Ośrodek kalwiński

Ośrodek kalwiński

Postprzez Olizar Kierdej » 05 paź 2025, 11:16

Ośrodek kalwiński w Kijowie założony został przez Samuela Radziwiłła i Olizara Kierdeja MMXXV roku miesiąca IX. Ośrodek rozmieszczony w dzielnice Podoł na trzech działkach. Zbudowano tu zbór kalwiński, kolegium, a także hospitium. Jest to największy ośrodek wyznawców tej wiary w Koronie, a może i w całej Rzeczypospolitej.

Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego
Herold Wielki
kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich
autor Interaktywnej mapy RON

Miecznik
Miecznik

Medale: 5
Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza II (1)
Order Księcia Włodzimierza III (1) Medal Bene Merentibus (1) (1)

Re: Ośrodek kalwiński

Postprzez Jerzy IV » 05 paź 2025, 19:04

Poswoliłem sobie edytować post bo BBCode na grafikę dopasowaną do strony nie jest FIMG tylko małymi literami fimg ;)
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Jego Królewska Mość
Jego Królewska Mość

Medale: 6
Order Zasługi RON VI (1) Krzyż Zasługi dla Kultury III (1) Medal Diligentiae (1)
Medal Bene Merentibus (2) (1) Medal Bene Merentibus (1) (1) Amarantowa Wstążka (1)
Godności Kancelaryjne: .
Stopień: Rotmistrz
Wykształcenie: doktor net

Postprzez Olizar Kierdej » 05 paź 2025, 21:59

Fryderyk Orański napisał(a):Poswoliłem sobie edytować post bo BBCode na grafikę dopasowaną do strony nie jest FIMG tylko małymi literami fimg ;)

W swojej obronie powiem, że robiłem to z komórki przez appkę, gdzie tego kodu nie było. A jak dostałem się to książki magicznej (laptopa), to już było "za późno" poprawiać;)
Herold Wielki

Miecznik
Miecznik

Order Zasługi RON V (1) Order Zasługi RON VI (1) Order Księcia Włodzimierza II (1)

Postprzez Olizar Kierdej » 05 paź 2025, 23:02

Wieczorem, na zborach parafian zboru kalwińskiego wystąpił Olizar Kierdej, jeden z fundatorów Ośrodka kalwińskiego w Kijowie:

Przeczytając ogrom prac teologicznych doszedłem do wniosku, że nie Trójca Święta, a jedynie Bóg nasz jest świętym. Wiem, że ta dogma trzyma chrześcijan, ale uważam, że uważam, że jako ludzi musimy pójść dalej niż ślepe wierzenie. Musimy akceptować rozum i krytyczne myślenie. Religia nasza musi być racjonalna i zgodna z logiką. Bóg, tworząc świat, założył go z punktu widzenia swej logiki, nie zawsze nam zrozumiałem, ale musimy pragnąć poznać tę logikę, a nie ślepo wierzyć bez zadania pytań. Stanowczo odrzucam predestynację. Wierzę w wolną wolę człowieka, i pragnąc to udowodnić, zaczynam reformację kościoła reformowanego (kalwińskiego). Bracia moi, przyzywam was do zmian. Poznając siebie, poznając świat, szerząc naukę, poznawamy Boga. Inni mówią sporo o Bogu, ale cały czas zabijają dzieci bożych. Nie chcę tego. Będę ściśliwy, jak ktoś z was dołączy się do mnie, ale jak nie, to ja zawsze służę wam pomocą, ale muszę odejść...

- - - - - - - - - - - - - - -

Olizar Kierdej zmienia wiarę z kalwinizmu na arianizm/socynianizm/antytrynitaryzm, staje się jednym z Braci Polskich
Herold Wielki

Miecznik
Miecznik

kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska

Powrót do Budowle I Przedsiębiorstwa