|
Czyli miejsce na wszelkie druki, które chcemy zamieścić czy wydać, a nie pasują nigdzie indziej.
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 09 gru 2023, 00:12
To jeszcze pewne uwagi ode mnie. Prima: Nie wiem, czy wartość 50 denarów jest równa 50 złp, ale zważywszy na to, że oficjalny przelicznik nie istnieje, wybrałem najprostsze rozwiązanie 1:1; Adnotatio secunda: Nie wiem też nawet, co mógłbym zrobić z 50 złp w MBP).
Ad. 1. Nie jest równa. Dla rozjaśnienia: w przybliżeniu, w aktywny dzień zarabia się, w zależności od liczby postów, przeważnie od 5 do 15 złp (czy tam innej waluty, zależy jakie państwo). No może w przybliżeniu, bo jest tu pewien algorytm. A max. chyba 20 złp.? Hm. Gdy zaś mówimy o 50 DPL, za to kupimy 1/8 chaty chłopskiej w naszym systemie. Może dla początkującej osoby nie jest tak łatwo zdobyć pieniądz w naszym systemie, to jednak wraz z przybywaniem majątków zarabianie kilkudziesięciu tysięcy DPL miesięcznie nie jest niczym wyjątkowym. Zaś w Międzynarodowym Banku Pollinu stawki się nie zmieniają i 50 złp zarabia się kilka dni. Mam nadzieję, że nie opisałem tego zbyt pokrętnie i chaotycznie. Ad. 2. Można wymieniać walutę na zagraniczną, można wydawać w róznych miejscach itd. I kolejna rzecz. Istnieje w MBP coś takiego jak MYK. Jest to coś podobnego do realnego BLIKa. I jeszcze jedna rzecz: można zbierać opłaty za kliknięciem. Jak masz Waszmość konto firmowe (a wiem, że Waść masz), to można coś takiego zrobić. O, moduł kupiecki właśnie: https://forum.leocja.org/viewtopic.php?f=74&t=1434 Można skorzystać z takiej opcji.
Michał Franciszek Lubomirski-LisewiczWojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
-
-
- Wojewoda
-
- Medale: 14
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Kajetan Sikorski » 09 gru 2023, 00:51
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Ad. 1. Nie jest równa. Dla rozjaśnienia: w przybliżeniu, w aktywny dzień zarabia się, w zależności od liczby postów, przeważnie od 5 do 15 złp (czy tam innej waluty, zależy jakie państwo). No może w przybliżeniu, bo jest tu pewien algorytm. A max. chyba 20 złp.? Hm. Gdy zaś mówimy o 50 DPL, za to kupimy 1/8 chaty chłopskiej w naszym systemie. Może dla początkującej osoby nie jest tak łatwo zdobyć pieniądz w naszym systemie, to jednak wraz z przybywaniem majątków zarabianie kilkudziesięciu tysięcy DPL miesięcznie nie jest niczym wyjątkowym. Zaś w Międzynarodowym Banku Pollinu stawki się nie zmieniają i 50 złp zarabia się kilka dni. Mam nadzieję, że nie opisałem tego zbyt pokrętnie i chaotycznie.
Dziękuję Wielmożnemu za rozjaśnienie. Ma to sens. Chociaż nadal żadnego przelicznika nie ma i, sądząc po tym co Waść rzekł, w ogóle ciężko by było rozsądnie taki ustalić. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):Ad. 2. Można wymieniać walutę na zagraniczną, można wydawać w róznych miejscach itd. Coś czuję, że muszę w ślady Wielmożnego Pana Bartolomeusza pójść i również wojaże po świecie odbyć, coby te miejsca, w których pieniądze wydać można, odnaleźć i tam zabawić Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):I kolejna rzecz. Istnieje w MBP coś takiego jak MYK. Jest to coś podobnego do realnego BLIKa.
Niesłychane! Cały ten MBP jest chyba największą rzeczą, która po moim powrocie po latach mnie zaskoczyła i wciaż zaskakuje, oczywiście, pozytywnie. Lata temu to były jeno mrzonki. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a):I jeszcze jedna rzecz: można zbierać opłaty za kliknięciem. Jak masz Waszmość konto firmowe (a wiem, że Waść masz), to można coś takiego zrobić. O, moduł kupiecki właśnie: https://forum.leocja.org/viewtopic.php?f=74&t=1434 Można skorzystać z takiej opcji.
To jużem dziś uczynił. Niemniej, dziękuję Jasnie Panowi za te cenne rady
Kajetan Merkury Sikorski Podskarbi Wielki Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa
Res Legendae znany również jako Gaetano Kohlmeise Plus ratio quam vis
-
-
- Pisarz miejski
-
- Medale: 4
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podskarbi Wielki
przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz » 09 gru 2023, 00:59
Kajetan Sikorski napisał(a):Dziękuję Wielmożnemu za rozjaśnienie. Ma to sens. Chociaż nadal żadnego przelicznika nie ma i, sądząc po tym co Waść rzekł, w ogóle ciężko by było rozsądnie taki ustalić.
A rozważało się takie przeliczniki, i owszem. Ale obecnie jeszcze takowych nie ma. Powiedzmy, że jest tutaj wolny rynek. Coś czuję, że muszę w ślady Wielmożnego Pana Bartolomeusza pójść i również wojaże po świecie odbyć, coby te miejsca, w których pieniądze wydać można, odnaleźć i tam zabawić
A można by i poszukać. Choć mam wrażenie, że moje stwierdzenie o różnych miejscach jest dość mgliste. Ale czasem są opcje wydawania. W ogóle: co ciekawe, za granicą są firmy budowlane, chociażby mojego brata Lis-Bud w Leocji. Niesłychane! Cały ten MBP jest chyba największą rzeczą, która po moim powrocie po latach mnie zaskoczyła i wciaż zaskakuje, oczywiście, pozytywnie. Lata temu to były jeno mrzonki.
No są tacy w Leocji, którzy mają i pomysły, i chęci, i umiejętności informatyczne. Ciekawe rzeczy powstają. ISM, Stempel, Kustosz, MBP... To jużem dziś uczynił. Niemniej, dziękuję Jasnie Panowi za te cenne rady
To można będzie sklepik otworzyć. Nie ma sprawy, w razie czego proszę dopytywać. Pozdrawiam i powodzenia! PS. I jeszcze jedna rzecz. Tak dla zobrazowania, stan konta Skarbu Rzeczypospolitej wynosi w MBP 76 571,57 złp.
Michał Franciszek Lubomirski-LisewiczWojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
-
-
- Wojewoda
-
- Medale: 14
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Podkanclerzy
- Stopień: Regimentarz
- Gadu-Gadu: 50331381
- Wykształcenie: bakałarz mikrozofii
przez Konrad Radziwiłł » 23 gru 2023, 23:19
Czasopismo przednie!
Hrabia IL Gubbio
Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii
Cześnik Wileński
-
-
- Jego Królewska Mość
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Rotmistrz
- Wykształcenie: Bakałarz
przez Kajetan Sikorski » 25 gru 2023, 22:17
Dziękuję Waszmościom!
Kajetan Merkury Sikorski Podskarbi Wielki Wójt i pisarz Miasta Królewskiego Lwowa
-
-
- Pisarz miejski
-
-
-
przez Kajetan Sikorski » 06 maja 2024, 18:25
Zapraszam do lektury 3. numeru nieregularnika Res Legendae. III numer, gazeta Res Legendae za 50 złp
-
-
- Pisarz miejski
-
-
-
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Prasa forumowa i druki ulotne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
|
|