Księga sądów grodzkich, I instancji procesowej, zawierająca protestacje, oblaty itp.
przez Samuel Radziwiłł » 17 sty 2025, 21:40
Jako wozny sądowy oblatowuję dokument Przysposobienia do rodu.
Akt przysposobienia
Ja, Samuel książe Radziwiłł ,syn księcia Karola, Pan na Borysowie, Nieświerzu i Birżach
Wszem wobec narodu szlacheckiego ogłaszam, zgodnie z decyzja syna mego Konrada -
https://www.rzeczpospolitaobojganarodow.pl/forum/viewtopic.php?f=576&t=7550, że od tej pory jejmość Adelaida Grimaldi już nie tym mianem będzie nazywana, ale jako pełnoprawny członek rodu Radziwiłłów znaną będzie od dziś jako
Adelaida Radziwiłłówna. Przeto postanowione i uzgodnione zostało, iż jako córka mojego syna Konrada, w razie śmierci mej otrzyma w posiadanie część posiadłości jako dziedzictwo. Akt ten wydajemy, coby nie było w Rzpltej żadnego, kto śmiałby wątpliwości co do tego przysposobienia mieć i królowi najjaśniejszemu do zatwierdzenia przedkładamy. Do wnuczki mojej kieruję wezwanie coby wiernie wspomagała ojca swego oraz mnie, jako głowę rodu , służyła interesom radziwiłłowskim chyba że byłyby one sprzeczne z interesem Rzplitej, wtedy ze służby zwolniona ona jest, jednak nie od dziś wiadomo że takiej sprzeczności nigdy nie było i nie będzie. Jednocześnie prawo do noszenia herbu Trąby Radziwiłłów przyznaję.
Dano w Borysowie dnia XVII, miesiąca stycznia, Anno Domini MMXXV
(-)Samuel książe Radziwiłł
Książe Urbino
Książe na Borysowie, Nieświerzu i Birżach
Wojewoda miński
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 20
-
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Strażnik Polny
- Gadu-Gadu: 9438133
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Księga Grodzka
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość