszę. Mam pytanie do Mości Kierdeja- kiedy Waść otrzymał tytuł wojskiego, pomimo iż jest Waszmość skartabellem? Może czegoś nie dozobaczyłem? Z tego co pamiętam, to ziemskie tytuły są przyznawane na sejmikach koronnym lub litewskim.
Książe Urbino
Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach Wojewoda miński
Samuel Radziwiłł napisał(a):Z góry przepraszam, że tutaj to piszę. Mam pytanie do Mości Kierdeja- kiedy Waść otrzymał tytuł wojskiego, pomimo iż jest Waszmość skartabellem? Może czegoś nie dozobaczyłem? Z tego co pamiętam, to ziemskie tytuły są przyznawane na sejmikach koronnym lub litewskim.
Panie Bracie, będąc jeszcze mieszczaninem, za swój wkład w rozwój Kijowa, otrzymałem tytuł pisarza miejskiego (DK 27/2025) i funkcję te pełniłem po październik miesiąc, tzn. do dnia nobilitacji swej.
KSW o tytułach Ziemskich i Miejskich IV. Jeśliby mieszczanin posiadający tytuł jakowyś nobilitację uzyskał, ma on prawo do wyższego tytułu ziemskiego: pisarz: wojskiego, ławnik: miecznika, rajca: cześnika, burmistrz: podstolego.
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
Zdaje się, że powinno się zaczekać aż do zakończenia okresu skartabellatu.
c. tytułów ziemskich przyjmować nie może — a jeśliby jako mieszczanin jakoweś tytuły miejskie posiadał i chciał, by je wedle zasad Konstytucji sejmowej o Tytułach Ziemskich i Miejskich zamieniono na ziemskie, następuje to dopiero po zakończeniu skartabellatu;
Tutaj zatem mamy do czynienia z pewnym pośpieszeniem się przy ustawieniu rangi wojskiego.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei, Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Fryderyk Orański napisał(a):Zdaje się, że powinno się zaczekać aż do zakończenia okresu skartabellatu.
c. tytułów ziemskich przyjmować nie może — a jeśliby jako mieszczanin jakoweś tytuły miejskie posiadał i chciał, by je wedle zasad Konstytucji sejmowej o Tytułach Ziemskich i Miejskich zamieniono na ziemskie, następuje to dopiero po zakończeniu skartabellatu;
Tutaj zatem mamy do czynienia z pewnym pośpieszeniem się przy ustawieniu rangi wojskiego.
Tak, troszke sie pospieszylem, chciałem sumiennie wykonać obowiązki i w pośpiechu ustawiłem rangę wojskiego nie pamiętając dokładnie jak wygląda tekst Konstytucji. Już naprawiam.
Wyczytałem, że okres ten może być skrócony czy zniesiony. Będę starać się swoją aktywnością zasłużyć za 1,5-2 miesiąca o skrócenie tego terminu i w nowym MMXXVI być jak reszta szlachciców w naszym RON.