Ośrodek kalwiński
• Strona 1 z 1
Ośrodek kalwińskiOśrodek kalwiński w Kijowie założony został przez Samuela Radziwiłła i Olizara Kierdeja MMXXV roku miesiąca IX. Ośrodek rozmieszczony w dzielnice Podoł na trzech działkach. Zbudowano tu zbór kalwiński, kolegium, a także hospitium. Jest to największy ośrodek wyznawców tej wiary w Koronie, a może i w całej Rzeczypospolitej.
![]() Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego Herold Wielki kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]() Re: Ośrodek kalwińskiPoswoliłem sobie edytować post bo BBCode na grafikę dopasowaną do strony nie jest FIMG tylko małymi literami fimg
/-/ Jerzy IV
Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniaeque, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque necnon magnus dux Oraniae Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc ![]()
Re: Ośrodek kalwiński
W swojej obronie powiem, że robiłem to z komórki przez appkę, gdzie tego kodu nie było. A jak dostałem się to książki magicznej (laptopa), to już było "za późno" poprawiać;) Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego Herold Wielki kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]() Re: Ośrodek kalwińskiWieczorem, na zborach parafian zboru kalwińskiego wystąpił Olizar Kierdej, jeden z fundatorów Ośrodka kalwińskiego w Kijowie:
Przeczytając ogrom prac teologicznych doszedłem do wniosku, że nie Trójca Święta, a jedynie Bóg nasz jest świętym. Wiem, że ta dogma trzyma chrześcijan, ale uważam, że uważam, że jako ludzi musimy pójść dalej niż ślepe wierzenie. Musimy akceptować rozum i krytyczne myślenie. Religia nasza musi być racjonalna i zgodna z logiką. Bóg, tworząc świat, założył go z punktu widzenia swej logiki, nie zawsze nam zrozumiałem, ale musimy pragnąć poznać tę logikę, a nie ślepo wierzyć bez zadania pytań. Stanowczo odrzucam predestynację. Wierzę w wolną wolę człowieka, i pragnąc to udowodnić, zaczynam reformację kościoła reformowanego (kalwińskiego). Bracia moi, przyzywam was do zmian. Poznając siebie, poznając świat, szerząc naukę, poznawamy Boga. Inni mówią sporo o Bogu, ale cały czas zabijają dzieci bożych. Nie chcę tego. Będę ściśliwy, jak ktoś z was dołączy się do mnie, ale jak nie, to ja zawsze służę wam pomocą, ale muszę odejść... - - - - - - - - - - - - - - - Olizar Kierdej zmienia wiarę z kalwinizmu na arianizm/socynianizm/antytrynitaryzm, staje się jednym z Braci Polskich Pan na Kisielinie Olizar Kierdej h.własnego Herold Wielki kartograf, rysownik, członek Wspólnoty Braci Polskich autor Interaktywnej mapy RON ![]()
• Strona 1 z 1
Powrót do Budowle I Przedsiębiorstwa Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
||