Wilhelm Zygmunt von Zugdam napisał(a):Pragnę w imieniu miasta Gdańsk dokonać zaciągu:
Kompania Piechoty Nowego Typu, 120 000 DPL. X2
Na czas kampani?
Hetmańskie Listy Zaciągu WojskRe: Hetmańskie Listy Zaciągu Wojsk
Na czas kampani? Hrabia IL Gubbio Regimentarz w Wojsku Kwarcianym Podkomorzy Wileński
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskTo dobre pytania.
Bo de facto jest określone ile Gdańsk może mieć floty wojennej (2 pinasy, 2 fleuty, 4 małe galeony) Do tego na czas pokoju może posiadać połowę regularnego regimentu, który wedle Konstytucji Sejmowej z dnia I miesiąca I anno MMXXI o wojskach prywatnych, liczyć może od 3 do 9 chorągwi (od 80 do 150 ludzi każda). Tzn, że na czas pokoju Gdańsk może mieć powiedzmy 4 kompanie piechoty. Zaś gdy jest wojna to może mieć ich łącznie 9. 9 kompanii piechoty. nie ma powiedzianego jaki to rodzaj może być i piechota nowego typu. Co jeszcze jest ważne dostał Gdańsk w przywileju możliwość zaciągu baterii lekkiej. Poza stałą milicją miejską (4 komp. piechoty w czas pokoju, 9 komp. piechoty w czasie wojny), to na czas wojny może Gdańsk zwołać pospolite ruszenie. Jak dobrze rozumiem przepisy to skoro mowa o pospilitym ruszeniu, to tutaj należy zrobić zgodnie z zasadami pospolitego ruszenia z KSW, czyli że skoro można z jednego województwa jedną chorągiew, to tak i tutaj będzie, że Gdańsk może 1 kompanię Rajtarii lub piechoty starego typu. Choć KSW o o Wojskach Prywatnych mówi "i" więc możliwe, że może i to i to. Podsumowując Gdańsk może mieć: - 2 pinasy, 2 fleuty, 4 małe galeony (stale) - 4 kompanie piechoty [dowolny rodzaj czy to hajducy, czy muszkieterzy] (stale) - 9 kompani piechoty (na czas wojny ale to liczymy razem ze stałymi) - 1 baterię lekką (stale) - 1 kompanię Rajtarii i 1 kompanię piechoty starego typu (na czas wojny). Prosimy zatem by Pan Wilhelm sprecyzował te dwie kompanie muszkieterów to są jakimi jednostkami w jakim charakterze? Oraz czy Gdańsk może utrzymywać jakieś przejrzyste zapisy by było wiadome ile jednostek ma? Bo obecnie to nie wiem czy jest, a jeśli tak to czy dobrze i przejrzyście to jest zrobione...
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskPragnę na czas wojny wystawić regularne jednostki z których posiadam już 2 kompanie dragonów. Teraz skoro mowa o tym co mogę posiadać, tedy pragnę powiększyć regiment o 2 kompanie piechoty niemieckiej nowego typu, oraz jeżeli mogę o lekką baterię artylerii, która składać się będzie z artylerzystów. Na razie na czas wojny chciałby, aby tak prezentował się regiment miejski, a po zakończeniu kampanii rozważam rozwiązanie jednej z kompanii, która teraz rekrutuje. Napewno w razie prowadzenia kampanii i w razie ciężkiej sytuacji miasta chciałbym zwiększyć liczebność, ale to jest dopiero jeden ze scenariuszy. A zatem pragnę powiekszyć garnizon miasta o 2 kompanie piechoty nowego typu, z którego jedna z nich najprawdopodobniej zostanie rozwiązana po wojnie, oraz lekkiej baterii artylerii.
Co do przejrzystości liczebności garnizonu wysłałem prośbę w wątku spraw technicznych, o stworzenie działu stricte pod wojska miejskie, tam też chcę umieścić wszelkie niezbędne informacje. Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Imperium Rusowii. Komandor Gdański Zakonu Templariuszy. ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskOficjalnie proszę o zgodę na przejęcie i uzbrojenie jednej ze zdobytych fleut
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto, Biskup Krakowski baron Pesaro, wicekról Nowej Kurlandii, wojewoda sandomierski, ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskOficjalnie zgode wyrazam, nalezy odeprzec Szwedow czym tylko mozemy.
Hrabia IL Gubbio Regimentarz w Wojsku Kwarcianym Podkomorzy Wileński
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Powrót do Kancelaria Hetmana Wielkiego Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości |
||