Konrad Radziwiłł napisał(a):Tatarzy czmychnęli, musimy coś postanowić coś z chanem.
Czasem moje patrole natrafią na bandy dezerterów/uciekinierów/niedobitków. Są one z sukcesem rozbijane.
Rada GłównaRe: Rada Główna
Czasem moje patrole natrafią na bandy dezerterów/uciekinierów/niedobitków. Są one z sukcesem rozbijane. abp Benedykt Krakowski vel Potocki-Orański-Nassau Herbu Pilawa Książe Siewierski Arcybiskup Metropolita Gnieźnieński Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów Kanclerz Wielki Ambasador Rzeczpospolitej Obojga Narodów w Cesarstwie Niemieckim ![]() Re: Rada Główna
Dopiero jutro jednak. Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Re: Rada GłównaSkoro Dywizja Kozacka powadzi działania na Krymie, może i inne dywizje dołączyły by do niej szybciej dobić przeciwnika? Rozumiem, że mamy, jesień, błoto i przymrozki, ale może działania zbrojne w tym czasie będą skuteczne w rozstrzygnięciu końca wojny?
Wilhelmus Sigismundus de Zugdam Burmistrz Prezydujący Miasta Gdańska, Podskarbi Wielki Ambasador Rzeczpospolitej w Księstwie Sarmacji. Komandor Gdański Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie. ![]()
Re: Rada Główna
Tak na zimę się zapuszczać w głąb ładu przeciwnika. Niebezpiecznie. Raczej lepiej wycofać się i osiac w jednym z miast na zimowanie. Na wiosnę może gdzieś luty/marzec to zwykle by można rozpocząć kampanię. Choć najlepiej to by było do tego czasu wyjaśnić sprawę z Turkami by zabezpieczyć się od południa, by na nas nie ruszyli, a tatarzy jak są poskromieni, to można spróbować z nimi ustalić jakiś rozejm. Na pewno są osłabieni i muszą przyjąć go. A wyniszczajac i tak biedny kraj tylko możemy zagwarantować, że chanat żyjący głównie z napadów i rabunkowej polityki, utrzyma ją. A wtedy najgorsze co może spaść na RON, to coroczne wiosenne czy letnie najazdy na Ukrainę, czy Ruś. /-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Rada GłównaFryderyk ma słuszność. Poza tym zabroniłem wkraczać na Krym bez zgody króla
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto, baron Pesaro Hetman Wielki, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski, ![]()
Re: Rada GłównaMosci Hetmanie!
Pulkownik Radziwiłł melduje sie po rozkazy. Staliśmy daleko od granicy i miałem ogrom spraw administracyjnych przed ustąpieniem z tronu. Jaka jest sytuacja i jakie są rozkazy? Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Re: Rada Główna
Dobre pytanie. Rozkazów póki co brak. Chyba żołnierze mają zmarznąć i z głodu paść Ja już samowolnie dywizji ruskiej nakazałem zimowanie. Do wiosny (luty/marzec) wszelkie działania zbrojne niemożliwe. Miejmy nadzieję, że misja dyplomatyczna Pana Wilhelma pójdzie dobrze i uda się dogadać z Sułtanem, tym samym po pierwsze nie wyruszy on na nas, utrzymamy pokój z Imperium Osmańskim, a przy okazji powstrzyma on tatarów i tym samym będzie to koniec tej "wojny" polsko-tatarskiej. (Dlatego napisałem w nawiasie, bo to raczej była po prostu wielka wyprawa tatarska w celu zagrabienia dóbr i ludzi). /-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Rada GłównaNie próbują wrócić, to nie ma co robić i raczej można się wycofać na leża zimowe.
Maurycy Wilhelm Jerzy kardynał Orański-Nassau Książę na Tarnowie i San Alberto, baron Pesaro Hetman Wielki, wicekról Nowej Kurlandii, arcybiskup Jerozolimy. wojewoda sandomierski, ![]()
Re: Rada GłównaZatem kontynuujemy "lezakowanie" zmiowe.
Hrabia IL Gubbio Pułkownik w Bracławskim Pułku Kawalerii Starosta Wileński
Re: Rada GłównaUstalając kwestie zimowania to ja proponuję, że Dywizja Ruska będzie zimować w województwie bracławskim. Dobrze jakby dwie dywizje zimowały w Kijowskim, a reszta gdzieś indziej ale też nie jakoś daleko. Dywizja małopolska może zimować w podolskim. Wtedy zabezpieczamy granice i jeśli by mieli Turcy na wiosnę się ruszyć to mamy już obstawioną granicę.
Ps. W tym kijowskim to może kresowa i kozacka. Co do turków to raczej o ile RON nie atakowała ich lub ich lenników to się raczej nie ruszali, wiec nie ma zagrożenia, bo jest pokój ale zabezpieczyć granice można. Wtedy jeśli tatarzy by podjęli kolejny najazd rabunkowy to zabezpieczamy od razu granicę. Choć nie sądzę aby chcieli tatarzy po takim większym wypadzie robić kolejnego. Najpewniej w takiej sytuacji by się wyprawili mniejsza grupa ale np. Na tereny Moskwy lub Kaukazu, bo tak było w historii. /-/ Jerzy IV
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Powrót do Sztab Rzeczpospolitej Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
||