Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - Mińsk

Tu odbywają się obrady Sejmu Wielkiego, prowadzone przez Marszałka Sejmu. Prawo zabierania głosu przysługuje wyłącznie Posłom i Senatorom oraz osobom upoważnionym przez Marszałka.

Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - Mińsk

Postprzez Jakub Piotr Idyllicz » 26 lip 2024, 10:41

Podzielam zdanie Mości Księcia Augusta, że dokument jest zbyt ogólnikowy i winien zostać bardziej dopracowany, przeto również wstrzymuję się od oddania mojego głosu za lub przeciw. Umowa ma potencjał, jednak powinna zostać znacznie doprecyzowana - dopiero po tym, moim skromnym zdaniem, powinno się ją poddać pod głosowanie braci szlacheckiej.
Jakub Piotr Idyllicz
Pan na Grywałdzie y Kluczkowicach

Obrazek

Szlachcic
Szlachcic

Stopień: Pocztowy
Wykształcenie: Szkoła parochialna

Postprzez Adrian Wiktorowicz Zep » 26 lip 2024, 11:50

Wydaje mi się, że jeśli umowa wymaga dopracowania to trzeba zając jakieś stanowisko a nie się wstrzymywać jakby było wszystko jedno czy bedzie czy nie.
Ja jestem przeciw
Adrian Wiktorowicz Zep
Książę senior Urbino
Hrabia Urbanii
Starosta kaliski

Starosta
Starosta

Medale: 9
Order Świętego Stanisława (1) Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1)
Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1)
Godności Kancelaryjne: .
Gadu-Gadu: 37354723
Wykształcenie: dr net.

Postprzez Maurycy Orański » 26 lip 2024, 16:09

Umowę można potraktować jako deklarację chęci do rozpoczęcia współpracy i prawny fundament pod takową. Współpraca międzynarodowa, niezależnie od przeszłości będzie jak sądzę korzystna dla Rzeczpospolitej.

Stąd jestem ZA
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau
Hetman Wielki
wicekról Nowej Kurlandii
wojewoda sandomierski,
pan na Tarnowie i San Alberto,

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 23
Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari Srebrny (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Wojska (1)
Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Gwiazda Inflant (1) Gwiazda Mołdawii (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Hetman Wielki
Wykształcenie: Wojskowe

Postprzez Samuel Radziwiłł » 28 lip 2024, 19:49

Kilka dni bez mikroświata daje czas do przemyśleń. Prawdą jest, że gdyby w umowie były dodatkowe wyjaśnienia, jak to uczynił Ekscelencja Cargalho, łatwiej było by przełknąć całą treść. Zgadzam się z wojewodą sandomierskim, że owo porozumienie można potraktować jako deklarację chęci współpracy. Nie podobało mi się to, co czytałem na forum Edelweisse, stąd i emocji wiele było. Pragnę dać kredyt zaufania. Jestem ZA
Książe Urbino

Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach
Wojewoda miński

Obrazek

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 20
Order Orła Białego (1) Order Świętego Stanisława (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1)
Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Gwiazda Ukrainy (1) Gwiazda Inflant (1)
Stopień: Strażnik Polny
Gadu-Gadu: 9438133

Postprzez Konrad Radziwiłł » 28 lip 2024, 21:51

Po długim namyśle, potraktuje to jak oryginalnie uznałem, czyli ZA.
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Stanisław » 30 lip 2024, 20:57

Głosowanie czas już zakończyć. Stwierdzam, że sejm po burzliwych obradach umowę ws. Nowej Kurlandii ratyfikował. Zostanie ona na dniach opublikowana w dziale umów.

Przejdźmy do następnej kwestii. Wspominałem w programie elekcyjnym, że zamierzam zrewidować kufer z umowami poprzez wypowiedzenie umów z państwami nieistniejącymi, wobec powyższego przedkładam pod obrady wniosek o wypowiedzenie następujących traktatów:

- umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Monarchią Przedruską
- umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Republiką Bialeńską
- umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Królestwem Santery

Wyznaczam dzień na przedstawienie ewentualnych uwag, po tym rozpocznę głosowanie.

