Nasza stolica na mapie Pollinu
• Strona 1 z 1
Nasza stolica na mapie PollinuW Leocji zbierane są dane stolic państw mikroświata w celu naniesienia ich na mapę Pollinu. Wypadałoby, żebyśmy też podali koordynaty swojej stolicy na podstawie tej mapy. Zostawiam to tutaj, bo to sprawa dosyć oficjalna, urzędowa, więc leży raczej w gestii Jego Królewskiej Mości lub Kanclerza.
Plus ratio quam vis
Re: Nasza stolica na mapie PollinuTo jest łatwo wyliczyć niedługo podam moje wyniki.
Hrabia IL Gubbio Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii Cześnik Wileński
Re: Nasza stolica na mapie PollinuObliczalem na zasadzie proporcji, płn koniec polski w rzeczywistości i ten sam punkt na tej mapie w porównaniu do Warszawy w rzeczywistości żeby obliczyc współrzędne na mapie, ale wyszły mi głupoty, bo Warszawa nie jest obok Dorpatu.
Re: Nasza stolica na mapie PollinuMoja propozycja jest taka:
Przy okazji zauważyłem, że kształt Rzeczpospolitej na mapie Ronona Dexa niezbyt odpowiada kształtowi realnej Rzeczpospolitej Plus ratio quam vis
Re: Nasza stolica na mapie PollinuMoże dlatego wychodziły mi dziwne wyniki....
Re: Nasza stolica na mapie Pollinu
Proponuję dokonać zgłoszenia w myśl tej propozycji, a ewentualną korektę przebiegu granic i położenia Warszawy zostawić na później. Lepsze jest wrogiem dobrego także na Pollinie. Zrobiłem zgrubną symulację kształtu RON w oparciu o pierwszą z brzegu mapę dostępną na Wikipedii. Pewne niezgodności są, ale dramatu — z perspektywy życzliwego obserwatora — nie ma. W jakimś stopniu mogą wynikać z innej projekcji mapy. Na tym szkicu Warszawa to czerwony piksel X 4539, piksel Y 2058 — licząc na niewykadrowanej mapie wzorcowej. Wedle propozycji Waszmości Warszawa — a zaznaczam, że powyższa symulacja jest zgrubna — leży względem tego punktu o trzy piksele na zachód i pięć pikseli na północ. Jak dla mnie, strzał w dziesiątkę.
Re: Nasza stolica na mapie Pollinu
Ma Szanowny rację. Co do takiego zgłoszenia, nie chcę uprawiać samowolki, więc proszę JKM Stanisława lub Kanclerza o zajęcia się tym tematem, ewentualnie o danie mi zielonego światła, żebym takiego zgłoszenia dokonał.
Dramatu nie ma, o czym świadczy też fakt, że wcześniej nikt tej niezgodności nie zauważył, a przynajmniej nic mi nie wiadomo na ten temat, więc na tzw. pierwszy rzut oka granice się zgadzają. Dopiero przy bliższej analizie wychodzą niezgodności. Można się tym zająć w dłuższej perspektywie, ale to należy do będących u władzy. Plus ratio quam vis
Re: Nasza stolica na mapie PollinuZ tego co wychodzi to uważam, że taka Warszawa by się zgadzała, jeno ja bym poczekał na zgodę króla, jako najwyższy autorytet, to od Niego zależy gdzie będzie stolica.
Re: Nasza stolica na mapie PollinuNo cóż...
Kartografia to nie jest koncert życzeń i pewnie były powody takiego przedstawienia kształtu naszego kraju
• Strona 1 z 1
Powrót do Kancelaria Kanclerza Wielkiego Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||