Gospodarka

Tutaj toczą się luźne rozmowy mieszkańców Księstwa

Re: Gospodarka

Postprzez Maurycy Orański » 26 lis 2024, 15:28

Moim zdaniem poprzednie dekrety były pisane na malutkie państewko, a dziś mamy kilkanaście czy nawet więcej (nie wiem czy w końcu tylko stolica prowincji jest miastem) ośrodków miejskich i znacznie więcej ziemii. Proponuję żeby utrzymać obecną listę budynków, ale podwyższyć oceny i ewentualnie obniżyć dochody. Byłbym również za liberalizacją dostępności majątków ziemskich tj. możliwość dziedziczenia wsi, ewentualnie bezwzględna rekompensata dla dziedzica. Być może również panowie uznają za stosowne likwidację powiązania tytułu z prowincją lub w ogóle reformę tego
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau
Hetman Wielki
wicekról Nowej Kurlandii
wojewoda sandomierski,
pan na Tarnowie i San Alberto,

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 23
Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari III (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON II (1) Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Wojska (1)
Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1) Medal 100 lat niepodległości (1)
Gwiazda Inflant (1) Gwiazda Mołdawii (1)
Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
Stopień: Hetman Wielki
Wykształcenie: Wojskowe

Postprzez Konrad Radziwiłł » 26 lis 2024, 15:30

Ja nie jestem upoważniony do takich zmian. Trzeba będzie poczekać na Ojca. Chociaż ja byłbym za swoistym resetem.
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Maurycy Orański » 26 lis 2024, 15:36

Formalnie Wasza Królewska Mość ma pełnię władzy. Takiego sformułowania używa książę w dekrecie.
Hetman Wielki
wicekról Nowej Kurlandii
wojewoda sandomierski,

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Order Świętego Stanisława (1) Order Virtuti Militari III (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Świętego Jerzego III (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Medal Bene Merentibus (4) (1) Medal Bene Merentibus (3) (1) Medal Bene Merentibus (2) (1)
Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę I (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Amarantowa Wstążka (1) Medal 100 lat niepodległości (1)

Postprzez Konrad Radziwiłł » 26 lis 2024, 15:41

Formalnie tak, w praktyce nie chce uczynić kroków w Urbino, których nie popierałby mój Ojciec.
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Cześnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Maurycy Orański » 26 lis 2024, 16:44

Doskonale rozumiem.
Książę ostatnio się pojawia więc może się wypowie.
Hetman Wielki
wicekról Nowej Kurlandii
wojewoda sandomierski,

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Postprzez Samuel Radziwiłł » 30 lis 2024, 19:44

W wolnej chwili od reala, zaglądnąłem dziś do Urbino.
Słuszne uwagi tu czytam. Chyba potrzebny jest swoisty reset. Mamy 15 prowincji, które można by łączyć jako baronie i hrabstwa. Kwestia dziedziczenia ziemskich posiadłości wydaje mi się słuszna, co do tytułów- nie jestem pewny czy to dobre rozwiązanie. Tu potrzebna była by zmiana w dekrecie o podziale administracyjnym- https://www.rzeczpospolitaobojganarodow.pl/forum/viewtopic.php?f=505&t=7395.

Odniosę się też do poniższych wypowiedzi:

"Moim zdaniem poprzednie dekrety były pisane na malutkie państewko, a dziś mamy kilkanaście czy nawet więcej (nie wiem czy w końcu tylko stolica prowincji jest miastem) ośrodków miejskich i znacznie więcej ziemi. Proponuję żeby utrzymać obecną listę budynków, ale podwyższyć ceny i ewentualnie obniżyć dochody. Byłbym również za liberalizacją dostępności majątków ziemskich tj. możliwość dziedziczenia wsi, ewentualnie bezwzględna rekompensata dla dziedzica. Być może również panowie uznają za stosowne likwidację powiązania tytułu z prowincją lub w ogóle reformę tego"

Dokładnie tak zapewne było, dlatego proszę Dostojnego o przygotowanie propozycji owych zmian w formie dokumentu. Po za stolicą, chciałbym aby jeszcze 3 miasta mogły posiadać działki do zabudowy. Są to- Il Gubbio, Cagli i Pesaro.

"Rozwijam myśl.

W mojej opinii nie ma sensu wyprostowywać sytuacji bo to wymagałoby przeliczania dużej ilości danych. Zaległe pensje, pobory z majątków, podatki itp. itd.
I tu widzę dwie opcje:
1. Totalny reset, czyli zaczynamy od początku z zerowymi stanami.
2. Zaczynamy od nowa, np. od 1 grudnia, przyjmując obecny stan jako wyjściowy.
Wygląda, że częściowy reset już nastąpił bo stare majątki ziemskie poszły do archiwum.

Co do uproszczeń to na pewno trzeba przemyśleć konta, nie potrzebnie chyba tworzyłem np. konto operacyjne czy podatkowe, jedno konto księstwa chyba wystarczy.
Można też jeszcze raz przeczytać dekrety o gospodarce i finansach i zobaczyć czy wszystko jest logiczne i potrzebne, uwzględniając zmianę charakteru i wyglądu państwa."

Zgadam się z Jego Wysokością w kwestii całkowitego resetu i owych zmian. Proszę o przedstawienie projektów. Sam reset można by zrobić od 1 stycznia nowego roku.

Jeszcze jedna kwestia. Wszelkie dokumenty wydane przez Regenta traktuję jak własne i ich nie zmieniam.

[Od jutra nie będzie mnie na forum aż do 10 grudnia]
Książe Urbino

Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach
Wojewoda miński

Obrazek

Obrazek

Wojewoda
Wojewoda

Medale: 19
Order Orła Białego (1) Order Świętego Stanisława (1) Królewski Order Złotej Ostrogi (1)
Order Zasługi RON III (1) Order Zasługi RON IV (1) Order Zasługi RON V (1)
Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza III (1) Krzyż Monarchii I (1)
Krzyż Monarchii II (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Bene Merentibus (3) (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Medal za Długoletnią Służbę II (1)
Medal z Długoletnią Służbę III (1) Medal 100 lat niepodległości (1) Gwiazda Ukrainy (1)
Gwiazda Inflant (1)
Stopień: Strażnik Polny
Gadu-Gadu: 9438133

Poprzednia strona

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Karczma Pod Dębem