|
Miejsce audiencji, urzędowania księcia oraz uroczystych wydarzeń
przez Samuel Radziwiłł » 24 maja 2024, 18:09
Nastał odpowiedni czas, gdy na tron Księstwa Urbino zasiądzie nowy władca.
Do Sali tronowej weszli liczni goście zaproszeni na tę szczególną uroczystość. Kiedy wszyscy oczekiwali na to, co się za chwilę wydarzy, do Sali weszło dwóch duchownych. Jednym z nich był Biskup Urbino, a drugim kaznodzieja kalwiński. Przed nimi niesiono wielką Księgę. Po upływie kilku minut, sekretarz książęcy zapowiedział przybycie nowego Pana Urbino i do Sali wszedł Samuel Radziwiłł w uroczystym stroju. Kroczył powolnym krokiem, aż dotarł do wyznaczonego miejsca i odwrócił się ku zebranym. Obaj duchowni podeszli bliżej nowego księcia, młodzieńcy podeszli ku nim z ową wielką Księgą. Została ona otwarta a książe Radziwiłł położył swoją dłoń na niej. Wypowiedział słowa przyrzeczenia:
Ja, Samuel Radziwiłł, jako nowy książe Urbino ślubuję otaczać troską księtwo i Jego obywateli. Mieć na uwadze sprawiedliwość, prawo i łaskę. Dbać o dobro Księstwa i Jego mieszkańców oraz bronić w razie potrzeby. Tak mi dopomóż Bóg Wszechomgący.
Następnie, Księga została zamknięta, młodzieńcy wrócili na swoje miejsce. Biskup i kaznodzieja stanęli po obu stronach księcia, który zwrócił się do JKM następującymi słowy:
Uroczyście zaprzysięgam, że Pakt Unii zawarty pomiędzy Księtwem Urbino a Rzeczpospolitą jest gwarantem przyjazni między naszymi Państwami. Ja, jako książę Urbino stać będę na straży tego Paktu.
Po tych słowach, książę Radziwiłł wszedł po kilku stopnich i usiadł na tronie.
Sekretarz zawołał: Oto książe Urbino!
Książe Urbino Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach Wojewoda miński
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 20
-
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Strażnik Polny
- Gadu-Gadu: 9438133
przez Konrad Radziwiłł » 24 maja 2024, 19:16
Niech Żyje Książę Samuel! Niech Żyje Urbino!
Hrabia IL Gubbio
Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii
Stolnik Wileński 
-
-

- Jego Królewska Mość

-
- Medale: 4
-
-
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Friedrich von Baden » 24 maja 2024, 20:30
Vivat Dux! Vivat Urbino!
/-/ Friedrich von BadenSekretarz Wielki Rajca miejski Miasta Fort Jakub Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub Gubernator Clara Isla Trener reprezentacji RON w piłce nożnej 
-
-

- Rajca

-
- Medale: 3
-
- Stopień: Porucznik
- Wykształcenie: bakałarz net
przez Jakub Piotr Idyllicz » 25 maja 2024, 09:56
Vivat Dux Samuel! Vivat Ducatus Urbinatensis!
Jakub Piotr IdylliczPan na Grywałdzie y Kluczkowicach 
-
-

- Szlachcic

-
- Stopień: Pocztowy
- Wykształcenie: Szkoła parochialna
przez Stanisław » 26 maja 2024, 18:17
Mości Książe,
niestety nie było mi dane zjawić się na uroczystości, jednak aby zaległości swoje nadrobić, składam Wam najszczersze życzenia pomyślności i sukcesów w zarządzaniu Księstwem. Żywię nadzieję, że nasze państwa będą ze sobą dalej współpracować jak to było dotychczas.
-
-

- Chłop

-
przez Aleksy I Komnen » 01 cze 2024, 14:18
Wasza Królewska Mość,w imieniu moim własnym ale także całego Cesarstwa Bizantyjskiego, składam Wam moje serdeczne gratulacje z okazji wstąpienia na tron Urbino. Życzę spokojnego, długiego panowania, pełnego radosnych i pozytywnych chwil. W dowód mojej przyjaźni i chęci nawiązania dobrych, przyjaznych relacji pomiędzy naszymi państwami, które niedługo staną się sąsiadami na Vaarlandzie, przekazuję Wam ten piękny, pozłacany ciężki mosiężny świecznik z bizantyjskim cesarskim, dwugłowym orłem. (-) Aleksy I KomnenBasileus kai Autokratōr Rhōmaíōn
Aleksy I Komnen Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
-
-

- Gość zagraniczny
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Sala tronowa
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|