|
Tu odbywają się obrady Sejmu Wielkiego, prowadzone przez Marszałka Sejmu. Prawo zabierania głosu przysługuje wyłącznie Posłom i Senatorom oraz osobom upoważnionym przez Marszałka.
przez Konrad Radziwiłł » 05 lis 2025, 08:32
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Chciałbym zwrócić uwagę na rozbieżność pomiędzy tym, co jest pisane, a tym, co jest w projekcie. Mówią Panowie, że nie ustanawiamy tu Estonii ani województwem, ani lennem, tymczasem tak w tytule konstytucji, jak i w treści jest mowa o województwie. Trochę nie rozumiem.
Mój błąd, już poprawiam, nie zauważyłem że z Konstytucji z której przekopiowałem elementy stałe było napisane o województwie.
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 5
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Konrad Radziwiłł » 05 lis 2025, 08:33
Konrad Radziwiłł napisał(a):KONSTYTVCYJA SEYMOWA z dnia miesiąca anno MMXXV w sprawie włączenia Estonii do Rzeczypospolitej Obojga Narodów My, Rady Koronne i Litewskie oraz stany oboyga narodów, mając na uwadze dobro całej Ojczyzny naszej, a także dać wyraz woli naszej, postanawiamy, co następuje: I. Włącza się Estonię jako ziemie należące do Rzeczypospolitej Obojga Narodów, z pełnym uwzględnieniem lokalnych praw, zwyczajów i przywilejów stanowych, w granicach ustalonych wspólnym porozumieniem. Nowe ziemie będą miały powierzchnie 23,200 km2. A na mapie kontyntentu bedzie to wygladalo nastepujaco:

II. Konstytucja ta została przyjęta na Sejmie Anno MMXXV w Mieście Królewskim Warszawie.
III. Sejm tę konstytucję uchwali, a pieczęć królewska mocy jej nada, zapewniając pełną integrację administracyjną i reprezentację województwa estońskiego w strukturach państwowych. /—/ Konrad Radziwiłł Król Polski a Wielki Xiążę Litewski
Zatem głosujemy nad włączniem Estonii do Rzeczypospolitej do 9 listopada.
Hrabia IL Gubbio
Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii
Starosta Wileński 
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 5
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Pułkownik
- Wykształcenie: Bakałarz
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Sala Obrad
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|