|
Tu odbywają się obrady Sejmu Wielkiego, prowadzone przez Marszałka Sejmu. Prawo zabierania głosu przysługuje wyłącznie Posłom i Senatorom oraz osobom upoważnionym przez Marszałka.
przez Stanisław » 15 cze 2024, 06:43
My, Stanisław, Król
Zwołujemy Sejm Walny w Mieście Królewskim Mińsk Waszmościowie i Waszmośćpanny!Wypełniając prawa Rzeczypospolitej obligujące moją osobę do zwołania sejmu czym prędzej po koronacji, niniejszym to czynię. Namawiam szlachtę do mnogiego przybycia, częstego zabierania głosu i podejmowania decyzji w głosowaniach, które dla kraju dobrze się przysłużą. Kolejność obrad następująca: Primo - zajmiemy się omówieniem pomysłów na zmiany w gospodarce, jakie w ciągu najbliższego czasu pojawiły się w przestrzeni krajowej i które wymagają zgody sejmowej. Secundo - poddamy pod głosowanie wypowiedzenie traktatów z państwami nieistniejącymi i nieaktywnymi Tertio - omówimy kwestię ratyfikacji umowy z Edelweiss odnośnie Nowej Kurlandii Quatro - zostaną omówione wszelkie inne wnioski Panów Braci a także inksze inicjatywy Króla Jegomościa
Skład tego Sejmu, zwołanego na XV VI MMXXIV A.D.:
Król: Stanisław
Izba Senatorska: Kanclerz: Konrad Radziwiłł Podskarbi: Maciej Gerwazy Lisewicz Hetman Wielki: Maurycy Orański
Izba Poselska: Jakob Wereszczyński-Bagrat Aleksander Trzaska-Chojnacki Adriano Vittorino Tymoteusz Dostojewski Małgorzata Słowacka Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Sebastian von Tauer Bartolomeusz Kościuk August Medycejski Samuel Radziwiłł Karol von Tauer - Sienicki Daniel von Tauer-Krak Taddeo von Hippogriff-Piccolomini Izabella Radziwiłłówna Jan Lubomirski-Dostojewski Olbracht Łaski
Delegat Miast Królewskich: Friedrich von Baden
. Czas na przybycie do Mińska naznaczam do środy 19 czerwca godz. 20:00.
-
-

- Chłop

-
przez Konrad Radziwiłł » 15 cze 2024, 07:30
Ja Konrad Radziwiłł stawiam się na sejm.
Hrabia IL Gubbio
Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii
Cześnik Wileński 
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Bartolomeusz Kościuk » 15 cze 2024, 16:24
Ia, Bartolomeusz Kościuk, herold wielki koronny y litewski, stawiam się na seym.
@>~>~ Bartolomeusz alias Bartos Kościuk ~<~<@ Woiski Nowogródzki Herold Wielki Koronny y Litewski  @>~>~ @ ~<~<@ 
-
-

- Zmarły
-
- Stopień: Pocztowy
- Wykształcenie: Astronomia (fabuła)
przez Konrad Radziwiłł » 16 cze 2024, 13:32
August Medycejski napisał(a):Ja, August Medycejski, stawiam się na sejm i na ile okoliczności pozwolą, aktywnie w nim będę uczestniczyć.
Księcia się tutaj nie spodziewałem. 
Hrabia IL Gubbio
Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii
Cześnik Wileński 
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 4
-
-
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Olbracht Łaski » 16 cze 2024, 18:00
Stawiam się na Sejm, waszmościowie, choć powiem szczerze, że szwankuje mi ostatnio zdrowie!
-
-

- Wojski

-
- Medale: 1
-
- Wykształcenie: wyższe
przez August Medycejski » 17 cze 2024, 06:18
Konrad Radziwiłł napisał(a):August Medycejski napisał(a):Ja, August Medycejski, stawiam się na sejm i na ile okoliczności pozwolą, aktywnie w nim będę uczestniczyć.
Księcia się tutaj nie spodziewałem. 
Ano, Mości Cześniku, dzieją się rzeczy nieraz dziwne a dla umysłu do pojęcia trudne. 
 (—) August Medycejski książę na Uniejowie i Janowcu, wojewoda sieradzki, książę Bari i Salty, profesor historii na Uniwersytecie Krakowskim
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 7
-
-
-
- Wykształcenie: Profesor historii
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Sala Obrad
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|