Kłaniam się przed obliczem Res Publici.
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: Kłaniam się przed obliczem Res Publici.Witam i zapraszam do wstąpienia w szeregi Kościoła Rotryjskiego.
Jego Ekscelencja Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski Prymas II Federacji Nordackiej Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa Baron Andalo ![]() Re: Kłaniam się przed obliczem Res Publici.
Kłaniam się Jego Ekscelencyi, jednakowoż jam jest u braci polskich Re: Kłaniam się przed obliczem Res Publici.
Skąd taka decyzja, jeżeli mogę spytać. Wszak bracia polscy należą do mniejszości. Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Re: Kłaniam się przed obliczem Res Publici.
Cóż, realowo jestem agnostykiem, któremu ni do katolicyzmu, ni prawosławia jest blisko (zgaduję z tego co widziałem, iż Rotria stylizuje się na Państwo Kościelne), a w wyznaniach prawdziwej Rzplitej bracia polscy zawsze mnie interesowali i pewne z ich poglądów widzę jako słuszne oraz bliższe Chrystusowi (pomimo braków w praktyczności niektórych - chociażby pacyfizm tak dobry, lecz w naszym okrutnym świecie trudny do utrzymania). Re: Kłaniam się przed obliczem Res Publici.
Cóż, realowo jestem agnostykiem, któremu ni do katolicyzmu, ni prawosławia jest blisko (zgaduję z tego co widziałem, iż Rotria stylizuje się na Państwo Kościelne), a w wyznaniach prawdziwej Rzplitej bracia polscy zawsze mnie interesowali i pewne z ich poglądów widzę jako słuszne oraz bliższe Chrystusowi (pomimo braków w praktyczności niektórych - chociażby pacyfizm tak dobry, lecz w naszym okrutnym świecie trudny do utrzymania).[/quote] Bardzo dziękuję za tak rozbudowana odpowiedź. Bracia polscy napewno będą zadowoloni z Panskiej decyzji. Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Re: Kłaniam się przed obliczem Res Publici.Kto by pomyślał, że Bracia Polscy już na trzecim (a może i na drugim miejscu? wśród wszystkich wyznań). Kto wie, może kiedyś i Pan Radziwiłł z kalwinizmu do nas dołączy się)
A Pana Barnasza miło powitać jak w szeregach RON tak i w naszej wspólnocie Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]()
• Strona 2 z 2 • 1, 2