Zebranie Kancelarii nr. I

Dwór Jego Królewskiej Mości

Re: Zebranie Kancelarii nr. I

Postprzez Konrad Radziwiłł » 12 mar 2025, 18:44

Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, ale najpierw musiałem się zastanowić, a potem zapomniałem. Dziękuję za bardzo dobra radę wymyśliłem nową grę dzięki temu. Mój pomysł jest bardzo na tym oparty i wyglądałby tak:
Każdy z graczy ma swoją "wieze" która ma cegielki="punkty zycia"
Każdy gra przeciwko każdemu. Jeden dzień to jedna tura. Rano prowadzący wykonuje rzut kośćmi dla każdego uczestnika, a każdy zawodnik decyduje między naprawa wieży i atakiem, moze wybrac tylko jedno. Kazde oczko to jedna "cegielka" czyli dodatkowe hp lub a tak na inna wieze, zeby zatrzymac pacifistow wieza bedzie miala maksymalne zycie powyzej ktorego oczka kosci przepadaja. Co Panowie na to?
Hrabia IL Gubbio

Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii

Starosta Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 5
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1) Order Białego Krzyża (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Pułkownik
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Fryderyk Orański » 13 mar 2025, 13:28

Konrad Radziwiłł napisał(a):Przepraszam, ze tak pozno odpisuje, ale najpierw musiałem się zastanowić, a potem zapomniałem. Dziękuję za bardzo dobra radę wymyśliłem nową grę dzięki temu. Mój pomysł jest bardzo na tym oparty i wyglądałby tak:
Każdy z graczy ma swoją "wieze" która ma cegielki="punkty zycia"
Każdy gra przeciwko każdemu. Jeden dzień to jedna tura. Rano prowadzący wykonuje rzut kośćmi dla każdego uczestnika, a każdy zawodnik decyduje między naprawa wieży i atakiem, moze wybrac tylko jedno. Kazde oczko to jedna "cegielka" czyli dodatkowe hp lub a tak na inna wieze, zeby zatrzymac pacifistow wieza bedzie miala maksymalne zycie powyzej ktorego oczka kosci przepadaja. Co Panowie na to?

Do sali wszedł sekretarz króla.
- To ciekawy pomysł Wasza Królewskiej Mość. :)
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek

Podstoli
Podstoli

Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Nadworny
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: magister net

Postprzez Konrad Radziwiłł » 14 mar 2025, 20:17

Innym też się podoba pomysł? Wdrażamy?
Hrabia IL Gubbio

Starosta Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Benedykt Orański » 14 mar 2025, 21:14

Można spróbować :)
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau
Herbu Pilawa
Książe Siewierski
Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Kanclerz Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim

Biskup KŚ
Biskup KŚ

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii II (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Konrad Radziwiłł » 19 mar 2025, 18:03

Ktoś jeszcze jest za? Żeby nie było że przygotuje, wystartuje a potem 1 osoba będzie grała.
Hrabia IL Gubbio

Starosta Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Postprzez Fryderyk Orański » 03 kwi 2025, 12:17

Jeśli nie taka gra to proponuję zrobić wiosenny konkurs piosenki Rzeczypospolitej. Jeśli Król się zgodzi, to mogę w weekend przysiąść nad tym. Konkurs byłby taki, że każdy chętny może zgłosić swój utwór który dotyczy Rzeczypospolitej, a potem w ankiecie wybierzy zwycięzcę. Potrzebny byłby patronat królewski. :)
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek

Podstoli
Podstoli

Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: Podskarbi Nadworny
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: magister net

Postprzez Konrad Radziwiłł » 03 kwi 2025, 19:05

Po oursound, myślę że piosenki to niezbyt, ale droga wolna jak będą chętni to oczywiście skarbiec wszystko zafinansuje
Hrabia IL Gubbio

Starosta Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Postprzez Konrad Radziwiłł » 07 kwi 2025, 06:03

Do sali zaproszono mieszczanina, Pana Gabriela Domaradzkiego. Król siedzial i podpisywal listy, natomiast Kanclerz Wielki porzadkowal papiery.
Drzwi odezwaly sie stukiem, otwarły się z stukiem, a w progu stanął Pan Gabriel.
- Proszę wejść. - Rzekł Radziwiłł. - Miasta Królewskie Korony, pełne bogatego mieszanstwa, jeno mało wiedzy dociera do nas, tu w stolicyji z Litewskich miast, przeto wysyłam Dostojnego z misja, udać się do Wilna i Mińska i napisać sprawozdanie z stanu miast i stanu mieszkancow, co by z pustymi rękoma Pana nie wysyłać, proszę pobrac 2000DPL z szkatuly panstwa, nie jest to duza kwota, ale na drogę i pobyt powinna wystarczyć.
Hrabia IL Gubbio

Starosta Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Postprzez Benedykt Orański » 07 kwi 2025, 07:44

- Pozwoliłem sobie, mam nadzieję, że Wasza Królewska Mość nie ma nic przeciwko, wydać dyspozycje w kuchni by wyprawiono Mości Pana Gabriela odpowiednio na drogę - rzekł Kanclerz.
- Oczywiście pobłogosławię Waszmościa na drogę i od siebie dorzucam beczułkę czwórniaku, by i za słodko w tym jeszcze Wielkim Poście nie było, a żeby też jakoś umilić długą drogę. Chyba, że Waszmość całkiem pości, do czego zachęcam, to można zostawić beczułkę na Wielkanoc. - Skończył swój wywód Krakowski vel Potocki.
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau
Herbu Pilawa
Książe Siewierski
Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Kanclerz Wielki
Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim

Biskup KŚ
Biskup KŚ

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii II (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Gabriel Domaradzki » 07 kwi 2025, 16:16

Odpowiednio zaopatrzony przez Jegomościa Króla i Jaśnie Benedykta Krakowskiego vel Potockiego, mieszczanin Gabriel wyruszył bez zwłoki w drogę. To, co zobaczył i usłyszał w miastach królewskich Litwy, opisał w poniższym dokumencie:
Mości Królu, kancelaryo Rzeczypospolitej!
Piszę ten raport z małego lokum w Wilnie. Miasto jest duże, acz bardzo spokojne. Ino w nocy, różne nieciekawe ludzie po ulicach się pałętają- z takimi jednak skutecznie rozprawia się garnizon miastowy. Ludziom się dobrze żyje w tym zacnym przybytku. Ze względu na fakt, iż jest to stolica Wielkyego Księstwa Litewskiego, organizuje się tu liczne zabawy ad laetitiam mieszkańców. Drogi są tu czyste i przejezdne; przeto wielu kupców na wschód jadących, przez to właśnie miasto drogę obiera. Cieszy się oko, widząc schludne kamienice; weseli się słuch, słysząc radosny śmiech mieszkańców. Wcześniej jednak, zanim do Wilna przybyłem, Mińsk obaczyć jeszcze radę dałem. O nim już tyle dobrego powiedzieć nie mogę. Miasto to, słabo jest zasiedlone, a jeszcze słabiej zagospodarowane. Na niewielu kramach, można dostać cokolwiek do jedzenia. Kupcom nie opłaca się tędy przejeżdżać, gdyż tylko w Sukiennicach Pana Wilhelma von Zugdama, lub na kramach Jaśnie Pani Adelajdy, towary swe sprzedawać mogą- a to raczej jasne, że nie wszyscy się tam zmieszczą. Brak kupców oznacza brak towarów-brak towarów oznacza z kolei zamieszki. Tymże jednak dzielnie przeciwdziała garnizon. Mimo wszystko, rozwija się powoli Mińsk: nieszybko lecz dorasta do miana miasta królewskiego. W obu miastach księgi notarialne są prowadzone bardzo skrupulatnie, chociaż zdarzają się ubytki.
Z uniżeniem
Gabriel Domaradzki

Mieszczanin
Mieszczanin

Poprzednia stronaNastępna strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Dwór Królewski