Akrypa von Lichtenstein napisał(a):Fryderyk Orański napisał(a):Tak to dwa różne kościoły. Choć KPP w części wywodzi się z Kościoła Rotryjskiego można tak powiedzieć. Bo część wiernych/duchownych KPP była kiedyś wiernymi/duchownymi KR.
A stosunki są neutralne, kościoły nie wchodzą sobie w drogę, nie wchodzą w jakieś reakcje że sobą. Taka pokojowa koegzystencja w mikroświecie.
Dziękuję, zatem oba kościoły działają w RON? Czy tylko Rotryjski? Dużo duchownych na forum tutaj spotykam co by było uzasadniane, skoro dwa kościoły istnieją.
Teoretycznie Kościół Powszechny Pollinu ma na terenie RON jakaś kaplicę i okazjonalnie Arcybiskup Osieka Piwski Sroczyński (głowa KPP) zaglądał tutaj.
Jeśli chodzi o religię w RON to od 2023 roku istniał Kościół Święty. Taki twór, Kościół narodowy. Następnie w tym roku doszło do unii kościelnej pomiędzy RON a Rotria. Pierwszym duchownym który "dokonał transferu", uzyskał rotryjskie inwestytury byłem ja, następnie obecny mój ojciec, a dla Kościoła Abp. Maurycy kardynał Orański, a potem Abp. Benedykt Orański. Także jeśli chodzi o ród orańskich na forum RON to wszyscy są duchownymi KR.