|
Siedziba kadry palestranckiej Rzeczypospolitej.
przez Stanisław » 04 wrz 2024, 06:50
Faktycznie, o woźnym zapomniałem, co już poprawiłem. Poczekać zatem musimy te kilka dni na powrót księcia.
-
-

- Gość zagraniczny
-
przez Fryderyk Orański » 02 paź 2025, 15:52
Ja, Fryderyk Orański proszę o ustanowienie mnie palestrantem sądowym. Chciałbym podejść do egzaminu.
/-/ Fryderyk Orański
/-/ Bp. Fryderyk Maurycy Jerzy OrańskiPatriarcha Rotrii Podstarości Dorpacki Gubernator Clara Isla Rector Universitatis Cracoviensis 
-
-

- Podstarości

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Kontradmirał
- Wykształcenie: doktor net
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 20 paź 2025, 00:22
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Ja, Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz, proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym. /-/ Michał Lubomirski
Z tego co widzę, zgodnie z przepisami muszę zdać egzamin u kanclerza. Cz. 3, art. III Konstytucji o sądach: Woźnym zostać może każdy szlachcic. Jest to osoba, która zajmuje się utrzymywaniem porządku na sali sądowej oraz odpowiada za egzekwowanie, tj. wykonywanie wyroków – ma on zadbać o to, by zostały one wykonane sprawnie, szybko i w sposób odpowiedni. Poza tym obowiązkiem woźnego jest informowanie stron o terminach rozpraw i wydanych wyrokach. Odpowiada on także za księgi sądowe, dba o nie i je uzupełnia. Do jego kompetencji należy także przyjmowanie oblat i wnoszenie ich do ksiąg oraz prowadzenie oględzin i skrutynium. By zostać woźnym, należy zdać egzamin ze znajomości prawa u kanclerza.
Powracam ze swym wnioskiem. Proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski regimentarz wojsk litewskich asystent na Wydziale Nauk Mikronacyjnych UK
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 17
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Benedykt Orański » 20 paź 2025, 20:28
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Ja, Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz, proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym. /-/ Michał Lubomirski
Z tego co widzę, zgodnie z przepisami muszę zdać egzamin u kanclerza. Cz. 3, art. III Konstytucji o sądach: Woźnym zostać może każdy szlachcic. Jest to osoba, która zajmuje się utrzymywaniem porządku na sali sądowej oraz odpowiada za egzekwowanie, tj. wykonywanie wyroków – ma on zadbać o to, by zostały one wykonane sprawnie, szybko i w sposób odpowiedni. Poza tym obowiązkiem woźnego jest informowanie stron o terminach rozpraw i wydanych wyrokach. Odpowiada on także za księgi sądowe, dba o nie i je uzupełnia. Do jego kompetencji należy także przyjmowanie oblat i wnoszenie ich do ksiąg oraz prowadzenie oględzin i skrutynium. By zostać woźnym, należy zdać egzamin ze znajomości prawa u kanclerza.
Powracam ze swym wnioskiem. Proszę o ustanowienie mojej osoby woźnym sądowym.
Zapraszam via priv na umówienie się co do kwestii egzaminu.
abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim
-
-

- Arcybiskup

-
- Medale: 8
-
-
-
przez Fryderyk Orański » 16 lut 2026, 16:30
Na liście ludzi sądowych jest w grupie Palestranci sądowi Pan Jan Zamoyski czyli Tymoteusz Dostojewski. Dawniej szlachcic Rzeczpospolitej. Poprzednie wcielenie znanego obecnie Henryka Ziemiańskiego-Wieniawy. Jako, że Pan Jan Zamojski dawno zmienił personalia, a następnie Tymoteusz Dostojewski został uznany za osobę zmarłą, szans na jego powrót nie ma bowiem osoba ta ma już nową tożsamość, nowe życie, to nie ma sensu utrzymywać na liście tej osoby. Wobec tego usuwamy ją z zapisów. Przy okazji pragniemy zachęcić obywateli czy to szlachtę czy mieszczaństwo do zgłaszania się by zostać czy to Palestrantem sądowym, Woźnym, lub później Sędzią. 
/-/ Bp. Fryderyk Maurycy Jerzy OrańskiPatriarcha Rotrii Podstarości Dorpacki Gubernator Clara Isla Rector Universitatis Cracoviensis 
-
-

- Podstarości

-
- Medale: 6
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Kontradmirał
- Wykształcenie: doktor net
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Palestra
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|