Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskRe: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskPodzielam zdanie Mości Księcia Augusta, że dokument jest zbyt ogólnikowy i winien zostać bardziej dopracowany, przeto również wstrzymuję się od oddania mojego głosu za lub przeciw. Umowa ma potencjał, jednak powinna zostać znacznie doprecyzowana - dopiero po tym, moim skromnym zdaniem, powinno się ją poddać pod głosowanie braci szlacheckiej.
Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskWydaje mi się, że jeśli umowa wymaga dopracowania to trzeba zając jakieś stanowisko a nie się wstrzymywać jakby było wszystko jedno czy bedzie czy nie.
Ja jestem przeciw Adrian Wiktorowicz Zep Książę senior Urbino Hrabia Urbanii Starosta kaliski ![]()
Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskUmowę można potraktować jako deklarację chęci do rozpoczęcia współpracy i prawny fundament pod takową. Współpraca międzynarodowa, niezależnie od przeszłości będzie jak sądzę korzystna dla Rzeczpospolitej.
Stąd jestem ZA (-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau Hetman Wielki wicekról Nowej Kurlandii wojewoda sandomierski, pan na Tarnowie i San Alberto, ![]()
Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskKilka dni bez mikroświata daje czas do przemyśleń. Prawdą jest, że gdyby w umowie były dodatkowe wyjaśnienia, jak to uczynił Ekscelencja Cargalho, łatwiej było by przełknąć całą treść. Zgadzam się z wojewodą sandomierskim, że owo porozumienie można potraktować jako deklarację chęci współpracy. Nie podobało mi się to, co czytałem na forum Edelweisse, stąd i emocji wiele było. Pragnę dać kredyt zaufania. Jestem ZA
Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskPo długim namyśle, potraktuje to jak oryginalnie uznałem, czyli ZA.
Hrabia IL Gubbio Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii Cześnik Wileński
Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskGłosowanie czas już zakończyć. Stwierdzam, że sejm po burzliwych obradach umowę ws. Nowej Kurlandii ratyfikował. Zostanie ona na dniach opublikowana w dziale umów.
Przejdźmy do następnej kwestii. Wspominałem w programie elekcyjnym, że zamierzam zrewidować kufer z umowami poprzez wypowiedzenie umów z państwami nieistniejącymi, wobec powyższego przedkładam pod obrady wniosek o wypowiedzenie następujących traktatów: - umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Monarchią Przedruską - umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Republiką Bialeńską - umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Królestwem Santery Wyznaczam dzień na przedstawienie ewentualnych uwag, po tym rozpocznę głosowanie. Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskWKM, nie jestem pewien, ale ta pierwsza umowa to została dawno wypowiedziana. Jeszcze chyba nawet przed moim przybyciem do RON pod poprzednią postacią.
Chyba, ze coś oszalałem. Dobrze, na pewno znalazłem taki akt prawny: viewtopic.php?f=302&t=5529 Jednak on wypowiada umowy Kugarii i Santerze. Jest z 2020 i jeśli chodzi o Santerę to ona była chyba wtedy częścią Serbii (państwo na archipelagu Antyry, tam gdzie Aguria, jak Skarland był jeszcze nieaktywny.) Potem w 2021 doszło do podpisania nowej umowy przez władcę RON i ona powinna zostać wypowiedziana. Z Republika Bialeńską chyba nie było umowy wypowiadanej. Ogólnie na pewno nie ma żadnych przeciwskazań do wypowiedzenia traktatów tym nieaktywnym państwom. Jestem za. Przy okazji umów, to jest jeszcze na pewno jedna umowa, która wymaga pojawienia się w dzienniku ustaw. Mianowicie, Michał IV odbył wizytę zagraniczną w Bizancjum oraz podpisał z Cesarzem Janem I traktat uznaniowy. Niestety wychodzi na to iż traktat z Bizancjum nie został ratyfikowany, bo wtedy forum Bizancjum będące na hostingu darmowefora.pl nie było dostępne. Więc sądzę, że Sejm powinien teraz kiedy te umowy są dostępne, oraz kiedy jest zebrany to się tym zająć. Chyba, że to zostało już zrobione, a moje zmęczone oko cos przeoczyło... ![]() /-/ Friedrich von Baden Sekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej ![]()
Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskWasza Królewska Mość,
Panowie Bracia, Powinniśmy również wypowiedzieć konkordat z Rotrią. Jej upadek to już fakt, chyba że wszyscy mamy nadzieję na zmartwychwstanie. ![]() (—) August Medycejski książę na Uniejowie i Janowcu, wojewoda sieradzki, książę Bari i Salty, profesor historii na Uniwersytecie Krakowskim
Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskNie wiem, czy konkordat nie był już kiedyś wypowiedziany, ale w tym przypadku nie zaszkodzi dorzucić go do tej puli, którą wypowiadamy w razie czego.
Wobec tego zarządzam głosowanie nad wypowiedzeniem następujących umów uznaniowych z państwami nieistniejącymi: - umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Monarchią Przedruską - umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Republiką Bialeńską - umowa międzynarodowa o nawiązaniu stosunków dyp. z Królestwem Santery - konkordat z Rotrią Głosowanie do 3 sierpnia wieczorem. Re: Sejm Walny - XV - VI - MMXXIV - MińskZa
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau Hetman Wielki wicekról Nowej Kurlandii wojewoda sandomierski, pan na Tarnowie i San Alberto, ![]()
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||