|
Ziemie zamorskie pod panowaniem Rzeczypospolitej, inspirowane XVII-wiecznymi Karaibami.
przez Kajetan Sikorski » 09 gru 2023, 00:34
Z dziennika Kajetana Sikorskiego Die 1 Decembri, Anno Domini 1623
Pierwyj dzień mej podróży po Nowej Kurlandii. Wiele żem słyszał o tej wyspie, no nigdym tu nie był, a przy pierwszej możliwej okazji, bez zwłoki z podrózy żem skorzystał. Wiele tu dziwności. Wszysko insze niż u nas.
Die 2 Decembri, Anno Domini 1623
Krążąc po wyspie, zapuściłem się w głąb lądu. Dzika, tropikalna zieleń, zewsząd gęste krzaki. Duchota, co jam myślał dziś, żem w piekle był. Przypomniałem sobie słowa, jakie ksiądz dobrodziej w naszej krakowskiej parafij rzekł niegdyś, że tam w dole w piekle to ukrop, co szable można topić. Wtem zobaczył ja jakie to szałasy. Podszedł żem. Przyglądam się, a tam postaci, jakoby nie z tej ziemi. Skóra czarna. Korpus niewielkij. Struchlał ja i mówię do się: toż to diabły najprawdziwsze! Nie dając się obaczyć, przystanąłem nieruchomo. Wtem słyszę, jak rozmowy jakie toczą. Po chwili ocknąłem się i do mienie dotarło, co ja rozumiem niektóre słowy rzeczone przez tych czortów. Zdziwienie mnie ogarnęło. Panie Boże Najświętszyj, czemu to ja diabły rozumiem?
Die 3 Decembri, Anno Domini 1623
Ciekawośc nieposkromiona zwyciężyła ze strachem. Udałżem ja się tam i dziś. Podsłuchiwałem ich dłużej. Z czasem, convictio we mienie się utwardziło, co to nie mogą przecie być czorty. Ale w takim razie kim są te kreatury? Mniej był ja dziś uważny. Został ja obaczon przez jednego z nich. Serce moje waliło, jak nigdy drzewiej. Zeszło się ich cała moc. Otoczyli mienie kołem. I krzyczą: Ki jesw daj? Ki jesw daj? Perke kariver daj? Dumam sobie wtedy: coś jakby pojmuję. Perke, ki .... jakieś arive. Co to za mowa? Neja jesma populu Towerove...
Kajetan Merkury Sikorski Podskarbi Wielki Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa
Res Legendae znany również jako Gaetano Kohlmeise Plus ratio quam vis
-
-
- Pisarz miejski
-
- Medale: 5
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
przez Konrad Radziwiłł » 09 gru 2023, 12:38
Ciekawa relacja z podrozy, chetnie posluchamy dalszej wedrowki.
Hrabia IL Gubbio
Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii
Cześnik Wileński
-
-
- Jego Królewska Mość
-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Santiago Vilarte » 10 gru 2023, 16:44
Na takie okazje zawsze warto mieć pod ręką jakieś świecidełka jako potwierdzenie przyjaznych zamiarów. Sprawdzone u nas na archipelagu
Santiago Vilarte von Hippogriff Lord Szambelan Królestwa Hasselandu
-
-
- Gość zagraniczny
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Wykształcenie: mgr net.
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Wicekrólestwo Nowej Kurlandii
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|