Komisja ds. Reformy Orderów i Odznaczeń oraz Ceremoniału

Dwór Jego Królewskiej Mości

Komisja ds. Reformy Orderów i Odznaczeń oraz Ceremoniału

Postprzez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 21 gru 2024, 15:06

Królewska Komisja
do spraw
Reformy Orderów i Odznaczeń oraz Ceremoniału

przewodniczący: Michał Lubomirski

Wasza Królewska Mość,
Jaśnie Wielmożni Państwo,
Panowie Bracia,
Szanowni Państwo,
z upoważnienia Jego Królewskiej Mości Konrada, króla Polski i wielkiego księcia litewskiego etc., podejmuję się organizacji i przewodniczenia niniejszej Komisji. Ma ona na celu przeprowadzenie przygotowywanych od dawna reform systemu orderów i odznaczeń, jak i, o ile się to uda, przygotowania nowych ceremoniałów, najlepiej w oparciu o źródła historyczne.
Zachęcam do współpracy w ramach tego dzieła. Zachęcam do zgłoszenia się chętnych. Potrzebne będą osoby zainteresowane historią, z umiejętnością korzystania ze źródeł i opracowań historycznych, potrzebne byłyby zwłaszcza do formułowania i redagowania ceremoniałów. A także przyda się umiejętność formułowania aktów prawnych, dekretów do wprowadzenia zmian, statutów. Jeśli chodzi o same ordery i odznaczenia, potrzebujemy grafika/grafików do podjęcia się zadania przedstawienia orderów w postaci grafik.

Przedstawię teraz ramowy plan działania:
1. Przedstawienie ogólnej koncepcji reformy, hierarchia i charakterystyka poszczególnych orderów i odznaczeń.
2. Przedstawienie wizerunków orderów i, tam, gdzie tego brak, przygotowanie nowych.
3. Przygotowanie wersji grafik do implementacji do forumowego systemu odznaczeń.
4. Przygotowanie dekretu/dekretów wprowadzających reformę w życie.
5. Przygotowanie statutów orderów wraz z odpowiednimi ceremoniałami.
6. Przedstawienie efektów końcowych prac Królowi Jegomości i wdrożenie reformy.
Tak wyglądałby mniej więcej plan działania Komisji.
Do tego, jeśli starczy chęci, czasu itd., można by rozważyć ustanowienie innych ceremoniałów.

Ogólna koncepcja reformy:
Dążymy do tego, aby obecny system odznaczeń został zrewidowany i przejrzany. W toku długich przemyśleń otrzymano pewne wnioski (przede wszystkim wątek: viewtopic.php?f=14&t=6001), na których możemy się oprzeć. Dzięki pracy różnych osób, w tym J.O. Sebastiana księcia von Tauera czy J.W.P. Jakoba Iwana Wereszczyńskiego-Bagrata, mamy już koncepcję, jak i część graficznych przedstawień. Koncepcja jest taka, by dążyć do uhistorycznienia naszego systemu odznaczeń, oczywiście z pewnymi modyfikacjami. Dokonana ma zostać także pewna redukcja nadmiarowych odznaczeń. Co ciekawe, najwyższy order, Order Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny, nadawany najwybitniejszym postaciom, stałby się czymś na kształt zakonu.

Proponowana hierarchia orderów i odznaczeń, podsumowując koncepcje księcia von Tauera i imć Wereszczyńskiego (mam nadzieję, że nic istotniejszego nie pominąłem i nic nie przekręciłem):
(źródło większości opisów: viewtopic.php?p=57209#p57209)

Ordery:
  1. Order Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny
    jednoklasowy, na wzór zakonu rycerskiego
    nadawany za szczególną, długoletnią, rozwijającą działalność osobom, które miały największe znaczenie dla historii v-Rzeczpospolitej
  2. Order Orła Białego
    jednoklasowy
    nadawany najznamienitszym obywatelom
  3. Order Świętego Stanisława
    jednoklasowy
    nadawany wielce zasłużonym obywatelom
  4. Order Virtuti Militari
    3 klasy orderowe
    2 klasy medalowe (zatem to zasadniczo medal, hm)

Medale:
    są przyznawane za zasługi obywatelom Rzeczypospolitej, mogą być nadawane wielokrotnie. Możemy zrobić np. srebrną i złotą wersję każdego i mogłyby obie być przyznawane więcej niż jeden raz

• Medal Pro Fide, Lege et Rege (czy Pro Fide, Rege et Lege ??) (jest to medal odnoszący się do dewizy Orderu Orła Białego)
    za znaczne zasługi dla monarchy i rozwoju kraju (zastąpi królewski order złotej ostrogi, można go dostać tylko jeśli ma się już medal Praemiando Incitat)
  • Medal Praemiando Incitat (jest to medal odnoszący się do dewizy Orderu św. Stanisława)
    za zasługi dla kraju (zastąpi klasy I-II orderu zasługi)
  • Medal Bene Merentibus
    zastąpi krzyż monarchii i III klasę orderu zasługi
  • Medal Merentibus??
    zastąpi klasy IV-VI orderu zasługi i bene merentibus
  • Medal Diligentiae
    zastąpi krzyż zasługi dla kultury i medal diligentiae
  • Medal Solerti
    zastąpi order św. Jerzego i order księcia Włodzimierza
  • Medal Equiti Dextero
    zastąpi wszystkie pozostałe odznaczenia wojskowe poza VM
  • Medal Signatum Hoc Memori
    dla obcokrajowców (zastąpi order przyjaźni i współpracy)
  • Medal za długoletnią służbę [wojskową i cywilną]?
    zastąpi medal za długoletnią służbę
  • Virtuti Civili??

Osobną kwestią pozostaje pytanie, co zrobić z dotychczasowymi nadaniami (oraz co z medalami okolicznościowymi): czy popodmieniać wedle nowych zasad, czy obniżyć ich rangę w hierarchii, a nowe traktować w sposób uprzywilejowany.

To na razie tyle.
Zachęcam do współpracy i wypowiedzenia się w temacie. ;)
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Wojewoda brzeskolitewski
Podkanclerzy wielki
Rector Universitatis Cracoviensis

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 14
Królewski Order Złotej Ostrogi (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1)
Order Zasługi RON V (1) Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
Stopień: Regimentarz
Gadu-Gadu: 50331381
Wykształcenie: bakałarz mikrozofii

Re: Komisja ds. Reformy Orderów i Odznaczeń oraz Ceremoniału

Postprzez Konrad Radziwiłł » 22 gru 2024, 21:48

Michale! Bedziemy tu tylko my najwyrazniej.
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Maurycy Orański » 22 gru 2024, 22:45

Jeśli się przydam to jestem chętny. Mogę spróbować wgłębić się w ceremoniały realne i coś na ich podstawie napisać
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau
Hetman Wielki
wicekról Nowej Kurlandii
wojewoda sandomierski,
pan na Tarnowie i San Alberto,

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 23
Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari Srebrny (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Wojska (1)
Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Gwiazda Inflant (1) Gwiazda Mołdawii (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Hetman Wielki
Wykształcenie: Wojskowe

Postprzez Konrad Radziwiłł » 22 gru 2024, 22:56

To będzie dobrze. Czekam na efekty pracy :D. Jak moglbym sie przydac to proszę pisać.
Hrabia IL Gubbio

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)

Postprzez Friedrich von Baden » 03 sty 2025, 14:58

Ja również pragnę dołączyć do komisji i wesprzeć ją moją wiedzą, a także moimi radami. Jeśli będę mógł pomóc przy poszukiwaniu, lub tworzeniu nowych ceremoniałów towarzyszących nadawaniu najważniejszych odznaczeń, to jak najchętniej i najbardziej pomogę.

Co do grafik, obawiam się, że mamy problem ten sam co trzy lata temu. Mianowicie, nie mamy żadnego profesjonalnego, ani nawet amatorskiego grafika. (Nawet ja, ale pewnie także i inni którzy korzystają z paint, czy gimp, to się nie uznają za takich...) Chyba, że o czymś nie wiem. nie mniej nawet jeśli jest taka osoba, to się nie zgłosiła. Z tego co czytałem wątek ten jeden sprzed 3 lat, to książę von Tauer chciał tworzyć medale, czy inne ordery od podstaw. Nie wiem kompletnie jak się to robi, nie mam talentu graficznego, nie mam też jakiegoś sprzętu graficznego, więc niezbyt tu pomogę. Jestem w stanie wykonać raczej prostsze procesy, prostsze obrazki. Więc jeśli miałbym tutaj pomóc to by były potrzebne konkretne instrukcje, konkretne obrazki skąd można być brać jako podstawę, może najlepiej jakieś sugestie obrazki poglądowe, albo nawet gotowe elementy do połączenia. Wtedy mogę pomóc i postarać się coś takiego wykonać.

Co do obecnych nadań, to ja bym zrobił oddzielny, specjalny wątek w dziale Izba Szlachty, w poddziale Ordery i odznaczenia. Tam w takim wątku umieściłbym każdą baretkę, i napisał za co była nadawana, oraz kto je miał. Mógłbym zająć się taką robotą. Wtedy zostanie ślad i pamiątka na forum po tych odznaczeniach. Tylko ja muszę wiedzieć, czy jeśli będą zmiany, to wtedy zamierzacie usunąć grafiki baretek z serwera RON, to wtedy umieszczę je na kustoszu. Inaczej jak usuniecie, to one znikną z postu i zostaniemy bez niczego.
Wracając do tematu, to prócz tego wątku, to jeszcze bym dodał, że najlepiej byłoby chyba zwyczajnie zobaczyć kto co miał i podmienić stare odznaczenia na nowe odznaczenia. Przy czym chyba jeśli zmieniają się nazwy czy coś, to może by to wymagało nowego dekretu... Nie wiem. No ale na pewno reforma będzie wymagała sporo pracy, bo albo będzie trzeba w bazie danych usunąć wszystkim nadania, albo będzie trzeba jakoś ręcznie w panelu to robić... Tylko, że są osoby co mają po kilkanaście odznaczeń. Więc kto to będzie robił, to będzie mieć żmudną pracę. (No chyba, że usunie się dane z tabelek w bazie danych, wtedy powinny tutaj na forum zniknąć baretki, bo zwyczajnie będzie to wyglądało tak, że system, forum uzna, że nikt nie ma nadanego niczego.) Nie mniej to wtedy spis trzeba zrobić wcześniej aby sobie zachować kto co miał.
Tak jak pisałem uważam, że najlepiej byłoby zastąpić stare nowymi, ale będzie to wymagać pracy by zmarłym ponadawać pośmiertnie nowe odznaczenia. Chyba, że tym zmarłym już nie, a jedynie tym co są z nami. Ci co umarli i tak będą zapisani w spisie.
/-/ Friedrich von Baden
Sekretarz Wielki
Rajca miejski Miasta Fort Jakub
Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub
Gubernator Clara Isla
Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Obrazek

Rajca
Rajca

Medale: 3
Medal Diligentiae (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Stopień: Porucznik
Wykształcenie: bakałarz net

Postprzez Friedrich von Baden » 12 sty 2025, 12:39

Przepraszam za post pod postem, ale nikt nic nie odpowiedział na mój poprzedni wywód.
Co do odznaczeń, to uważam, poza tym o czym już napisałem, że powinniśmy zostawić odznaczenia rocznicowe, pamiątkowe tzn. Medal 100 lat niepodległości, Gwiazda Ukrainy, Gwiazda Inflant, Gwiazda Mołdawii. Wiem, że to są baretki. Może się uda to zmienić i się zrobi grafiki gwiazd, nie mniej nawet jeśli nie, to ja bym tego nie usuwał z systemu. Bo to jednak pamiątki. Poza tym czy wedle nowego systemu, nowych realiów, byłyby przewidywane nowe odznaczenia, tak jak tamte były? Czy np. gdybyśmy mieli kampanię wojenną z Carstwem Rosyjskim, albo Turkiem Osmańskim, to czy by stworzono odznaczenia dla upamiętnienia tych wydarzeń?
/-/ Friedrich von Baden
Sekretarz Wielki
Rajca miejski Miasta Fort Jakub
Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub
Gubernator Clara Isla
Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Obrazek

Rajca
Rajca

Medale: 3
Medal Diligentiae (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Stopień: Porucznik
Wykształcenie: bakałarz net

Postprzez Konrad Radziwiłł » 12 sty 2025, 13:26

Myślę ze fajnie zrobic, nawet i po tej wojnie z tatarem. W koncu dawno bardzo nie bylo kampanii.
Hrabia IL Gubbio

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Amarantowa Wstążka (1)

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Dwór Królewski