|
Dwór Jego Królewskiej Mości
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 19 lut 2023, 23:42
— Mości Tadeuszu. Niestety, taki czas nastał. Wobec suwerennego Księstwa groźby wygłaszali. Ale mam nadzieję, że nadejdzie taki czas, że i tu pokój nastanie. Tymczasem nie mówmy o tym. Chodźmy tędy, proszę. Przedstawię Waćpana Jego Majestatowi.
Gdy kanclerz ze swym znajomym podeszli przed tron królewski, ukłonili się, a pan Michał rzekł: — Wasza Królewska Mość, chciałbym przedstawić Waszej Królewskiej Mości Imć Tadeusza von Hippogriff-Piccolominiego, pana na Żywcu. Zapewne zbytnio nie znacie jego osoby. Do niedawna był rotriokatolickim duchownym, biskupem. Swego czasu był u nas podkanclerzym. Teraz zaś wraca z dalekich krain czy też z objęć realiozy.
Następnie kanclerz wielki odsunął się na bok.
Michał Franciszek Lubomirski-LisewiczCiwun litewski Kanclerz Wielki Podkomorzy brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
-
-

- Podkomorzy

-
- Medale: 12
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Kanclerz Wielki
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Konrad Radziwiłł » 19 lut 2023, 23:46
Konrad Radziwiłł zajęty był rozmawial z strażnikiem polnym. Rozmowa była o dziejach za rosyjska granicą, jednakże kiedy sam Kanclerz pragnął kogoś przedstawić, to Król skonczyl rozmowę z wojskowym.
- To prawda nic o Wasci nie słyszałem, miło mi Waść poznać, na dłużej ostaniesz w Rzeczypospolitej?
Cześnik Wileński
Porucznik w Bracławskim Pułku kawalerii
Pan na Holszanach i Witebsku
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Porucznik
- Wykształcenie: Oficer
przez Taddeo von Hippogriff-Piccolomini » 20 lut 2023, 00:08
- Wasza Królewska Mość, kłaniam się nisko i gratuluję uznania na polu elekcyjnym. Proszę również przyjąć skromny prezent od mojej familii Gryfów. Wypełniona jest tytoniem karotowym po długiej fermenctacji, niech służy w leczeniu bólów głowy i katarów, jednak proszę uważać i nie nadużywać, prowadzi to do suchości w nosie. Ukłonił się, a potem odpowiedział:- Co do mojego pobytu, wpierw musiałbym zajechać na Żywiec zobaczyć czy nie wymaga większej dbałości.
(~) Taddeo von Hippogriff-Piccolomini Pan na Żywcu
-
-
- Szlachcic

-
- Medale: 2
-
- Gadu-Gadu: 68034442
- Wykształcenie: magister net
przez Konrad Radziwiłł » 20 lut 2023, 13:48
Konrad Radziwiłł podziękował za prezent i do wszystkich zgromadzonych przemówił: Droga Szlachto! Szlachetni Przybysze! Pragnę wszystkim bardzo podziękować za przybycie. Mam nadzieję, iż wszyscy dobrze się bawią i miodu nikomu nie brakuje. Balować będziemy do jutra wieczorem, potem nastapi odprawienie przybyszów zagranicznych. Następnie, Ja i Szlachta w czwartek po dniu przerwy wyruszymy do Warszawy sejmowac.
Cześnik Wileński
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 21 lut 2023, 14:44
Ojcze, niezmiernie się cieszę że przybyłeś. - Wykrzyknął rozpromieniowany Król - Miałem obawy, że przez chorobę nie przybędziesz.
Konrad znalazł wygodne miejsce, żeby Ojciec odpoczął, bardzo blisko swojej osoby.
Cześnik Wileński
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
przez Konrad Radziwiłł » 21 lut 2023, 22:42
Pozniego wieczoru Król, razem z jego urzędnikami, uroczyscie pożegnał sie z gośćmi zagranicznymi i każdego w prowiant i potrzebne kieszonkowe na powrot do swoich państw zaopatrzono.
Drodzy goscie, dziekuje wam za przybycie! Szerokiej drogi! Vivat Rzeczypospolita! Vivat wszystkie panstwa z ktorych przybywacie!
My z kolei Panowie szlachta niedługo na Sejmie w Warszawie się widzimy. Juz wiele spraw na sejm zaproponowanych zostalo.
Cześnik Wileński
-
-

- Jego Królewska Mość

-
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Dwór Królewski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|