|
Tutaj możesz się przedstawić
przez Benedykt Krakowski » 26 lis 2024, 23:08
Konrad Radziwiłł napisał(a):Panie Benedykcie u nas kosciol stoi odłogiem, jeżeli chce Pan zostać duchownym, to za chwilę się owa sprawa zajmiemy, a natenczas proponuję połączyć to z rola zakonnika w viewforum.php?f=321
Wasza Wysokość! Bardzo chętnie podejmę posługi duchownego! A co do stanu zakonnego. Dziękuję za propozycję ale powiem wprost i bez ogródek: nie czuję powołania do tego. Pociąga mnie bardziej bycie duchownym świeckim tzn. diecezjalnym. Konrad Radziwiłł napisał(a):Duchowni mogą łączyć swój stan z innymi zadaniami, jak szlachectwo, czy mieszczaństwo, jeno chyba nie zawsze uda się to pogodzić "narracyjnie", choć jam kościelnym nigdy nie byl i nie wiem jak oficjerowie lub jenerałowie kosciolow sobie z taką sprawa radzą.
Myślę, że w miarę czasu i z pomocą Bożą jakoś narracyjnie "zepnie się" różne role jako duchowny
Benedykt Krakowski Proboszcz kościoła pw. św. Mikołaja w Gdańsku
-
-
- Duchowny
-
przez Benedykt Krakowski » 26 lis 2024, 23:19
Konrad Radziwiłł napisał(a):W kościele świętym jest poddział "deklaracja wiary" proponuję zacząć o deklaracji oraz wyrażenia checi działania kościelnego. Przydzielę Pana do grupy "duchowieństwo" i zacznie Pan działać początkowo na najniższym szczeblu, myślę że szybko przejdzie Pan do wyższych partii kościoła.
Wasza Wysokość! Deklaracja i chęć bycia duchownym już złożona. Dziękuję Waszej Wysokości za życzliwość i pomoc w tej sprawie. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
-
-
- Duchowny
-
przez Konrad Radziwiłł » 26 lis 2024, 23:27
Proszę bardzo, proponuję już tylko stawić się w jednej z diecezji w którymś z kosciolow, jak nie obecnie wątków kościelnych to można zacząć i prowadzić.
Hrabia IL Gubbio
Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii
Cześnik Wileński
-
-
- Jego Królewska Mość
-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Benedykt Krakowski » 27 lis 2024, 00:42
Konrad Radziwiłł napisał(a):Proszę bardzo, proponuję już tylko stawić się w jednej z diecezji w którymś z kosciolow, jak nie obecnie wątków kościelnych to można zacząć i prowadzić.
Serdeczne Bóg zapłać Waszej Wysokości! Jutro podejmę decyzję, dla której diecezji zacząć posługę na chwałę Bożą i pożytek bliźnich
-
-
- Duchowny
-
przez Friedrich von Baden » 27 lis 2024, 14:02
Witam Pana serdecznie w Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Co do bycia duchownymi to jest to zaszczytna funkcja. Przez brak konkurencji ma Pan szansę wysoko zajść. Przy okazji za wybitne zasługi można otrzymać jedno z księstw kościelnych, jakie zostały utworzone. Co do godzenia funkcji kościelnych z świeckimi, to jak najbardziej można. Praktycznie zawsze tak bywało, że byli u nas mieszczanie duchownymi, szlachta. Do tego bywali oni także wojskowymi. Więc ścieżka kariery duchownego nie zamyka innych, a jest dodatkowym urozmaiceniem.
/-/ Friedrich von BadenSekretarz Wielki Pisarz miejski Miasta Gdańska Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
-
-
- Pisarz miejski
-
- Medale: 1
-
- Stopień: Porucznik
- Wykształcenie: bakałarz net
przez Benedykt Krakowski » 27 lis 2024, 18:00
Friedrich von Baden napisał(a):Witam Pana serdecznie w Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Co do bycia duchownymi to jest to zaszczytna funkcja. Przez brak konkurencji ma Pan szansę wysoko zajść. Przy okazji za wybitne zasługi można otrzymać jedno z księstw kościelnych, jakie zostały utworzone. Co do godzenia funkcji kościelnych z świeckimi, to jak najbardziej można. Praktycznie zawsze tak bywało, że byli u nas mieszczanie duchownymi, szlachta. Do tego bywali oni także wojskowymi. Więc ścieżka kariery duchownego nie zamyka innych, a jest dodatkowym urozmaiceniem.
Bardzo smuci, że Kościół i duchowieństwo w RONie przeżywa kryzys i teren Najjaśniejszej Rzeczpospolitej stał się terenem misyjnym. Ale to też motywuje do działania Myślę, że prócz posługi duchownego jeszcze w inny sposób zaangażuje się na terenie RON
-
-
- Duchowny
-
przez Konrad Radziwiłł » 27 lis 2024, 19:25
Żywimy takowa nadzieje. W razie pytań można kierować się bezpośrednio do mnie listami albo można w pytaniach w karczmie się zapytać.
Hrabia IL Gubbio
Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii
Cześnik Wileński
-
-
- Jego Królewska Mość
-
- Medale: 4
-
-
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Benedykt Krakowski » 27 lis 2024, 23:08
Konrad Radziwiłł napisał(a):Żywimy takowa nadzieje. W razie pytań można kierować się bezpośrednio do mnie listami albo można w pytaniach w karczmie się zapytać.
Wasza Królewska Mość! Bardzo dziękuję za chęć pomocy, z której skorzystam bo kilka pytań już się we mnie zrodziło.
-
-
- Duchowny
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Przedstaw się
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|