Vox Reipublicae-zapowiedź

Czyli miejsce na wszelkie druki, które chcemy zamieścić czy wydać, a nie pasują nigdzie indziej.

Vox Reipublicae-zapowiedź

Postprzez Gabriel Domaradzki » 09 kwi 2025, 20:00

VOX REIPUBLICAE
nr.0-9.04.2025
PRZEDMOWA
Od początku istnienia forum, ukazywało się na nim wiele gazet. Jestem członkiem społeczności Rzeczpospolitej od niedawna- toteż mogłem je przeczytać dopiero kilka miesięcy, lub nawet lat po ich wydaniu. Mimo to, ta pisemna historia, przestarzała już i nieaktualna, wywarła na mnie ogromne wrażenie. Autorzy wkładali ogrom pracy w tworzenie swych dzieł-musieli dopilnować aby tekst interesował odbiorców, ukazywał się na czas, przekazywał mieszkańcom Rzeczypospolitej najważniejsze informacje o ich wirtualnym kraju. Niestety, ilość pracy często przerastała twórców, co prowadziło do ostatecznego upadku pisma. Ja jednak mam ostatnimi czasy mam trochę czasu wolnego, tak więc postaram się go spożytkować m.in na pisanie tego właśnie tygodnika.
DLACZEGO "VOX REIPUBLICAE?"
"Vox Reipublicae" oznacza po łacińsku dosłownie "Głos Republiki". Od razu rzuca się w oczy że Rzeczpospolita, w czasach w których osadzone jest forum, to nie było to samo co republika. Język łaciński jednak, nie posiada własnej nazwy na państwo, które przez wiele lat zajmowało gro ziem środkowo-wschodniej Europy. Można by próbować tworzyć takie określenie poprzez połączenie słów "Res"-co oznacza rzecz-i "Communis"-co z kolei oznacza pospolite. Ja jednak, zdecydowałem sie pozostać przy wersji "Vox Reipublicae".
CO BĘDZIE MOŻNA TU PRZECZYTAĆ?
Ogółem- różności. Oczywiście, będą to w większości artykuły o tym, co się dzieje w wirtualnej Rzeczpospolitej, jednak będzie też coś o tej prawdziwej- ciekawe miejsca do odwiedzenia, biografie wybitnych mężów stanu, i wiele więcej.

To tyle na dzisiejszy, zerowy numer tygodnika. Następny ukaże się w najbliższą środę ew. czwartek.
Pozdrawiam wszystkich czytelników,
Gabriel Domaradzki-samozwańczy redaktor naczelny "Vox Reipublicae"

Mieszczanin
Mieszczanin

Re: Vox Reipublicae-zapowiedź

Postprzez Konrad Radziwiłł » 10 kwi 2025, 07:33

Bardzo dobry pomysł, wszyscy czekamy z ciekawością do środy. :D
Hrabia IL Gubbio

Rotmistrz w Bracławskim Pułku Kawalerii

Stolnik Wileński

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 4
Order Zasługi RON VI (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: Bakałarz

Postprzez Benedykt Krakowski vel Potocki » 10 kwi 2025, 08:00

Cieszę się, że Mości Gabriel znalazł sobie przestrzeń, w której będzie się realizował. Oby jak najdłuzej! Z niecierpliwością czekam na 1 numer tygodnika! :D
Benedykt Krakowski vel Potocki
Herbu Pilawa
Kanonik gdański
Kanclerz Wielki

Kanonik KŚ
Kanonik KŚ

Medale: 3
Order Świętego Jerzego III (1) Krzyż Monarchii II (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Postprzez Friedrich von Baden » 10 kwi 2025, 11:26

Ciekawa inicjatywa, jak również ciekawy dobór celów i planów dla tematyki gazety. :)
Życzę Wam Powodzenia.
/-/ Friedrich von Baden
Sekretarz Wielki
Rajca miejski Miasta Fort Jakub
Wójt Królewskiego Miasta Fort Jakub
Gubernator Clara Isla
Trener reprezentacji RON w piłce nożnej
Obrazek

Rajca
Rajca

Medale: 3
Medal Diligentiae (1) Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Porucznik
Wykształcenie: bakałarz net

Postprzez Gabriel Domaradzki » 10 kwi 2025, 17:57

Dziękuję bardzo za wszystkie pozytywne słowa, sam też już nie mogę się doczekać publikacji 1 numeru :)

Mieszczanin
Mieszczanin

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Prasa forumowa i druki ulotne