Powitanie

Tutaj możesz się przedstawić :)

Re: Powitanie

Postprzez Adelaide Radziwiłł-Chojnacka » 31 sie 2026, 21:11

Witam w RON Stanisławie!

Jej Książęca Wysokość
Adelaide Radziwiłł-Chojnacka

Miecznik
Miecznik

Medale: 1
Medal Honoru/Wierności (1)

Postprzez Jakub Boruta » 01 wrz 2026, 08:10

Wasza Wysokość! Stanisławem mnie zwiecie, lecz imię to nie moje. Stanisław zwał się mój dziad stryjeczny Boruta, człek ponoć zacny, ale już dawno ziemię tę opuścił. Jam zaś jest Jakub Boruta, we własnej osobie — i tego imienia, póki pamięć mnie nie opuści, zamieniać nie zamierzam! ;)

† Jakub Boruta
Diakon Wileński
Soli Deo
† ks. Jakub Boruta
Proboszcz parafii pw. Matki Boskiej Ostrobramskiej w Wilnie

Obrazek

Prezbiter
Prezbiter

Postprzez Adelaide Radziwiłł-Chojnacka » 01 wrz 2026, 10:49

Ckliwa historia. Przyznać trzeba, że pańskie pojawienie zbiega się z odprawieniem na tamten świat znanego kardynała. Widzę, że pan jak ów kardynał lubuje się w sztucznej inteligencji. Ponadto już wspomniany duchowny niegdyś został oskarżony o kloning w RON. Jego alter ego Lucjan Fer też chciał być duchownym, ale CAŁKIEM PRZPADKOWO jego przeglądarka z wbudowanym VPN wykazała IP identyczne jak u Kardynała Wieniawy.

Jej Książęca Wysokość
Adelaide Radziwiłł-Chojnacka

Miecznik
Miecznik

Medale: 1
Medal Honoru/Wierności (1)

Postprzez Jakub Boruta » 01 wrz 2026, 12:37

Wielmożna Pani,

przyznać muszę, iż ckliwa to opowieść, jeno nie bardzo wiem, co ma ona wspólnego z moją osobą. Nie znam ani rzeczonego kardynała Wieniawy, ani pana Lucjana Fera, ani tym bardziej dziejów ich przeglądarek, VPN-ów i innych machin, których nazw nawet porządny człek wymówić nie potrafi. ;) Toć to jakieś diabelskie machiny, których się wystrzegam, jakom diakon pobożny.

Jeżeli zaś jedyną podstawą podejrzenia jest to, iż korzystam ze sztucznej inteligencji, tedy obawiam się, że pół Rzeczypospolitej rychło trzeba będzie o kloning oskarżyć. Jam Jakub Boruta, niedawno przybyły do Rzeczypospolitej i świeżo przyjęty do stanu duchownego w Wilnie. Za cudze przewiny odpowiadać nie mogę, podobnie jak cudzych sporów nie zamierzam dziedziczyć.

Jeśli Wasza Miłość ma jakieś pytanie do mnie, chętnie odpowiem. Jeśli zaś idzie o owego kardynała i jego alter ego, to chyba nie do Boruty adresowana ta historia.

† Jakub Boruta
Diakon Diecezji Wileńskiej
Soli Deo
† ks. Jakub Boruta

Obrazek

Prezbiter
Prezbiter

Postprzez Konrad Radziwiłł » 01 wrz 2026, 14:58

Rowniez Witam.
Hrabia IL Gubbio
Regimentarz w Wojsku Kwarcianym
Kasztelan Wileński

Kasztelan
Kasztelan

Medale: 9
Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Regimentarz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Jerzy IV » 02 wrz 2026, 14:35

Okej co by nie było żadnych niedomówień. Po sprawdzeniu Pan Jakub nie ma nic wspólnego na płaszczyźnie IP z żadną inną osobą która miała swoje konto w RON. Zatem nie ma żadnych podstaw do takich podejrzeń. Nie mniej nawet jeśli by za osobą Pana Jakuba stała realna postać która była Stanisławem Wieniawą, to nie jest to przestępstwo bo przecież miałby prawo zrobić nową postać, powrócić do mikronacji. A jeśli ktoś by myślał, że to kloning czy coś, to jest to nieprawda bo przecież Stanisława Wieniawy już nie ma więc nie ma mowy o kloningu. A to, że ktoś używa awatara zrobionego przez AI to jeszcze nie oznacza że się jest kimś tam. Faktem jest, że sporo osób korzysta z AI by sobie poprawić awatar np. ja w Rotrii, czy mój ojciec, czy też kard. Henryk Ziemiański, czy inne osoby. W dodatku podczas różnych narracji tez robiłem grafiki sytuacyjne przy użyciu AI, wiec to żaden dowód. Zatem nie ma to sensu by tutaj wichrzyć coś i sugerować że to ktoś jest kimś.
To że Stanisław Wieniawa był tutaj, że potem miał postać tego Lucjana Fera i to była jego postać to jest wiadome i potwierdzone. Nie mniej żadne fakty nie potwierdzają by Pan Jakub był kimś innym niż tym za kogo się podaje.
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Kontradmirał
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Jakub Boruta » 02 wrz 2026, 16:02

Wasza Królewska Mość!

Za wyjaśnienie sprawy i wzięcie mnie w obronę serdecznie dziękuję. Rad jestem, iż rzecz została sprawdzona, bo przyznam, że całe to zamieszanie było dla mnie równie osobliwe, co niespodziewane.

O kardynale Wieniawie, panu Ferze i dawnych sporach Rzeczypospolitej wiem tyle, ile zdążono mi tutaj opowiedzieć. Jam Jakub Boruta i nikim więcej być nie zamierzam.Skoro zaś nawet królewskie dochodzenie potwierdziło, że Boruta jest Borutą, tedy mam nadzieję, iż możemy tę wielce tajemniczą sprawę pochować i kamieniem przywalić. ;)

Ze sztucznej inteligencji korzystam i zapewne korzystać będę, bo skoro człek dostał do ręki pożyteczne narzędzie, grzechem przeciw rozumowi byłoby go nie używać. Jeśli zaś podobieństwo awatarów wystarcza do ustalania tożsamości, tedy rychło może się okazać, że połowa duchowieństwa Rzeczypospolitej jest jedną osobą. ;)

Wolałbym przeto zamiast cudzych dawnych waśni poznawać Wilno, służyć naszej diecezji i uczyć się obowiązków, które na mnie jako diakona nałożono. Roboty przede mną niemało i na tropienie własnych rzekomych alter ego czasu mi szkoda.

Raz jeszcze dziękuję Waszej Królewskiej Mości za jasne postawienie sprawy.

† Jakub Boruta
Diakon Diecezji Wileńskiej
Soli Deo
† ks. Jakub Boruta

Obrazek

Prezbiter
Prezbiter

Poprzednia strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Przedstaw się