|
Miejsce, w którym duchowieństwo Kościoła Rotryjskiego toczy teologiczne dysputy.
przez Olizar Kierdej » 20 paź 2025, 08:42
Witam serdecznie Bracia Chrześcijanie, Składam do was prośbę o wypisanie całej siatki waszych świątyń na terenie RON. Prosiłbym o wypisanie oddzielnie kościołów, klasztorów, cmentarzy (o ile powstały tylko dla waszych jednowierców powstały), szkół, seminarium etc. Danę te zbieram dla wydania , gdzie na dzień dzisiejszy już zebrano świątynię muzułmańskie, kalwińskie, ariańskie oraz żydowskie. W razie, jeżeli ta lista jest tajna, to proszę o tym też mnie uświadomić. Olizar Kierdej, kartograf
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegokartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Skartabell

-
- Medale: 3
-
przez Maurycy Orański » 20 paź 2025, 20:40
Jak już wykazał Pan Podkanclerzy lista miałaby kilka tysięcy pozycji co najmniej, więc może lepiej zaznaczyć jedynie te najważniejsze i największe, takie jak katedry w Gnieźnie, Krakowie, Lwowie i Wilnie. W moich majątkach najważniejsze, bo największe; gdyż każda kosztowała mnie milion, będą: Bazylika Kolegiacka pod wezwaniem Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Tarnowie i kościół pod wezwaniem Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny i św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Tuchowie.
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto Hetman Wielki, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski,

-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 24
-
-
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
- Stopień: Hetman Wielki
- Wykształcenie: Wojskowe
przez Olizar Kierdej » 20 paź 2025, 20:41
A jak kościołów może być więcej niż miejscowości w RON? Większość wsi nie mają żadnych świątyń
Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnegokartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON
-
-

- Skartabell

-
-
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 20 paź 2025, 21:20
Maurycy Orański napisał(a):Jak już wykazał Pan Podkanclerzy lista miałaby kilka tysięcy pozycji co najmniej, więc może lepiej zaznaczyć jedynie te najważniejsze i największe, takie jak katedry w Gnieźnie, Krakowie, Lwowie i Wilnie.
Mości Książę! Właśnie, bo nie zdążyłem pogratulować. Gratuluję serdecznie tytułu książęcego! Macie duże zasługi dla Rzeczypospolitej. Jam już nie podkanclerzy, ale widzę, że tak bardzo to miano do mnie przylgnęło.  Olizar Kierdej napisał(a):A jak kościołów może być więcej niż miejscowości w RON? Większość wsi nie mają żadnych świątyń
Cóż, jeśli przyjmujemy, że istnieje jedynie to, co mamy w systemie, to tak. Ale to, co widzimy, to nie wszystko.  Ale wszystko zależy od metodyki przyjętej przez kartografa, prawda.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 14
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Olizar Kierdej » 20 paź 2025, 22:39
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Maurycy Orański napisał(a):Jak już wykazał Pan Podkanclerzy lista miałaby kilka tysięcy pozycji co najmniej, więc może lepiej zaznaczyć jedynie te najważniejsze i największe, takie jak katedry w Gnieźnie, Krakowie, Lwowie i Wilnie.
Mości Książę! Właśnie, bo nie zdążyłem pogratulować. Gratuluję serdecznie tytułu książęcego! Macie duże zasługi dla Rzeczypospolitej. Jam już nie podkanclerzy, ale widzę, że tak bardzo to miano do mnie przylgnęło.  Olizar Kierdej napisał(a):A jak kościołów może być więcej niż miejscowości w RON? Większość wsi nie mają żadnych świątyń
Cóż, jeśli przyjmujemy, że istnieje jedynie to, co mamy w systemie, to tak. Ale to, co widzimy, to nie wszystko.  Ale wszystko zależy od metodyki przyjętej przez kartografa, prawda.
Według mnie istnieją tylko te świątyni za które ktoś zapłacił. 40-50 to nie tak dużo, zwłaszcza że i tak czekam na ten spis 150 miejscowości dla wprowadzenia do mapy)
-
-

- Skartabell

-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Kościół Rotryjski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|