Rada GłównaRe: Rada GłównaMoim planem jest że gdy dwie dywizje na zachodzie pobiją ordę to wyjdą na tyły dwóch pozostałych
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto Hetman Wielki, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski, ![]()
Re: Rada Główna
Zgadzam się. To jeśli nie będzie rysunku do jutra, to robiąc mapkę coś wymyślę i ruszę te dywizje. /-/ Sanctitas Vestra Albertus Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei, Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Rada GłównaCzy trzeba nowych przydziałów? Czy też będziemy jakoś kontynuować jak jest?
/-/ Sanctitas Vestra Albertus Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei, Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Rada GłównaSkoro mamy 5 osób to trzeba by wyznaczyć dowódców dla poszczególnych dywizji.
Mamy Dywizje: - Ruską - Kresową - Białoruską do tego Dywizja Zaporowska. A no i może być jeszcze Dywizja Małopolska od zachodu czekać w odwodzie. /-/ Sanctitas Vestra Albertus Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei, Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Rada GłównaNo to czekam na ochotników do poszczególnych dywizji. Nie chcę przymuszać. Na razie
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto Hetman Wielki, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski, ![]()
Re: Rada GłównaJa będę miły i dam wybrać Królowi Konradowi i Kanclerzowi Benedyktowi pierwszym.
Przy okazji może mój brat Benedykt wstąpiłby do wojska na stałe. Mógłby służyć tam w Dywizji Wielkopolskiej. Ona obejmuje tereny na których na co dzień Prymas pracuje, czyli Gniezno (Gnieźnieński Regiment Piechoty Polsko-Węgierskiej) chyba, że bliżej swych majątków wtedy Dywizja Mazowiecka, ewentualnie Dywizja Pruska. Choć w sumie Orańscy swą niejako związani z tradycjami morskimi, a nasza marynarka nieco "kuleje" z braku marynarzy, to Flota Wojenna Rzeczpospolitej chętnie przyjęłaby do Królewskiej Floty Koronnej, albo Książęcej Floty Kolonialnej. A może do samych Wojsk Kolonialnych... Tyle tych możliwości, może nawet ciężko wybrać. Bracie zastanów się. /-/ Sanctitas Vestra Albertus Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei, Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Król wystapil przed szereg z swa czapka w reku i rzekl: Jako porucznik służyłem z Białoruska Dywizja, twardzi i bitni to ludzie, a zarazem bardzo zdyscyplinowani, jak mam ich do wyboru, to jeno z nimi służyć pragnę. Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Następnie przemowił Benedykt: Ja poproszę o Dywizję Malopolską. Nie mam doświadczenia w dowodzeniu armią, zatem może lepiej jak bedę w odwodzie czekał.
No i może biskupem polowy odrazu zostanę abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim ![]() Re: Rada GłównaTo może ja ze względu na swe doświadczenie, ale i dawna znajomość terenu i wojska, wezmę dywizje Ruską i działanie na terenie Podola. Idealnie brat do pomocy, a król, Hetman, oraz Pan Wilhelm działanie na kijowszczyźnie.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei, Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Rada GłównaMyślę że czas wreszcie ruszyć w pole. Myślałem że ktoś jeszcze dołączy.
Mamy Dywizja Białoruska:król Dywizja Małopolska: prymas Dywizja Ruska; patriarcha Kresowa i Zaporoska: ja sam, czyli Hetman. A może ktoś jeszcze się zgłosi? Jak nie to się nam szykuje krucjata III bis Według jakiej mapy startujemy? Dzień 0 ? Jakkolwiek by nie było, należy wpuścić tatarów na pewien dystans i liczyć że się rozpierzchną na mniejsze grupy by łupić, i je wykańczać jedna po drugiej. Nie wolno jednak przesadzić z odwrotem, bo bejlerbeje poczują wiatr w żagle i ruszy na nas potęga turecka co przerodzi się w regularną wojnę. Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto Hetman Wielki, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski, ![]()
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Powrót do Sztab Rzeczpospolitej Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||