Wasza Królewska Mość!
Drogie Ekscelencje, drodzy Posłowie!
W imieniu króla Niderlandów - Alberta I przekazuję królowi Rzeczpospolitej oraz szlachcie i wszystkim obywatelom Najjaśniejszej wyrazy rewerencji i głębokiego szacunku ze strony króla Alberta i Narodów Królestwa Zjednoczonych Niderlandów.
Nazywam się Erik van Velsen. Pochodzę z Królestwa Zjednoczonych Niderlandów, dokładniej z Holandii miasta Rotterdam. Z rąk króla Alberta otrzymałem tytuł junkiera za zasługi dla Królestwa Niderlandów. Jeszcze do niedawna byłem prezydentem ministrów Królestwa Zjednoczonych Niderlandów, lecz z powodu małej ilości czasu byłem zmuszony podać się do dymisji. Jestem pod wrażeniem wielkości i potęgi Rzeczpospolitej - pomimo wielu przeszkód RON nadal koegzystuje w bardzo dobrym stanie. O stałą aktywność nie łatwo, obecne czasy nie są łatwe i o aktywnych obywateli wręcz powiem trwa walka. Do Warszawy przybyłem z misją dyplomatyczną z upoważnienia króla Alberta.
Przybywam do Rzeczpospolitej Obojga Narodów starać się o wzajemne uznanie dyplomatyczne.
Mam nadzieję, że Nasze rozmowy przyniosą owoce.
Wyrazy uznania i szacunku oraz owocnej pracy i sukcesów w planowanych reformach jeszcze raz.
Z wyrazami estymy
Podpisano