Chłop
Chłop

Postprzez Friedrich von Baden » 31 lip 2024, 23:06

WKM, nie jestem pewien, ale ta pierwsza umowa to została dawno wypowiedziana. Jeszcze chyba nawet przed moim przybyciem do RON pod poprzednią postacią.
Chyba, ze coś oszalałem.
Dobrze, na pewno znalazłem taki akt prawny: viewtopic.php?f=302&t=5529
Jednak on wypowiada umowy Kugarii i Santerze. Jest z 2020 i jeśli chodzi o Santerę to ona była chyba wtedy częścią Serbii (państwo na archipelagu Antyry, tam gdzie Aguria, jak Skarland był jeszcze nieaktywny.) Potem w 2021 doszło do podpisania nowej umowy przez władcę RON i ona powinna zostać wypowiedziana. Z Republika Bialeńską chyba nie było umowy wypowiadanej.

Ogólnie na pewno nie ma żadnych przeciwskazań do wypowiedzenia traktatów tym nieaktywnym państwom. Jestem za.

Przy okazji umów, to jest jeszcze na pewno jedna umowa, która wymaga pojawienia się w dzienniku ustaw. Mianowicie, Michał IV odbył wizytę zagraniczną w Bizancjum oraz podpisał z Cesarzem Janem I traktat uznaniowy.
Niestety wychodzi na to iż traktat z Bizancjum nie został ratyfikowany, bo wtedy forum Bizancjum będące na hostingu darmowefora.pl nie było dostępne. Więc sądzę, że Sejm powinien teraz kiedy te umowy są dostępne, oraz kiedy jest zebrany to się tym zająć. Chyba, że to zostało już zrobione, a moje zmęczone oko cos przeoczyło... :|
/-/ Friedrich von Baden
Sekretarz Wielki
Rajca miejski Miasta Fort Jakub
Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub
Gubernator Clara Isla
Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Obrazek

Rajca
Rajca

Medale: 3
Medal Diligentiae (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Stopień: Porucznik
Wykształcenie: bakałarz net

Postprzez August Medycejski » 01 sie 2024, 07:01

Wasza Królewska Mość,
Panowie Bracia,

Powinniśmy również wypowiedzieć konkordat z Rotrią. Jej upadek to już fakt, chyba że wszyscy mamy nadzieję na zmartwychwstanie.
Obrazek

(—) August Medycejski
książę na Uniejowie i Janowcu, wojewoda sieradzki,
książę Bari i Salty, profesor historii na Uniwersytecie Krakowskim

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 7
Order Orła Białego (1) Order Zasługi RON II (1) Order Świętego Jerzego II (1)
Order Księcia Włodzimierza II (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1)
Medal 100 lat niepodległości (1)
Wykształcenie: Profesor historii

Postprzez Stanisław » 01 sie 2024, 07:09

Nie wiem, czy konkordat nie był już kiedyś wypowiedziany, ale w tym przypadku nie zaszkodzi dorzucić go do tej puli, którą wypowiadamy w razie czego.

Wobec tego zarządzam głosowanie nad wypowiedzeniem następujących umów uznaniowych z państwami nieistniejącymi:
- umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Monarchią Przedruską
- umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Republiką Bialeńską
- umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Królestwem Santery
- konkordat z Rotrią

Głosowanie do 3 sierpnia wieczorem.

Chłop
Chłop

Postprzez Maurycy Orański » 01 sie 2024, 07:15

Za
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau
Hetman Wielki
wicekról Nowej Kurlandii
wojewoda sandomierski,
pan na Tarnowie i San Alberto,

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 23
Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari Srebrny (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Wojska (1)
Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Gwiazda Inflant (1) Gwiazda Mołdawii (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Hetman Wielki
Wykształcenie: Wojskowe

Poprzednia stronaNastępna strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Sala Obrad