„Stemmata Equestris Poloniae et Lituaniae” - herbarz.

Miejsce, w którym prezentowane są herby szlacheckie. Czuwa nad nim herold wielki koronny i litewski.

Re: „Stemmata Equestris Poloniae et Lituaniae” - herbarz.

Postprzez Bartolomeusz Kościuk » 09 lip 2024, 14:35

Adrian Wiktorowicz Zep napisał(a):Dostojny,
jeśli mogę uwagi drobne poczynić to jeśli można prosić o konsekwencje w datowaniu.
Księga datowana a.D. 1624 a nadana herbów na lata dwutysięczne.
Co do mego herbu to prosiłbum o zapisanie herb "Zep" a nie to zniemczone "de Zepp".
I nie pojmuje zdania: "Zepowie władzę xiążęcą otrzymali we Urbino, hołd lenny iednakowoż Naiaśnieyszemu."
Najasniejszemu czyli Królowi?
No i hołdem lennym nasz hołd w sumie nie był. Urbino nigdy lennem Rzeczpospolitej nie było.

J. O. Mości Panie,
Zmiany poczynione. Przyznam się, iże w pośpiechu przed wyjazdem księgę kończyłem, co być może winienem był uczynić później, acz w spokoju.
Dzięki pokładam za ukazanie niedoskonałości. Żywię nadzieję, iż twór zdatnym już będzie.
@>~>~ Bartolomeusz alias Bartos Kościuk ~<~<@

Woiski Nowogródzki

Herold Wielki Koronny y Litewski

@>~>~ @ ~<~<@

Obrazek

Zmarły

Stopień: Pocztowy
Wykształcenie: Astronomia (fabuła)

Re: „Stemmata Equestris Poloniae et Lituaniae” - herbarz.

Postprzez Adrian Wiktorowicz Zep » 09 lip 2024, 14:48

Bartolomeusz Kościuk napisał(a):
Adrian Wiktorowicz Zep napisał(a):Dostojny,
jeśli mogę uwagi drobne poczynić to jeśli można prosić o konsekwencje w datowaniu.
Księga datowana a.D. 1624 a nadana herbów na lata dwutysięczne.
Co do mego herbu to prosiłbum o zapisanie herb "Zep" a nie to zniemczone "de Zepp".
I nie pojmuje zdania: "Zepowie władzę xiążęcą otrzymali we Urbino, hołd lenny iednakowoż Naiaśnieyszemu."
Najasniejszemu czyli Królowi?
No i hołdem lennym nasz hołd w sumie nie był. Urbino nigdy lennem Rzeczpospolitej nie było.

J. O. Mości Panie,
Zmiany poczynione. Przyznam się, iże w pośpiechu przed wyjazdem księgę kończyłem, co być może winienem był uczynić później, acz w spokoju.
Dzięki pokładam za ukazanie niedoskonałości. Żywię nadzieję, iż twór zdatnym już będzie.

Stokrotne dzięki. Teraz lepiej
Adrian Wiktorowicz Zep
Książę senior Urbino
Hrabia Urbanii
Starosta kaliski

Podkomorzy
Podkomorzy

Medale: 9
Order Świętego Stanisława (1) Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1)
Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1) Medal z Długoletnią Służbę III (1)
Godności Kancelaryjne: .
Gadu-Gadu: 37354723
Wykształcenie: dr net.

Poprzednia strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Koronny i Litewski Departament Herladyczny