Olbracht Łaski napisał(a):P.S Chodzą słuchy, że dawny i obecny król Hasselandu wygrał wybory w II Federacji Nordackiej i że może się szykuje jakaś unia, nie tylko personalna.
Król Hasselandu? Tadeusz Henrykowski? -.o
Majątek Fort OranjeRe: Majątek Fort Oranje
Król Hasselandu? Tadeusz Henrykowski? -.o Santiago Vilarte von Hippogriff
Lord Szambelan Królestwa Hasselandu
Re: Majątek Fort OranjeTak,dokładnie ten sam!
![]()
Re: Majątek Fort OranjeTo już panowie mi mogą wytłumaczyć, bo ja Hasselandu nawet na mapie nie potrafię wskazać
![]()
Re: Majątek Fort OranjeTadeusz Henrykowski nigdy nie działał w Hasselandzie, ani tym bardziej nie był jego królem. Prawdopodobnie pomylił Szanowny Hasseland z Hawilandem.
Plus ratio quam vis
Re: Majątek Fort OranjeNo to ja już wiem,że nic nie wiem
![]() ![]()
Re: Majątek Fort OranjeW każdym razie dementuję, nie mamy jeszcze planów jako Hasseland anektować FN
![]() Santiago Vilarte von Hippogriff
Re: Majątek Fort OranjeRozumiem i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, panie Vilarte!
![]() ![]()
Re: Majątek Fort OranjeW październikowy wieczór do majątku na tropikalnych kresach Rzplitej dotarła wieść o rozpoczęciu bezkrólewia w państwie. Tego samego dnia mieszkańcy fortu udali się do miejscowego kościoła na liturgię w intencji szczęśliwego wyboru nowego króla. Niektórzy zgłaszali chęć, aby udać się na miejsce i z poziomu pola elekcyjnego przypatrywać się całemu procesowi. Santiago Vilarte von Hippogriff
Re: Majątek Fort OranjeFragment listu prosto z pola elekcyjnego:
Szanowny Panie Vilarte! Mam nadzieję, że pozostaje pan w dobrym zdrowiu,a pańscy pracownicy dobrze działają na roli i że wszystko jest w porządku ![]() Na polu elekcyjnym wrze, gdyż część szlachty oczekuje zmian i cofnięcia podatków wprowadzonych przez poprzedniego króla Stanisława. Dziw to nad dziwy, że z jednej strony,pilnuje się bardzo,by nie zmieniać w naszej RON czasów historycznych,a z drugiej strony,mocno popycha się ludzi urodzonych poza stanem szlacheckim do godności, które z racji niskiego urodzenia im się absolutnie nie należą! Pod rządami króla Stanisława szliśmy w kierunku bycia drugimi Niderlandami,z mocno rozpolitykowaną warstwą mieszczańską i kupiecką,co groziło nam tym, że szlachta Rzeczplitej straci na znaczeniu... Oby nowy Król Jegomość przywrócił naturalny porządek rzeczy,bo nie chcę tu Niderlandów wymieszanych z Siczą Zaporoską! Postaram się niebawem przysłać do Was,do Nowej Kurlandii więcej wieści wprost z pola elekcyjnego, boć pewnie spragnieni nowin,co się w metropolii dzieje jesteście! Wojski Olbracht Łaski, Wola, 10 Novembris 1624 AD
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Powrót do Majątki w Nowej Kurlandii Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||