|
Siedziba kadry palestranckiej Rzeczypospolitej.
przez Stanisław » 04 wrz 2024, 06:50
Faktycznie, o woźnym zapomniałem, co już poprawiłem. Poczekać zatem musimy te kilka dni na powrót księcia.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 20 paź 2025, 00:22
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Ja, Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz, proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym. /-/ Michał Lubomirski
Z tego co widzę, zgodnie z przepisami muszę zdać egzamin u kanclerza. Cz. 3, art. III Konstytucji o sądach: Woźnym zostać może każdy szlachcic. Jest to osoba, która zajmuje się utrzymywaniem porządku na sali sądowej oraz odpowiada za egzekwowanie, tj. wykonywanie wyroków – ma on zadbać o to, by zostały one wykonane sprawnie, szybko i w sposób odpowiedni. Poza tym obowiązkiem woźnego jest informowanie stron o terminach rozpraw i wydanych wyrokach. Odpowiada on także za księgi sądowe, dba o nie i je uzupełnia. Do jego kompetencji należy także przyjmowanie oblat i wnoszenie ich do ksiąg oraz prowadzenie oględzin i skrutynium. By zostać woźnym, należy zdać egzamin ze znajomości prawa u kanclerza.
Powracam ze swym wnioskiem. Proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 14
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Benedykt Orański » 20 paź 2025, 20:28
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Ja, Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz, proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym. /-/ Michał Lubomirski
Z tego co widzę, zgodnie z przepisami muszę zdać egzamin u kanclerza. Cz. 3, art. III Konstytucji o sądach: Woźnym zostać może każdy szlachcic. Jest to osoba, która zajmuje się utrzymywaniem porządku na sali sądowej oraz odpowiada za egzekwowanie, tj. wykonywanie wyroków – ma on zadbać o to, by zostały one wykonane sprawnie, szybko i w sposób odpowiedni. Poza tym obowiązkiem woźnego jest informowanie stron o terminach rozpraw i wydanych wyrokach. Odpowiada on także za księgi sądowe, dba o nie i je uzupełnia. Do jego kompetencji należy także przyjmowanie oblat i wnoszenie ich do ksiąg oraz prowadzenie oględzin i skrutynium. By zostać woźnym, należy zdać egzamin ze znajomości prawa u kanclerza.
Powracam ze swym wnioskiem. Proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym.
Zapraszam via priv na umówienie się co do kwestii egzaminu.
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim
-
-

- Biskup KŚ

-
- Medale: 4
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Palestra
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|