Wytłumaczenie
Mam nadzieję, że wszystko jasne.
Co do wojsk RON, to znajdują się one tam, gdzie hetman wyznaczał ich mobilizację.
Co do wojsk Tatarskich, to znajdują się mniej więcej tam, gdzie to miało być.
Tatarzy mają 3 Ordy, które są odpowiednikiem naszych dywizji. Ich pełne nazwy to: Orda Chana, Wschodnia Orda (Orda Nogajska), Zachodnia Orda (Orda Tatarów). Siły tatarskie ale i RON zostały obliczone wedle wzoru; suma bitności jednostek, podzielona na dwa. Przy czym dokonałem jednej korekty, w ordzie chana. Skoro jest to elita wojsk, prowadzona przez chana, to dodałem im 0,25 bitności (Mieli po obliczeniach 3,75).
Co do rozkazów to pozostają jak były. Tzn. jest możliwość okopania do dwóch razy, czyli maksymalnie można zyskać +2 z okopania. Jeśli jednostka się ruszy to traci bonus. Przekraczając rzekę oznaczoną grubą niebieską kreską, to przed tym trzeba podać rozkaz brzmiący przygotowanie się do forsowania rzeki. I proszę pisząc do mnie rozkazy dot. danej tury, konkretne rozkazy, bo nie chcę się samemu domyślać. Mamy rozkaz ruchu. Dywizje ruszają się tylko o jedno pole do przodu. Jeśli ktoś ma obiekcje, proszę pisać w wątku kampanii. Jeśli na jednym polu spotkają się dwie wrogie dywizje to dochodzi do walki. Przegrana strona traci 75% swej mocy. Przeformowanie daje plus 25% wyjściowej startowej mocy (Bitności). [To mnie słabemu z matmy oznacza że będę siedział z kalkulatorem i obliczał
No chyba, że zgodzą się panowie aby skorygować bitności by nie było teraz w tych wyjściowych siłach tych 0,25 itd. Podobnie można by zmienić straty na -50% siły. Napiszcie w wątku kampanii]. Dywizja idzie w rozsypkę jeśli jej bitność spadnie do poziomu 0,25 bitności wyjściowej.
Jeśli będzie zgoda na korekcję sił, oraz zmianę zasad walki, to już dopiero od nowej tury będzie graficzna korekcja.
Z dniem dzisiejszym zaczynamy pierwszą turę, turę dnia 1. Jak będzie zgoda i zostaną podesłane rozkazy to potem zrobię mapę dnia 2 i będziemy kontynuować.