Majątek Iszkołdź

Obejmują województwa: Nowogródzkie, Mińskie, Mścisławskie, Brzeskolitewskie, Smoleńskie, Witebskie i Połockie.

Re: Majątek Iszkołdź

Postprzez Bartolomeusz Kościuk » 31 lip 2024, 03:26

Bartolomeusz ostał zdrowy, acz choroba cień swój rzuciła i osłabiła prędko do zdrowia powracającego szlachcica. Zdolny był on już do życia poprzedniego, a balwierz jeno na czarcie siły zganiał dawną mękę. Korneliusz Maćka spokojny, wyjechał wreszcie do Warszawy nauki obierać, a opiekunem wsi na czasy niebytu w niej Kościuka, wyznaczony został Bąd (imię).

Wojski
Wojski

Stopień: Pocztowy
Wykształcenie: Astronomia (fabuła)

Postprzez Bartolomeusz Kościuk » 02 sie 2024, 19:55

Śmiercią nagłą a niespodziewaną się okrywszy przy biurku zdobnym

w-zmarł Bartolomeusz Kościuk, pan na Iszkołdzi.
@>~>~ Bartolomeusz alias Bartos Kościuk ~<~<@

Woiski Nowogródzki

Herold Wielki Koronny y Litewski

@>~>~ @ ~<~<@

Obrazek

Wojski
Wojski

Stopień: Pocztowy
Wykształcenie: Astronomia (fabuła)

Postprzez Stanisław » 05 sie 2024, 10:21

Niezwykle smutna to wiadomość. Ufam jednak, że kiedyś jeszcze Mości Pan zmartwychwstanie i znów będzie radował nas swoją obecnością. Odczekam jeszcze jakiś czas i po tym polecę wykonać testament.

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Postprzez Konrad Radziwiłł » 05 sie 2024, 23:33

Primo, nie chce się wymądrzać, ani też czepiać, choć trochę ostatnio zrobiłem się marudny, porpostu chce się podzielić wiedzą.

Secundo,
Zmartwychwstanie tyczy się tylko jednej Osoby, jest Nią Pan Jezus, pozostałe osoby mogą być wskrzeszone, chyba, że Imć Bartolomeusz wstanie jako zmarły i zacznie nas gonić, ale takiej opcji wolałbym uniknąć... :)

Po 3 (Tertio?)
Ja proponuję zamiast wieści o śmierci, to napisać o zaginięciu, wtedy zawsze można wrócić do tej samej postaci narracyjnie zachowując ciągłość postaci.

Nie jestem ekspertem i mogę się mylić, jakby ktoś miał ad drugiego punktu więcej wiedzy to proszę o wytłumaczenie, gdyż w sumie sam się zaciekawiłem jak to z terminologia działa. :D :?:
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Cześnik Wileński

Podstoli
Podstoli

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: Kanclerz Wielki
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Kajetan Sikorski » 05 sie 2024, 23:41

Rzeczywiście, zmartwychwstanie jako takie dotyczy tylko Jezusa Chrystusa, bo zmartwychwstanie zakłada powrót do życia własną (Jezusa) mocą. Choć według nauczania KK wszyscy (?) kiedyś zmartwychwstaną. A jeśli chodzi o powrót do doczesności zwykłego śmiertelnika, Biblia używa określenia wskrzeszenie. Aczkolwiek jest to polska Biblia. Ciekawe jak to wygląda w greckim oryginale. Czy jest rozróżnienie między zmartwychwstaniem a wskrzeszeniem

Swoją drogą, oglądałem ostatnio na Netflixie taki głupio-fajny polski miniserial "Powrót", w którym głowny bohater umiera, po czym zmartwychwstaje. :)
Kajetan Merkury Sikorski

Podskarbi Wielki
Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa

Res Legendae

znany również jako
Gaetano Kohlmeise
Obrazek

Plus ratio quam vis

Pisarz miejski
Pisarz miejski

Medale: 1
Medal Bene Merentibus (1) (1)