|
Rada będąca sejmikiem dla miast królewskich.
przez Friedrich von Baden » 10 cze 2024, 22:02
Marcin von Biberstein-Krasicki napisał(a):Mnie ciekawi czy instrukcje mogą być przekazywane na bieżąco w razie rozwoju sytuacji mieszczaństwa czy pozostajemy na stopie narracyjnej i wysłannik jedzie na sejm z jedynie przekazanymi wcześniej (tzn na dzień wyjazdu) instrukcjami?
Wg. mnie powinniśmy raczej zdecydować się na pierwszą opcję. Z resztą wcześniej też tak bywało. Co do polecenia Zastępcy Przewodniczącego RMK, to chodzi Wam Mości Kajetanie o propozycję samych punktów, pomysłów, czy jakiś dokument? Dokument w sensie umowa, akt prawny czy coś w tym stylu jest nam raczej nie potrzebny... 
/-/ Friedrich von BadenSekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej 
-
-

- Rajca

-
- Medale: 3
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Porucznik
- Wykształcenie: bakałarz net
przez Kajetan Sikorski » 11 cze 2024, 08:09
Marcin von Biberstein-Krasicki napisał(a):Mnie ciekawi czy instrukcje mogą być przekazywane na bieżąco w razie rozwoju sytuacji mieszczaństwa czy pozostajemy na stopie narracyjnej i wysłannik jedzie na sejm z jedynie przekazanymi wcześniej (tzn na dzień wyjazdu) instrukcjami?
Najpierw na pewno musimy zebrać ogólne wytyczne od mieszczan dotyczące tematów, na które już dyskutowaliśmy wcześniej w tym wątku. W ramach przypomnienia, chodzi o obowiązkowe wydatki dla wszystkich mieszkańców Rzeczpospolitej posiadających jakiekolwiek majątki nieruchome. Przytoczę wypowiedź Jego Królewskiej Mości: Co do wydatków zaproponowanych przez Pana Macieja myślę, że takie minimum byłoby dla nas odpowiednie. Trzeba jednak pamiętać, że ta zmiana akurat jest w decyzji sejmowej, ponieważ noweli wymagałaby cała konstytucja o gospodarce a z tego co pamiętam to już podczas ostatniego sejmu podnoszono kwestię wprowadzenia obligatoryjnego wydatku zarówno dla szlachty jak i mieszczan. Polecałbym więc radzie sformułowanie postulatów w tym zakresie, które zostaną przekazane na najbliższym sejmie, w uchwale rady zaś ewentualnie możnaby było przyjąć, że po prostu miasta zobowiązują się do rozwoju, rozbudowy, upiększania a co za tym idzie wydatkowania kwot.
Powinniśmy wypracować swoją propozycję jak ten obowiązkowy wydatek ma wyglądać. Natomiast, odwołując się cały czas do wypowiedzi Szanownego Pana Marcina, nie widzę żadnych przeszkód, żeby ustalać inne instrukcje dla naszego przedstawiciela już w trakcie trwania sejmu. Friedrich von Baden napisał(a):Co do polecenia Zastępcy Przewodniczącego RMK, to chodzi Wam Mości Kajetanie o propozycję samych punktów, pomysłów, czy jakiś dokument? Dokument w sensie umowa, akt prawny czy coś w tym stylu jest nam raczej nie potrzebny... Forma jest tutaj sprawą drugorzędną. Może to być dokument, może to być kawałek papieru. Rozmawiajmy raczej o treści.
Kajetan Merkury Sikorski Podskarbi Wielki Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa
Res Legendae znany również jako Gaetano Kohlmeise  Plus ratio quam vis
-
-

- Pisarz miejski

-
- Medale: 5
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
przez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 12 cze 2024, 08:29
Może by przypomnieć propozycje na sejm i je uporządkować. Nie wiem czy już padł ten temat na tych obradach, ale według mnie trzeba by było dodać kilka kont do statusu „zmarli” , gdyż jest dość sporo kont, które są nieaktywne od dość dawna.
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, Podskarbi Wielki, Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
-
-

- Burmistrz

-
- Medale: 1
-
- Stopień: Chorąży
przez Friedrich von Baden » 12 cze 2024, 13:07
Wilhelm Zygmunt von Zugdam napisał(a):Może by przypomnieć propozycje na sejm i je uporządkować. Nie wiem czy już padł ten temat na tych obradach, ale według mnie trzeba by było dodać kilka kont do statusu „zmarli” , gdyż jest dość sporo kont, które są nieaktywne od dość dawna.
U nas kwestia dodawania do zmarłych jest ustalona w konstytucjach. Np. Szlachta traci po czasie szlachectwo itd. Jednak mieszczanie nie tracą swego statusu i swego majątku z tego co się orientuję i pamiętam. Zatem nie wiem o kogo by mogło chodzić. Co do gości zagranicznych, to gości są zza granicy, to nie do nas powinno należeć ustalanie, czy należy ich tutaj uznać za zmarłych. To raczej ich kwestia. Co do zebrania tematów: To zdaje się, że chyba chcemy, proponujemy zmiany prawne; a) zmianę konstytucji o gospodarce, aby dodać nowe budynki, zmienić nieco struktury. b) wprowadzenie do gospodarki potrzeby utrzymania budynku, wydatków dla mieszczan. Szczerze to nie wiem nie pamiętam co jeszcze niby. Nie były formułowane żadne wnioski. Nie wiem co by wymagało konkretnych zmian prawnych. W dyskusji przy okazji wydatków, padła propozycja straży miejskiej, milicji. Problem jest taki, że Mieszczanie nie mogą posiadać własnego wojska prywatnego. Napisane jest jednak w KSW, że może wojsko posiadać instytucja, organizacja, która posiada rachunek bankowy. No a miasta posiadają... Przy czym później pada zdanie, że jeśli o mieszczan chodzi to RMK może wojsko posiadać. Więc proszę innych o opinię, czy uważacie, że powinniśmy zmienić jakoś ten zapis, czy zostawić. I np. RMK wydawałaby decyzję o powołaniu Straży Miejskiej, dla danego miasta, na wniosek wójta. Tylko, że z drugiej strony to zapis ten bardziej pasował, gdy RMK, miała zdecydowanie władzę na miastami, oraz miała swą szkatułę. Teraz zaś RMK nie ma szkatuły, więc, przepisy troszkę kolidują się ze sobą. Można by też zgłosić propozycję zmiany w KSW o tytułach honorowych, aby do obecnych 3 żup, np. dodać żupę nowokurlandzką...
/-/ Friedrich von BadenSekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej 
-
-

- Rajca

-
-
przez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 12 cze 2024, 14:37
Jeżeli chodzi o milicję to według mnie powinna zostać utworzona, albo jako regularna jednostka, albo jako „pospolite ruszenie” (jak w świecie realnym XVII wieku) z mieszkańców. Milicja „regularna” byłaby opłacana przez miasto, a ta „ochotnicza” nie wchodziłaby w koszta miasta.
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, Podskarbi Wielki, Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
-
-

- Burmistrz

-
-
przez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 13 cze 2024, 16:14
Poza tym według mnie pieniądze z zakupów działek i budowanie budynków w miastach powinny iść do szkatuł tych miast, np. Jeżeli ja kupiłem działkę i wybudowałem mój browar w gdańsku to te 1600 DLP. powinny zostać włączone do funduszu miasta Gdańsk.
-
-

- Burmistrz

-
-
przez Friedrich von Baden » 13 cze 2024, 19:38
Wilhelm Zygmunt von Zugdam napisał(a):Poza tym według mnie pieniądze z zakupów działek i budowanie budynków w miastach powinny iść do szkatuł tych miast, np. Jeżeli ja kupiłem działkę i wybudowałem mój browar w gdańsku to te 1600 DLP. powinny zostać włączone do funduszu miasta Gdańsk.
Jest na to zgoda i chyba mamy konsensus. Ale nie wiem czy to kwestia tego, by wymagało to zmian w KSW na Sejmie.
-
-

- Rajca

-
-
przez Wilhelm Zygmunt von Zugdam » 14 cze 2024, 09:36
Czy są jeszcze jakieś propozycje?
-
-

- Burmistrz

-
-
przez Marcin von Biberstein-Krasicki » 14 cze 2024, 11:11
Bazując na tym, co już mamy można stworzyć poradnik dla stanu mieszczańskiego. Zawrzeć w nim wszelkie informacje najważniejsze przy korzystaniu z forum, jako mieszczanin a jednocześnie w formie i językiem dostępnym dla każdego, tak jakby prowadząc korzystającego za rękę. Do zamieszczenia na stronie i podczepienia na forum.
Osobiście chciałbym aby obyło się bez tego suchofaktowego nadęcia, jakie się tu czasem spotyka. Z założenia już miałoby to zachęcać do zostania mieszczaninem przecież...
(w sumie taki poradnik byłby dla mnie bardzo dobrym testem "ogarnięcia" z punktu widzenia mieszczanina - może coś skrobnę)
-
-

- Mieszczanin

-
- Wykształcenie: brak
przez Stanisław » 14 cze 2024, 12:56
Marcin von Biberstein-Krasicki napisał(a):Bazując na tym, co już mamy można stworzyć poradnik dla stanu mieszczańskiego. Zawrzeć w nim wszelkie informacje najważniejsze przy korzystaniu z forum, jako mieszczanin a jednocześnie w formie i językiem dostępnym dla każdego, tak jakby prowadząc korzystającego za rękę. Do zamieszczenia na stronie i podczepienia na forum.
Osobiście chciałbym aby obyło się bez tego suchofaktowego nadęcia, jakie się tu czasem spotyka. Z założenia już miałoby to zachęcać do zostania mieszczaninem przecież...
(w sumie taki poradnik byłby dla mnie bardzo dobrym testem "ogarnięcia" z punktu widzenia mieszczanina - może coś skrobnę)
Oczywiście poradnik można stworzyć i jeśli ma Pan takie natchnienie, można działać. Narazie jednak skupić się należy na kwestii gospodarczej, abyśmy mogli czym prędzej ruszyć z kopyta. Miasta muszą się w pełni odrodzić, musi powrócić wymiana handlowa i to nie od święta, ale regularna. Udało nam się już wiele, ponieważ nastąpiło jakieś ożywienie odnośnie zakupu działek, powstają pierwsze zakłady wytwórcze. Nalegam jednak na to, bo potrzebujemy większego obrotu pieniądza. Niektórzy na kontach mają naprawdę duże kwoty i bez robienia niczego co miesiąc mają przychód wolny od jakiegokolwiek ryzyka. Wystarczy, że ktoś jest szlachcicem i nastawi się na niekończące się lokacje wsi, za parę miesięcy pokryje nakłady a po nich będzie pobierał już czysty zysk. Potrzebujemy przynajmniej jednego wydatku w postaci np. jakiegoś podatku od ziemi czy budynków lub kosztów ich utrzymania, by spowolnić wzrost fortun i pobudzić obrót waluty. Moglibyśmy oczywiście zawrzeć też w ewentualnych konstytucjach obowiązek dla mieszkańców, by zakupowali jakieś towary, ale po co? Chciałbym, by to wytworzyło się bez zmuszania a w drodze ogólnokrajowej zgody i przyzwolenia.
Rozpiszę to na przykładzie browaru, jaki założył Pan Wilhelm a jaki ma ogromny potencjał: browar produkuje piwo, które można sprzedawać do poszczególnych jednostek. Każdy szlachcic lub mieszczanin może więc kupić piwo na własny użytek, by wspomóc narrację kolegi a przy okazji tworzyć własne narracje (przy organizacji rautu, bankietu czy jakichś uroczystości można zakupić trunki, by narracja o piciu miała sens). Piwo mogłyby też kupować miasta na użytek swoich karczm, wojsko a także król. Gdyby właściciel browaru chciał próbować odwzorować łańcuchy dostaw, mógłby dogadać się z jednym z szlachciców na dostawy zboża na potrzeby wytwarzania towaru. Gdyby istniał tartak, możnaby było co jakiś czas złożyć zamówienie na drewno, z którego robi się beczki. Chodzi w tym wszystko ogólnie o to, by kręciła się aktywność i kręcił się pieniądz. Jeśli przeczytacie mój opis i go zrozumiecie, złapiecie, o co chodzi mi w tych całych staraniach.
-
-

- Chłop

-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Rada Miast Królewskich
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|