Hetmańskie Listy Zaciągu WojskRe: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskJak pan wspomniał: sztab jako taki, w dzisiejszym znaczeniu tego słowa, w zasadzie nie istniał - wszystko rozgrywało się albo na wyższym, albo niższym (chorągiew) poziomie.
Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskCzyli sformowanie pułku to płatność jednorazowa?
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau Hetman Wielki wicekról Nowej Kurlandii wojewoda sandomierski, pan na Tarnowie i San Alberto, ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskZ tego wynika, że jest to opłata jednorazowa.
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskZdaje się, że tak
![]() Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskProszę więc o zgodę na zorganizowanie moich wojsk w pułk.
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau Hetman Wielki wicekról Nowej Kurlandii wojewoda sandomierski, pan na Tarnowie i San Alberto, ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskZgodę taką wyrażam.
Jednocześnie samemu sobie (jeśli można tak uczynić), na moja prośbę wyrażam zgodę na zorganizowanie moich prywatnych wojsk w pułk.
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskMości Książę Hetmanie,
Nie wiem czy muszę prosić o zgodę, ale uczynię to. Proszę o zgodę na werbunek chorągwi jazdy kozackiej i kompanii rajtarii. Stanice dokupię i dobuduję. Następnie określę dyslokację jednostek. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskWKM, zgodę wyrażam.
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu Wojsk
Mości Książę Hetmanie,
Bardzo dziękuję. Stanice zakupiłem. Moje prywatne stanice:
Prywatne wojska:
Dyslokacja oddziałów:
Chorągiew jazdy kozackiej: Kompania Rajtarii: Układ taki powoduje, że 1/5 Roty (połowa oddziału tam dotąd stacjonującego) stacjonująca dotąd w Białowieży oraz 1/5 Roty stacjonująca dotąd w Łańcucie zostają przeniesione do Rzeszowa oraz Sanoka. Żołnierze wchodzący w ich skład mogą się przenieść do oddziału innego rodzaju stacjonującego w ich miejscowości bądź w okolicy lub przenieść się wraz z ze strukturą oddziału. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis ![]()
Re: Hetmańskie Listy Zaciągu WojskProszę o zgodę na zaciąg kompanii rajtarskiej do Tarnowca.
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Powrót do Kancelaria Hetmana Wielkiego Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||