Otwarta Księga Poezji — informacja

Miejsce dyskusji, pytań oraz wydarzeń

Re: Otwarta Księga Poezji — informacja

Postprzez Konrad Radziwiłł » 03 wrz 2021, 22:27

Pamiętam coś z ilością sylab i tym że muszą być równe i tego brakuje , bo widzę że, zachowana została najważniejsza zasada 4 4 3 3.
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Gagik Bagratowicz » 04 wrz 2021, 09:30

Przyznam, że odpowiedź mnie zaskoczyła, ale sprawdziłem jeszcze raz i nadal wydaje mi się, że każdy wers liczy tyle samo, to jest jedenaście sylab.
Gagik Bagratowicz

Burmistrz Królewskiego Miasta Lwowa

Գագիկ Բագրատունի

Zmarły

Medale: 3
Order Zasługi RON VI (1) Medal Signatum Hoc Memori III (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Wykształcenie: Licencjusz teologii

Postprzez Konrad Radziwiłł » 04 wrz 2021, 10:38

Może i tak być, dlatego wcześniej uprzedzilem, iż mogę się mylić.
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Beata van der Saar » 07 wrz 2021, 19:33

Ładny utwór literacki. :) ;)
Konto było klonem panów Józefa Wilhelma i Michała Potockich.

Zmarły

Medale: 5
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Wykształcenie: prof. historii

Postprzez Stanisław » 06 maja 2024, 09:17

Coby nie psuć pięknej kolekcji wierszów, dziękuję za zacny wiersz drogi Friedrichu i dostojny acanie Konradzie. Pamiętam sam, jak wielką dla mnie było przyjemnością pisanie wierszy. Szczególnie lubiłem pisać limeryki, zna ktoś?

Chłop
Chłop

Postprzez Friedrich von Baden » 06 maja 2024, 11:23

Stanisław napisał(a):Coby nie psuć pięknej kolekcji wierszów, dziękuję za zacny wiersz drogi Friedrichu i dostojny acanie Konradzie. Pamiętam sam, jak wielką dla mnie było przyjemnością pisanie wierszy. Szczególnie lubiłem pisać limeryki, zna ktoś?

Niezmiernie nam miło, że nasze dzieło spodobało się Waszej Królewskiej Mości. :)

Z chęcią zobaczyłbym jakiś wiersz, który by wyszedł spod krolewskiego pióra... :D ;)
/-/ Friedrich von Baden
Sekretarz Wielki
Rajca miejski Miasta Fort Jakub
Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub
Gubernator Clara Isla
Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Obrazek

Rajca
Rajca

Medale: 3
Medal Diligentiae (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Stopień: Porucznik
Wykształcenie: bakałarz net

Postprzez Olbracht Łaski » 16 maja 2024, 17:13

Limeryki, epitafia też się królom pisać trafia! ;)

btw Aż dziw, że nikt wśród czytanych źródeł nie wymienił dzieła hetmana Żółkiewskiego o kampanii moskiewskiej, bo warte tego, a i gotowe zarazić bardzo wieloma archaizmami czytającego! :lol:

Wojski
Wojski

Medale: 1
Medal Bene Merentibus (1) (1)
Wykształcenie: wyższe

Postprzez Stanisław » 17 maja 2024, 06:43

Friedrich von Baden napisał(a):
Stanisław napisał(a):Z chęcią zobaczyłbym jakiś wiersz, który by wyszedł spod krolewskiego pióra... :D ;)

Jak czasu stanie, pomyślim... ;)

Chłop
Chłop

Postprzez Santiago Vilarte » 19 maja 2024, 16:39

Co prawda nie mój tekst, ale wart odkopania z czeluści reala, więc postanowiłem go tu dodać. Pochodzi z artykułu o "igrzcach"/błaznach/żonglerach:

 Inny fabliau opowiada, jak się igrzec w piekle zachował. Nie wiemy, czy to był ten sam, który zjadł nerki, a który chyba się od piekła nie wywinął, nie wiemy też, jak się nazywał, czy Bries-verre, czy Porte-botte, czy Franche-côte, czy też Bries-tête, czy może Quatre-oeufs, tyle pewne, że to był żongler i że go któryś z djabłów przywlókł do piekła. Przedstawiony Lucyperowi jako igrzec, a chcąc się w łaski jego dostać, ofiarował się śpiewać, grać na skrzypcach, tańczyć, chodzić na rękach, kozły wywracać, co wszystko jednak Lucyper odrzucił, nie chcąc dopuścić, aby się w piekle bawiono. Skazał go wreszcie na to, aby palił ustawicznie pod największym kotłem, w którym się potępieńcy smarzyli. Z tej to służby igrzec tak się wywiązywał gorliwie i dokładnie, że zyskał sobie uznanie i pochwałę naczelnego czarta. Gdy tedy wszyscy djabli mieli wykonać generalną wyprawę na ziemię, jak to od czasu do czasu było u nich zwyczajem i dziś jest podobno jeszcze, powierzył Lucyper straż całego piekła żonglerowi.
Spostrzegł to święty Piotr z wysokości niebios, a znając dobrze duszę żonglerską, postanowił korzystać ze sposobności. Udał się tedy do piekła, wdał w rozmowę z żonglerem, pytając, czyby dla rozrywki nie zechciał zagrać w kości. Na wspomnienie tej gry ulubionej, obudziła się w igrzecu cała dawna namiętność kosterska i gotów na wszystko, jedno tylko miał zakłopotanie, a mianowicie: brak pieniędzy. Nie szkodzi, rzekł święty Piotr, ja wstawię na każde rzucenie byzantyńca, a ty duszę jednę z kotła. Zgoda, rzekł igrzec bez namysłu.
Grają tedy, a grają zawzięcie. Żongler nie wygrał jeszcze ani jednego czerwieńca, gdy już i połowy dusz w kotle nie było. Grają dalej, bo święty Piotr uwziął się ani jednej duszy djabłom nie zostawić. Rzeczywiście wygrał i zabrał wszystkie, odchodząc. Zafrasowany igrzec po niewczasie, z trwogą oczekiwał powrotu djabłów, którzy też własnym oczom wierzyć nie chcieli, zobaczywszy kotły próżne.
Złożyli radę jak ukarać żonglera, wymieniali najsroższe katusze, ale w końcu przemogło zdanie, że to istota bardzo niebezpieczna dla całości państwa piekielnego i że jaknajspieszniej pozbyć się jej należy, odtąd zaś żadnego żonglera do piekła nie przyjmować.
Wyszturhali tego nieboraka za bramę piekielną, gdzie go święty Piotr błąkającego się ujrzał i z litości do nieba boczną furtką wpuścił.
Santiago Vilarte von Hippogriff
Lord Szambelan Królestwa Hasselandu

Gość zagraniczny

Wykształcenie: mgr net.

Postprzez Stanisław » 28 maja 2024, 06:41

Mości Bartolomeuszu,

kim jest tajemnicza M., o której powstało to piękne dzieło literackie?

Chłop
Chłop

Poprzednia stronaNastępna strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Dziedziniec Uniwersytecki