pragnąc dać przykład do rozwoju naszych miast postanawiam o zakupie następujących działek: 39,40,41, 54 w Kijowie. Na działkach powstaną dwie manufaktury i dwa warsztaty rzemieślnicze. Dopisuję także dwa stragany na potrzeby warsztatu. Oto wręczam mieszek z 6 000 DPL zgodnie z moimi rachunkami.
Konrad Radziwiłł napisał(a):Takie mnie naszło przemyślenie, Król może czerpać Zyski z miasta? Bo w sumie to tylko mieszczanie mogą, a Król nie jest mieszczanem.
Właśnie to mnie zastanawia...
chor. Maciej Gerwazy Lisewicz Przewodniczący VIII posiedzenia RMK Burmistrz Królewskiego Stołecznego Miasta Krakowa Goniec Herbowy Pisarz Skarbowy ds. Miast Królewskich Chorąży 7. Chorągwi Jazdy Kozackiej
Król nie był przedtem szlachcicem. A jeśli ktoś działa w RON a nie jest szlachcicem i czuje się mieszkańcem, obywatelem Rzeczpospolitej, to jest mieszczaninem...
/-/ Friedrich von Baden Sekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Jaśnie Wielmożny Miłościwy Panie Podskarbi Wielki a mnie wielce Miłościwy Panie
Pragnę wyrazić moją najszczerszą chęć zakupu działki o numerze 11, leżącej w Królewskim Stołecznym Mieście Warszawa. Księgi notarialne miejskie nie zawiadamiają, by ktoś pod tak zacnym adresem urzędował. Przeto na owej parceli chciałbym postawić skromną kamienicę, przez co in summa 2600 DPL winienem zapłacić.
Uniżony sługa Jakub Piotr Idyllicz
Jakub Piotr Idyllicz K a n c l e r zㅤW i e l k i Pan na Grywałdzie y Kluczkowicach
Kupuję w Forcie Jakuba, działki 53 i 54 oraz działkę 72 na której kupuję i stawiam port morski. Koszt 19 800 DPL
/-/ Friedrich von Baden Sekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej