z racji, że nastał czas letni sprzyjający w teorii aktywności na naszym forum zarządzam konkurs literacki pt. Nasze Rymowanki. Wziąć może w nim udział każdy - szlachcic, mieszczanin bądź gość zagraniczny. Na czym ma on polegać? Zasady są proste - ułóżcie krótki rymowany wierszyk, w którym wypowiecie się o sytuacji ogólnej, zgryźliwie kogoś skomentujecie, z kogoś zażartujecie lub pochwalicie, w skrócie nawijamy rymy o wszystkim a w szczególności o nas i naszej zabawie w Rzeczpospolitej.
Nagrody będą w dwóch kategoriach: ilość wierszyków i najciekawszy/najśmieszniejszy wiersz. Co do tego drugiego, o wyniku zdecydujecie w ankiecie, jaką zarządzę po zakończeniu zbierania utworów. Zwycięskie dwie osoby otrzymają laury najlepszych poetów Rzeczypospolitej i nagrody pieniężne. Przewidywane są również nagrody pocieszenia dla pozostałych uczestników.
Kwestie formalne:
wierszyk ma być krótki i zamieszczony w cytacie, by odróżniał się od pozostałych wypowiedzi
musi być rymowany
czas na zamieszczanie wierszy w tym wątku do 24 lipca
można w niniejszym wątku komentować dzieła, jednak z umiarem
Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie. Powodzenia!
Na Uniwersytecie Krakowskim, uczniowie pilnie się uczą, Księgi stare, wiedza nowa, kolejne wykłady serca wzruszą. Profesorzy nauczają, dyskusje zawzięcie trwają, Studenci wiedzę odkrywają, w życiu nowe drogi mają.
/-/ Friedrich von Baden Sekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Na sejmie burzliwe były dysputy, Lecz zmiany przeszły, raduje się lud. Miasta królewskie wojska nająć mogą, Z działek zyski zyskać, w finansach pomogą.
Cena ziemi od rynku waha się, Sześćset do dwóch tysięcy denarów w tle. Wójtowie, pamiętajcie, mądrze działajcie, Miejskie budżety finansowo dopinajcie.
Gdy miasta zyskają, broń kupić zdołają, Artyleria w przyszłości ochroni nasze bramy. Myślą przewodnią króla, to się dzieje, By miasta były silne, gotowe na zmiany.
/-/ Friedrich von Baden Sekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Pracowały ręce, pot się z czoła lał, Zimą, latem, w deszcz – każdy swój trud znał. Kowale kuli, cieśle drzewa ciosali, A murarze mury ciężkie wznosili z fali.
Ręce robotników pęcherzem pokryte, Konie nie dały rady ciężkim blokom bite. Sztormy nadciągały, niosły grozę, chłód, A fundamenty w błocie tonęły bez złud.
Plaga szczurów ziarno z magazynów brała, Gdy pod ziemią ciemność, robactwo się siała.
Pomimo trudności, zamek się wznosił, Z każdym dniem wyżej, do nieba się unosił. Wreszcie stanął dumny, na skale, w koronie, Przeciwności losu pokonał w obronie.
Trzcinościnanie Trzcino cukrowa z Kurlandii, ty jesteś jak zdrowie, Ile Cię trzeba ścinać, ten tylko się dowie, Kto majątek trzyma w dzierżawie.
Gdy raz, zaległszy po dziennym znoju, Oczy swe zamykałem w pragnieniu spokoju, Wtem myśl jak strzała tatarska głowę przeszywa: A jeśli nazajutrz deszcze wielkie skrywa? Nie wyjdzie robotnik, nie ozwą się maczety, Jeśli niebiosa otworzą się, niestety!
Więc czuwam przez noc całą, strwożony, Nim odezwą się o świcie na majątku dzwony (Jakie chłop każdy snadnie rozpoznaje, I do pracy w polu na głos ich powstaje). O świcie zaś, widząc niebo szafirowe, Wiem, że kropla deszczu nie spadnie mi na głowę, I ścinając trzcinę, dzień Boży cały, Przeklinać będę upały.
Santiago Vilarte von Hippogriff Lord Szambelan Królestwa Hasselandu
Lipiec się skończył a konkurs nie doczekał się oficjalnego zakończenia, jak również rozstrzygnięcia... WKM czekamy na wyniki.
Jako, że konkurs nie cieszył się szczególnym zainteresowaniem, zdecydowałem o przyznaniu jednej głównej nagrody. Zwycięzcą zostaje Pan - Santiago Vilarte z wierszem "Trzcinościnanie". Otrzymuje on nagrodę w wysokości 15 tys. denarów. Gratuluję!
Dziękuję także pozostałym uczestnikom tj. Panu Radziwiłłowi i Badenowi za udział w konkursie. W ramach nagrody pocieszenia polecam mojemu podskarbiemu wypłatę po 7500 denarów.
Dziękuję za nagrodę choć miały być dwie kategorie i zdecydowanie wygrałem w tej drugiej na najwięcej wierszy, bo dałem aż dwa wierszyki. Nie mniej okej. Akceptuję wyniki, nagrody takie jakie są. Fajnie byłoby kiedyś to powtórzyć...